Doprava zdarma pro všechny objednávky nad 900 Kč

Co pro nás znamená „přírodní kosmetika“

Pojmem „přírodní kosmetika“ se dnes rozhodně nešetří. Víte ale, co si pod ním vlastně představit? Možná vás překvapí, že přírodní produkty mnohdy obsahují i určité množství syntetických složek – a že to navíc může být pro vaši pleť velmi prospěšné! Přečtěte si, co to přírodní kosmetika je, čím se liší od té konvenční a co je pro nás samotné při výrobě kosmetiky nejdůležitější.

Definice přírodní kosmetiky

Hned od začátku je dobré vědět, že žádná jednoznačná definice přírodní kosmetiky z právního hlediska neexistuje. V praxi to znamená, že výrobci mohou slůvkem „přírodní“ označit téměř jakýkoliv kosmetický produkt, i když má do přírodního hodně daleko. Jak tedy poznat, kdy se jedná o přírodní kosmetiku a kdy pouze o marketingový tah? Není to tak složité, jak se zdá – jen je potřeba porozumět tomu, co se vlastně přírodní kosmetikou myslí a co byste od jejího složení měli očekávat.

I když to pro někoho může být překvapivé, přírodní kosmetika nemusí být nutně vyrobena pouze z přírodních látek. Měla by ale obsahovat vysoký podíl přírodních složek rostlinného, živočišného nebo minerálního původu a naopak omezené množství syntetických přísad, zejména těch z petrochemického průmyslu (například parabeny, sulfáty, umělá parfemace a barviva).

Certifikovaná přírodní kosmetika

Přírodní kosmetické produkty můžete poznat také podle označení, která udělují různé certifikační společnosti. K nejznámějším patří evropský standard COSMOS, certifikát francouzské společnosti Ecocert nebo právní norma ISO 12128, kterou stanovuje Mezinárodní organizace pro normalizaci. 

Každá z těchto certifikací je zárukou toho, že výrobek splňuje přísné požadavky týkající se původu surovin, jejich kvality i způsobu zpracování. Je dobré vědět, že ani tato kritéria ve většině případů nevyžadují, aby byly produkty vyrobeny 100% z přírodních složek. 

Spotřebitelé jsou také často přesvědčeni, že přírodní složení je automaticky lepší a bezpečnější. To sice může být v některých případech pravda, ale zdaleka to neplatí vždy. Přírodní složky bývají k pleti obecně šetrnější, ale nacházejí se mezi nimi také silné alergeny, které mohou pokožku podráždit více než leckteré „nepřírodní“ ingredience. Přírodní složení proto nelze považovat za stoprocentní záruku šetrnosti a bezpečnosti – a naopak to syntetické není dobré automaticky odsuzovat. 

Všechny kosmetické výrobky, přírodní i syntetické, musí před uvedením na trh splnit přísné bezpečnostní standardy a být v souladu s předpisy. Žádný z nich by pro vás tím pádem neměl být nebezpečný (pokud nemáte alergii na některou z jeho složek).

Přírodní vs. syntetické látky

Možná už jste se setkali s označeními jako přírodní kosmetika bez chemie nebo kosmetika bez škodlivých chemikálií. Podobná tvrzení jsou ale trochu zavádějící. Kosmetika bez použití chemie v pravém slova smyslu neexistuje. Chemie je totiž všude, kam se podíváte – i voda, s dobře známým vzorečkem H2O, je chemická sloučenina. 

V kontextu kosmetiky ale označení „bez chemie“ obvykle vyjadřuje spíše to, že její složky nebyly uměle vyrobeny v laboratoři. Odpůrci konvenční kosmetiky syntetické složky zcela odmítají a považují za špatné. Ve skutečnosti je ale úplně běžné, že přírodní kosmetika obsahuje určité procento uměle vyrobených látek – a jak už jsme zmínili, i tak může splňovat požadavky certifikačních společností na přírodní kosmetiku. 

Ne všechny syntetické přísady jsou totiž automaticky škodlivé. Ve skutečnosti mohou díky své stabilitě, konzistenci a trvanlivosti být dokonce prospěšnější než ty přírodní. Je také možné je zbavit potenciálně dráždivých a alergenních látek, což z nich mnohdy dělá šetrnější volbu pro citlivou a alergickou pokožku.

Věděli jste, že...

… některé typy syntetických složek nabízejí silné hydratační účinky, ale na rozdíl od některých přírodních alternativ nezpůsobují tak snadno podráždění nebo ucpávání pórů? Patří k nim například peptidy nebo kyselina hyaluronová.

Kromě toho je důležité vědět, že synteticky vyrobené „přírodní“ sloučeniny jsou často výrazně levnější. Týká se to například vitamínů, které patří k přírodním sloučeninám, ale jejich získávání z přírody se může pořádně prodražit. Ve většině výživových doplňků a kosmetiky se proto setkáte s průmyslově syntetizovanými vitamíny. Plní stejnou roli jako ty přírodní a kosmetika vás díky nim nevyjde tak draho.

Spojení přírodní kosmetiky a moderní vědy

Vzhledem k tomu, jak rychlý a možná trochu znepokojující je vývoj technologií a průmyslové výroby, není divu, že to spoustu lidí táhne směrem k přírodním alternativám. Často se ale zapomíná na to, že nic není úplně černobílé, a kosmetika už vůbec ne

I 100% přírodní kosmetika má své limity, co se týče její stability, koncentrace a trvanlivosti. Čistě přírodní složení podle nás samo o sobě nestačí. Naším cílem je proto propojovat výhody přírodních surovin s moderními vědeckými poznatky a inovacemi. Nejnovější technologie nám umožňují kombinovat přírodní složky s aktivními látkami, jako jsou peptidy, retinoidy nebo kyseliny, které mohou maximalizovat účinnost našich produktů a zvyšovat jejich efektivitu. A právě díky tomu mohou vznikat šetrné, ale vysoce účinné kosmetické produkty

Co je pro nás při vývoji kosmetiky zásadní

Pokud naši kosmetiku alespoň trochu znáte, pak dobře víte, že si zakládáme na kvalitě. Nechceme pouze vyrábět přírodní kosmetiku. Chceme vyrábět šetrnou přírodní kosmetiku, která vám přinese skutečné výsledky

Při vývoji kosmetiky je pro nás důležité, aby byly naše produkty maximálně účinné a zároveň šetrné. Všechny přípravky obsahují co nejvyšší podíl přírodních složek a pečlivě zvolené kombinace aktivních látek, které společně přinášejí ty nejlepší výsledky. Zároveň se vyhýbáme parfemacím, a to jak syntetickým, tak přírodním, které představují časté zdroje alergenů. Místo chemických konzervantů pak používáme moderní, šetrné alternativy konzervace, které se využívají v certifikované přírodní a bio kosmetice. Přečtěte si více o složení produktů deNatura.

Usilujeme o to, aby naše kosmetika obsahovala co nejvyšší podíl přírodních složek. Používáme aktivní látky s klinicky ověřenou účinností, díky kterým naše produkty opravdu plní to, co slibujeme. Aby byly zároveň šetrné k pokožce, vybíráme do nich jemné, co nejméně dráždivé složky a snažíme se minimalizovat obsah známých alergenních a iritačních látek, jako jsou například syntetické i přírodní parfémy, esenciální oleje, sulfáty a podobně. Dbáme i na to, aby se přípravky příjemně nanášely, dobře se vstřebávaly a aby jejich účinky byly skutečně vidět. 

Klíčem ke zdravé a krásné pleti je informovaný výběr kosmetiky, která odpovídá jejím individuálním potřebám. Účinky jednotlivých složek a jejich kombinací na zdraví a vzhled pokožky jsou v mnohém důležitější než to, jestli se jedná o přírodní, nebo synteticky vyrobené látky.

Jaká je kosmetika deNatura

Naše kosmetika využívá to nejlepší z obou světů. Propojuje tradiční znalosti a sílu přírodních složek s moderní vědou a technologiemi, aby dosáhla maximální účinnosti a bezpečnosti. Je moderní a funkční a zároveň respektuje přírodu a potřeby naší pleti.

Kosmetika deNatura je postavena na jedinečné synergii přírodních složek, jako jsou rostlinné výtažky, přírodní rostlinné oleje nebo hydroláty, a klinicky ověřených účinných látek syntetického původu včetně peptidů, kyseliny hyaluronové, vitamínů, minerálních látek a dalších přísad, které zajišťují lepší vstřebatelnost, texturu a příjemnější používání produktu.

Vyrábíme produkty, které přispívají ke zdraví pleti a podtrhují její přirozenou krásu. Věříme totiž, že přirozená krása a sebevědomí jdou ruku v ruce.