Doprava zdarma pro všechny objednávky nad 900 Kč

Trendy v přírodní kosmetice pro rok 2024

Zajímáte se o přírodní kosmetiku a baví vás sledovat trendy ve světě krásy? Pak vás bude zajímat i náš článek. Přečtěte si, co je na poli přírodní kosmetiky nového, jaké inovace můžeme očekávat a které přírodní složky budou v roce 2024 středem pozornosti.

Přirozená krása

Nejvýraznějším beauty trendem posledních let, který ani v roce 2024 neopadne, je důraz na přirozenou krásu. Přirozená krása ovšem nutně neznamená, že nesmíte používat kosmetiku. Naopak, spočívá v používání přípravků, které dokážou přirozenou krásu podtrhnout.

Jedná se většinou o přípravky, které pleti dodávají péči a výživu, a tím dlouhodobě podporují její zdravý vzhled. Mohou to být například hydratační a výživná séra na pleť, přírodní růstová séra, která vyživují řasy a obočí a podporují jejich růst, a podobně. Taková kosmetika si obvykle zakládá na tom, že krása a zdraví jdou vždy ruku v ruce. 

Skinimalismus

Pokud se o trendy v kosmetice zajímáte, pak vám tento jistě neunikl. Skinimalismus, tedy skin minimalismus, spočívá v návratu k jednoduchosti. Místo toho, abychom pomocí make-upu zakrývali nedokonalosti pleti, sází skinimalismus na péči o ni. Tedy kombinaci čištění, ochrany a péče o pleť, která na rozdíl od make-upu nepřináší výsledky hned, ale zato podporuje celkové zdraví a přirozený vzhled pleti. 

Jednoduchá rutina

Součástí trendu skinimalismu je také celkové zjednodušení pleťové péče. Místo desetikrokové rutiny složené z nejrůznějších produktů, které spolu dost možná ani nedělají zrovna dobrotu, stačí několik jednoduchých kroků zaměřených na to nejdůležitější

Ideální pleťová rutina

Vaše každodenní pleťová rutina nemusí být nijak složitá. Stačí pouhých pár kroků, které je ale potřeba pravidelně dodržovat.

 

Ranní rutina by měla zahrnovat:

  1. Vyčištění pleti
  2. Tonizace
  3. Hydratace sérem s antioxidanty
  4. Nanesení hydratačního krému
  5. Použití SPF ochrany

 

Večer dopřejte pleti:

  1. Odlíčení make-upu
  2. Vyčištění pleti
  3. Tonizace
  4. Hydratace pomocí séra
  5. Nanesení výživného regeneračního krému

Méně produktů s vyšší kvalitou

Skinimalismus se nese také ve znamení vyklízení koupelny. S tím, jak čím dál více přírodních kosmetických přípravků obsahuje komplexnější složení, které pleti dopřává celou řadu účinků, jednoduše nepotřebujete tak velké množství produktů. 

Spotřebitelé budou i letos nadále tíhnout k menšímu množství produktů, zato ale budou věnovat pozornost jejich kvalitě a účinnosti. Kosmetické přípravky, které zastanou práci několika produktů naráz, budou patřit k hvězdám roku 2024.  

SPF ochrana

Čím více toho o účincích UV záření víme, tím více zařazujeme do své pleťové rutiny přípravky s SPF ochranou. Zatímco dříve byl opalovací krém spíše součástí plážové tašky, v roce 2024 bude upevňovat svou pozici jako jedna ze zásadních součástí vaší kosmetické taštičky. 

Krémy s SPF totiž nejsou zdaleka pouze ochranou proti spálení od sluníčka. Brání tomu, aby UV záření na vaší pleti vytvářelo hyperpigmentaci, vrásky, jemné linky a zbavovalo ji pružnosti – a samozřejmě hraje roli i v ochraně kůže před rakovinou.

Každodenní SPF ochrana se proto v posledních letech stává nedílnou součástí pleťové rutiny. Čím dál oblíbenější jsou také „běžné“ přípravky doplněné o SPF, například hydratační krém, make-up nebo balzám na rty. 

Co je nového v oblasti přírodních složek

Stejně jako tomu bylo v posledních pár letech, i v roce 2024 budou spotřebitelé ve zvýšené míře vyhledávat šetrnější přípravky a budou více a více tíhnout ke kosmetice s přírodními složkami. 

deNatura tip

Pokud máte citlivou nebo alergickou pokožku, pak pro vás může být přírodní kosmetika šetrnější volbou. Přečtěte si náš článek o tom, jak přírodní kosmetika funguje, jaké má výhody a pro jaký typ pleti je vhodná:

Jak ošetřovat citlivou a alergickou pleť přírodní kosmetikou

S tím, jak se přírodní kosmetika stává stále častěji užívaným pojmem, by ale spotřebitelé měli zbystřit. Kromě nálepky „přírodní“ by je totiž mělo zajímat také konkrétní složení kosmetiky a původ a účinky jednotlivých aktivních látek. Kvalitní přírodní kosmetika by totiž měla především vycházet z poznatků moderní vědy a klinických studií bezpečnosti a účinnosti.

A které konkrétní přírodní složky budou vládnout kosmetice v roce 2024? Podle odborníků jsou to zejména přírodní alternativy některých kosmetických stálic, jako je například retinol, vitamín C nebo kyselina salicylová. K největším hvězdám přírodního složení kosmetiky se zařadí také polypeptidy, které stimulují tvorbu kolagenu, vyhlazují jemné linky a vrásky a představují šetrné řešení při léčbě akné.

Inovace v přírodní kosmetice

Přírodní kosmetika se neustále posouvá kupředu – nebo by alespoň měla, pokud je postavena na moderní vědě. V roce 2024 bude hodně slyšet o následujících inovacích a technologiích:

Obnova bariéry pleti

Do středu pozornosti se v poslední době dostává bariéra pokožky. Jedná se o vnější vrstvu, která se skládá z lipidů, především ceramidů, cholesterolu a mastných kyselin, a jejím úkolem je zjednodušeně udržet hydrataci uvnitř a škodlivé látky venku. Celá řada vlivů, kterým jsme každodenně vystaveni, od příliš suchého či vlhkého prostředí přes alergeny a znečištění až po UV záření, ji ale může narušovat. 

Jedním ze současných trendů, které budou pokračovat i v tomto roce, je proto ochrana a obnova bariéry pokožky. V souvislosti s tím se do popředí dostávají složky jako probiotika, prebiotika, ceramidy, niacinamid, kyselina hyaluronová nebo některé přírodní oleje včetně arganového nebo slunečnicového.

Složení s více účinky

Přírodní kosmetika čím dál více směřuje ke komplexnímu přístupu. Od kosmetických přípravků tak můžete očekávat univerzálnější složení, které přináší hned několik pozitivních účinků pro vaši pleť. Příkladem jsou hydratační krémy či balzámy s SPF ochranou, řasenka obohacená o výživu pro řasy a podobně. 

Biodostupnost

Inovace v přírodní kosmetice ovšem nespočívají pouze v představování nových účinných složek. Výrobci se budou soustředit také na to, jak vytěžit maximum z těch stávajících. Do středu pozornosti se tak dostane biodostupnost složek a jejich vzájemné interakce.

Nanotechnologie

S biodostupností souvisí také použití nanotechnologií. Ty totiž mají svému specifickému poměru mezi objemem a povrchem jiné fyzikálně-chemické vlastnosti. V péči o pleť může být obzvlášť užitečné to, že účinněji pronikají přes vnější vrstvy pokožky a odolávají degradaci vlivem faktorů prostředí nebo enzymatických procesů v kůži. Dokážou také zajistit řízené uvolňování složek. Často se proto využívají v kosmetických přípravcích k zapouzdření účinných látek.

Budoucnost přírodní kosmetiky

Nemáme sice věšteckou kouli, ale směr, kterým se bude přírodní kosmetika v dalších letech ubírat, je možné alespoň trochu odhadnout. Můžeme očekávat, že se budoucnost přírodní kosmetiky ponese ve znamení pokračujících inovací, udržitelnosti a přístupu zaměřeného na spotřebitele.

Inovativní složení

Na tomto poli nás čeká celá řada inovací, nových technologií a vylepšení. Výrobci se pravděpodobně budou soustředit především na zvyšování účinnosti a stability přírodních produktů. Mohou k nim patřit například mikroenkapsulace, nanotechnologie nebo fermentace. 

Zaměřeno na spotřebitele

Čím více budou spotřebitelé kosmetice rozumět, tím více budou vyžadovat personalizovaná řešení přímo na míru jejich pleti a konkrétním problémům. V budoucnu tak očekáváme větší míru využití umělé inteligence, genetického testování nebo online platforem k analýze individuálních požadavků.

deNatura tip

Pokud toužíte po co nejlepších výsledcích, doporučujeme vybírat kosmetiku především podle vašich individuálních potřeb. Týká se to nejen péče o pleť, ale také vlasové péče. Přečtěte si náš článek: 

Jak si vybrat správný typ šamponu podle typu vlasů a pokožky hlavy

Spotřebitelé se také v nejbližší době rozhodně nepřestanou zajímat o složení a původ jejich kosmetických produktů. Značky se proto budou do budoucna muset zaměřit na maximální transparentnost ohledně složení kosmetiky, zdrojů složek, výrobních procesů, průběhu testování a podobně.

Udržitelnost a ekologie v kosmetice

Příroda hraje v kosmetice velkou roli, a to nejen v jejím složení. Spotřebitele totiž čím dál více zajímá i její dopad na životní prostředí, výrobní postupy a přístup značek k udržitelnosti. Kromě inovací ve složení lze proto ty největší změny očekávat právě v oblasti ekologie a udržitelnosti. Co bude v následujících letech nabývat na důležitosti?

  • Zodpovědné získávání surovin – Základem udržitelné kosmetiky je zodpovědné získávání zdrojů, které jsou šetrné k životnímu prostředí a jsou sklízeny eticky. 
  • Biologicky odbouratelné složení – Cílem udržitelné kosmetiky je minimalizovat dopad na životní prostředí. Používání biologicky odbouratelných a ekologických složek, které se přirozeně rozkládají, aniž by poškozovaly ekosystémy nebo znečišťovaly vodní toky, bude proto stále důležitější. 
  • Ekologické balení – Samozřejmostí bude snaha výrobců o používání ekologického, minimálního balení. Může jít o kompostovatelné materiály nebo naopak znovuplnitelné obaly.
  • Spotřeba vody – Spotřeba vody je při výrobě kosmetiky jedním z největších problémů, tedy co se životního prostředí týče. „Waterless“ kosmetika, při jejich výrobě se co nejvíce šetří vodou, bude proto stále populárnější. 
  • Snížení uhlíkové stopy – Velký dopad na životní prostředí má přeprava a distribuce kosmetiky. Spotřebitelé se proto budou ve větší míře zaměřovat na lokální výrobce a značky. 
  • Cruelty-free a veganské složení – Čím dál více spotřebitelů klade důraz na to, aby se kosmetika netestovala na zvířatech a neobsahovala složky živočišného původu. Certifikáty od společností, jako je PETA, tak budou stále důležitější. 

Monika Matějková Profesionální kosmetička a testování produktů

Jsem profesionální kosmetička a v deNatuře pomáhám při testování a vývoji nových produktů. Kromě toho mne můžete vidět i na fotkách a videích, které tvoříme. Ve volném čase ráda sportuji, peču a hlavně zkouším různé nové kosmetické produkty.