Velikonoční nadílka pro ženy! Sleva 15 % na vybrané produkty s kódem VELIKONOCE15

Které jsou nejlepší vitamíny na vlasy?

Sníte o krásných, hustých vlasech bez lámání a roztřepených konečků? Mnohdy vám k tomu postačí jen ty správné vitamíny! Umí totiž posílit vlasové folikuly, hydratovat pokožku a podpořit růst vlasů. Připravili jsme pro vás přehled nejlepších vitamínů na vlasy, jejich účinků a také pár tipů na to, jak zajistit jejich dostatečný příjem.

Vypadávání vlasů: příčiny a projevy

Vypadávání vlasů je problém, který trápí jak muže, tak ženy. I když se nejčastěji objevuje s přibývajícím věkem, stárnutí není zdaleka jedinou příčinou. 

Tohle jsou nejčastější příčiny vypadávání vlasů:

  • Genetické predispozice Ztráta vlasů je výrazně ovlivněna dědičností. Pokud se vaši rodiče setkali se ztrátou vlasů, je pravděpodobné, že potká i vás.
  • Hormonální změny Vypadávání vlasů může zejména u žen souviset s hormonálními změnami spojenými s těhotenstvím, porodem a menopauzou. 
  • Zdravotní stav Vypadávání vlasů může být spojeno také s některými onemocněními a zdravotními obtížemi, jako je alopecia areata, kožní infekce, autoimunitní onemocnění nebo také poruchy štítné žlázy.
  • Stres Závažný stres může způsobit potíže s vypadáváním vlasů. S pominutím stresové situace se růstový cyklus většinou vrátí do normálu.

Vypadávání vlasů se může u každého projevovat trochu jinak. U mužů typicky začíná vznikem tzv. koutů, které následuje celkový ústup linie vlasů z čela. Může se objevit také lysina na temeni hlavy. Ženy častěji trpí postupným rovnoměrným řídnutím vlasů po celé pokožce hlavy, které není tak výrazné. Ztráta vlasů, obzvlášť pokud je způsobena nějakým onemocněním, se také může projevit vznikem nepravidelných holých míst na pokožce hlavy.

Pomohou při padání vlasů vitamíny a minerály?

Vitamíny a minerály hrají ve zdraví vlasů klíčovou roli zejména vitamíny A, B, C, D, E a minerály železo, zinek a selen. Každý z nich se v těle podílí na nejrůznějších procesech, které podporují růst silných, pevných a zdravých vlasů.

I když nemusí vitamíny na padání vlasů samy o sobě stačit, jejich účinky jsou nenahraditelné. Ať se potýkáte se ztrátou a řídnutím vlasů, nebo vás trápí jen třepící se konečky, vždy začněte u vitamínů a minerálů.

#produkty#/vitaminovy-komplex-kategorie-packy/

Nejlepší výživa na vlasy je ta přírodní

Při výběru přípravků je důležité myslet nejen na podporu růstu vlasů, ale také na zdraví celého těla. Přírodní výživa na vlasy, kterou obsahuje čerstvé ovoce a zelenina, libové bílkoviny, zdravé tuky, ale také přírodní kosmetika nebo doplňky stravy, je velmi efektivní.

A bonus: vitamíny a minerály, které podporují růst a zdraví vlasů, mají na tělo i řadu dalších pozitivních účinků. 

Co je nejlepší: doplněk stravy na vlasy, nebo potraviny bohaté na vitamíny?

Jistě vás zajímá, v jaké formě byste měli vitamíny na vlasy přijímat. Některé potraviny se pyšní vysokým obsahem vitamínů a minerálů, které jsou pro vaše vlasy prospěšné. Znamená to, že stačí zařadit tyto potraviny do jídelníčku, nebo je potřeba je přijímat i v doplňcích stravy?

Zdravá, vyvážená strava plná vitamínů (nejen těch na vlasy) je základ, bez kterého se neobejdete. Pokud toužíte po zdravějších a silnějších vlasech, začněte konzumací potravin s přirozeným obsahem vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, které podporují růst vlasů. 

I s vyváženou stravou bohatou na všechny důležité vitamíny a minerály se ale může stát, že vaše vlasy potřebují ještě o něco víc. Vyšší přísun vitamínů a minerálů vám prospěje, pokud jsou vaše vlasy slabé, lámavé, mastné, suché, řídnou nebo vypadávají. Anebo pokud zkrátka toužíte po hustších, silnějších a zdravějších vlasech.

A v takovém případě jsou nejefektivnějším řešením vitamínové doplňky stravy. Jsou totiž sestaveny tak, aby vlasům dodaly koncentrované množství přesně těch vitamínů a minerálů, které vlasy potřebují ke zdravému růstu.

Nejlepší vitamíny pro ženy po 40

Ženy po 40. roce života se často začínají potýkat se ztrátou vlasů způsobenou věkem a hormonálními změnami. Na rozdíl od mužů se u nich projevuje rovnoměrným řídnutím vlasů, které se postupně zhoršuje. Je proto důležité kromě celkové zdravé výživy zajistit zvýšený příjem konkrétních vitamínů, které si poradí se specifickými potížemi, jež ženy v tomto věku trápí.

Nejlepší vitamíny pro ženy po 40 jsou:

  • Biotin  S věkem může u žen klesat přirozená produkce biotinu. Proto je důležité zajistit dostatečný příjem tohoto vitaminu, který je pro zdraví vlasů zásadní.
  • Vitamín D Ženy po 40 jsou často náchylnější k nedostatku vitamínu D, proto je potřeba zajistit jeho přísun. Kromě padání vlasů brání také řídnutí kostí.
  • Vitamín C Vitamín C je důležitý pro syntézu kolagenu, který tvoří strukturu vlasů. S věkem v těle klesá přirozená produkce kolagenu, proto je potřeba jeho tvorbu podpořit.

Vitamín A zajišťuje hydrataci vlasů

Vitamín A se v organismu podílí na řadě mechanismů. Kromě imunity, zraku a kostí podporuje také zdraví vlasů. Stimuluje tvorbu kožního mazu ve vlasové pokožce, a zabraňuje tak jejímu vysoušení a svědění. Když je pokožka hlavy dostatečně hydratovaná, mají vlasy menší sklony k lámavosti a třepení konečků.

Vitamín B je pro vlasy klíčový

Když přijde řeč na vitamíny, které pomáhají podporovat zdraví vlasů, nelze opomenout komplex vitamínů B. Mezi ty nejlepší B vitamíny na vlasy patří biotin, niacin a kyselina pantotenová.

Biotin (vitamín B7)

Biotin se podílí na tvorbě keratinu, bílkoviny, která tvoří základ struktury vlasových vláken. Vlasy jsou díky keratinu silnější a odolnější.

Niacin (vitamín B3)

Niacin se společně s biotinem podílí na tvorbě bílkoviny keratinu. Kromě toho podporuje prokrvení pokožky hlavy. S lepším průtokem krve se k vlasovým folikulům dostává více kyslíku a živin, a folikuly tak mohou produkovat zdravější a silnější vlasy.

Kyselina pantotenová (vitamín B5)

Kyselina pantotenová podobně jako niacin zlepšuje prokrvení pokožky a vyživení vlasových folikulů. Také se podílí na syntéze hormonů a neurotransmiterů, které mají vliv na růst a zdraví vlasů.

Vliv vitamínu C na vlasy 

Vitamín C je známý především pro své účinky na imunitní systém. Podobně ale dokáže posílit i zdraví a odolnost vlasů. Jako silný antioxidant pomáhá totiž chránit vlasové folikuly před působením volných radikálů a oxidačním stresem, který může narušit růstový cyklus vlasů a způsobit jejich vypadávání, řídnutí a větší lámavost.

Vitamín C je navíc zásadní pro tvorbu kolagenu, bílkoviny, která podporuje strukturu a pevnost vlasových vláken. Zároveň pomáhá tělu vstřebávat železo, které hraje důležitou roli ve zdravém růstu vlasů.

Vitamín D proti řídnutí vlasů

„Sluneční“ vitamín D se v těle stará o silné kosti, odolný imunitní systém a mimo jiné také zdravé vlasy. Pomáhá regulovat jednotlivé fáze růstového cyklu a zajišťuje, že vlasové folikuly správně projdou celým cyklem.

Kromě toho vitamín D reguluje proliferaci a diferenciaci keratinocytů, buněk zodpovědných za produkci keratinu. 

Minerály na růst vlasů

Kromě vitamínů hrají při podpoře růstu vlasů a udržování jejich zdraví zásadní roli také minerální látky. Mezi klíčové minerály, které přispívají ke zdraví vlasů, patří železo, zinek a selen.

  • Železo Železo je zásadní pro transport kyslíku a živin do vlasových folikulů.
  • Zinek Zinek se podílí na syntéze DNA a bílkovin, které jsou pro růst vlasů nezbytné, a regulaci mazových žláz, díky nimž je pokožka hlavy hydratovaná.
  • Selen Selen je přirozený antioxidant. Posiluje zdraví vlasů, snižuje záněty a brání vypadávání vlasů a vzniku lupů.

Vyzkoušejte vitamínový komplex na vlasy, nehty a pleť

Pokud chcete podpořit zdraví vlasů, nehtů i pokožky pomocí ověřeného přírodního složení, vyzkoušejte prémiový vitamínový komplex deNatura. Pečlivě jsme ho vyvinuli z celkem 27 účinných látek v bioaktivní formě, které zaručují nejen krásnější a zdravější vlasy, nehty a pleť, ale také podporují zdraví hormonálního systému a celého organismu. 

Jak funguje přípravek na podporu růstu vlasů deNatura

#produkty#/premiovy-vitaminovy-komplex-kategorie/

Vitamínový komplex deNatura je prémiový multivitamin a multiminerál speciálně navržený pro zdraví vlasů, nehtů a pokožky. Obsahuje 28 účinných látek, které se navzájem perfektně doplňují a pro maximální vstřebatelnost jsou v bioaktivní formě. To znamená, že z každé složky vytěžíte maximum toho, co nabízí.

Komplex na podporu růstu vlasů deNatura obsahuje všechny důležité vitamíny a minerály biotin, niacin, kyselinu pantotenovou a další vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, D, K2, železo, selen, zinek, mangan nebo měď. Vitamíny a minerály doplňuje prémiový rybí kolagen, který se snadno vstřebává do těla, kyselina hyaluronová pro dokonalou hydrataci, rostlinné extrakty a řada dalších přírodních látek s ověřenou účinností.

Nejlepší vitamíny na vlasy? Recenze to řeknou za nás

Vitamínový komplex deNatura je prověřen nejen výzkumem a testováním, ale především našimi zákazníky. U všech našich produktů si zakládáme na kvalitním a účinném složení a je pro nás důležité, aby vás jejich účinky zkrátka nadchly. 

Proto jsme rádi, když si před nákupem přečtete zkušenosti zákazníků, kteří už si vitamínový komplex vyzkoušeli na vlastní kůži (a nehty a vlasy). Prohlédněte si je také – třeba vám pomohou s výběrem těch správných vitamínů na vlasy!

Zkušenosti našich zákaznic s vitamínovým komplexem

Michaela Gorčíková Nutriční poradce a vývoj produktů

Na starosti mám analýzu, testování a vývoj nových produktů. Mýma rukama projde každý produkt, který se snažím doladit do nejmenšího detailu. Jsem také nutriční terapeutka, proto je zdravý životní styl mou neodmyslitelnou součástí. Miluji jídlo, silový trénink a pohodu u sledování seriálů.