Doprava zdarma pro všechny objednávky nad 900 Kč

Lupy v obočí: Co je způsobuje a jak se jich zbavit jednou provždy

Lupy v obočí se příliš neliší od klasických lupů ve vlasech. Obvykle mají stejné příčiny, vyžadují stejné řešení a rozhodně jsou stejně nepříjemné. V tomto článku se dozvíte, jak vznikají, jak se léčí a jak se postarat o to, aby vás lupy v obočí v budoucnu už netrápily.

Jak se projevují lupy v obočí

Lupy v obočí se svými projevy příliš neliší od běžných lupů ve vlasech. V obočí se objevují bělavé, šedé nebo nažloutlé šupinky, které jsou tvořené odumřelými kožními buňkami. Odlupující se šupinky kůže i jejich okolí jsou většinou suché a na dotek hrubší. Kromě typických šupinek se lupy v obočí mohou projevovat i dalšími velmi častými symptomy:

  • Svědění – Kůže v okolí obočí je podrážděná a svědí. Svědění může být mírné a objevovat se jen občas, ale také může být poměrně intenzivní. V každém případě škrábání svědícího obočí stav jen zhoršuje.
  • Mastné obočí – Kůže v okolí může být suchá, nebo se v ní naopak může tvořit nadměrné množství kožního mazu, kvůli kterému je pokožka viditelně mastná.
  • Tvorba krust – V závažnějších případech lupů způsobených seboroickou dermatitidou se v obočí kromě malých šupinek mohou tvořit také velké odlupující se krusty.
  • Otok – Obočí a jeho okolí může v některých případech také mírně otéct a zduřet. 
  • Zarudnutí a zánět – Pokožka pod obočím může být viditelně zarudlá a zanícená, zejména pokud je oblast podrážděná škrábáním. Zanícení je jedním z hlavních projevů lupů v obočí při seboroické dermatitidě a kontaktní dermatitidě. Pokud jsou lupy v obočí způsobeny náročným počasím nebo drsnými kosmetickými přípravky, zánět se typicky nevyskytuje. 

Příčiny lupů v obočí

Co přesně způsobuje lupy v obočí, není v současné době – stejně jako u lupů ve vlasech – tak úplně jasné. Přesto ale známe několik faktorů, se kterými se vznik lupů ve vlasech nejčastěji pojí. 

Seboroická dermatitida

Nejčastější příčinou lupů ve vlasech je kožní onemocnění zvané seboroická dermatitida. Vznik seboroické dermatitidy je spojen s kvasinkou Malassezia, která je běžnou součástí kožního mikrobiomu. U lidí s nadměrnou tvorbou kožního mazu se ovšem může přemnožit a vést k podráždění, zanícení pokožky a vzniku lupů.

Kontaktní dermatitida

Další z možných příčin lupů v obočí je kontaktní dermatitida. Dochází k ní v reakci na kontakt pokožky s alergenem nebo jinou látkou, která ji dráždí. Nejčastěji se může jednat o šampon, kondicionér, make-up, pleťovou vodu nebo prací prášek.

Kontaktní dermatitida se projeví svěděním a vyrážkou v oblasti, která přišla s dráždivou látkou do kontaktu. Může způsobit nadměrné vysoušení kůže a s tím související lupy. 

Suchá pokožka

Extrémně suchá pokožka se může projevovat podobným způsobem jako lupy. Obvykle ji způsobí vystavení tváře drsným povětrnostním podmínkám nebo velmi nízkým teplotám. Na suché pokožce se pak vytvářejí šupinky, které se olupují. 

deNatura tip

Přečtěte si také: Co na suché, popraskané rty? Vše o příčinách, léčbě i prevenci
Suché a popraskané rty se nejčastěji objevují během chladných zimních měsíců, ale pořádně potrápit vás mohou i v létě. Kromě suchého vzduchu je může způsobit také dehydratace, sluneční záření nebo nedostatek některých vitamínů. Přečtěte si o jejich příčinách i o tom, co na ně zaručeně pomáhá.

Ekzém

Ekzém je zánětlivé onemocnění kůže, které se běžně vyskytuje u dětí, méně často u dospělých. Je při něm narušena ochranná bariéra v kůži, což vede k vysoušení povrchu pokožky a vzniku zarudlých, svědících vyrážek a suchých krust. Ekzém velmi často postihuje právě oblast obličeje a obočí, ve kterém může způsobovat výskyt lupů.

Psoriáza

Psoriáza, která je známá také pod názvem lupénka, je způsobena nesprávnou funkcí imunitního systému. Spočívá v produkci nadměrného množství kožních buněk, které vznikají rychleji, než se odstraňují staré buňky. Výsledkem jsou šupinky na kůži, běžně právě v oblasti okolo očí, které mohou rovněž svědit.

Jak léčit lupy v obočí

Než začnete s léčbou lupů v obočí, je dobré znát jejich příčinu. Jestliže jsou totiž lupy způsobeny například tím, že je kůže vysušená kvůli extrémnímu počasí, stačí obočí chránit před vnějšími vlivy a hydratovat jeho pokožku krémem. V případě, že za lupy může kontaktní dermatitida, obvykle pomůže vyhnout se dráždivé látce nebo alergenu, který potíže způsobil. 

Pokud za vašimi problémy s lupy ale stojí některé z kožních onemocnění, která jsme uvedli, pak vyzkoušejte následující způsoby léčby.

Šampon proti lupům v obočí

Ve většině případů lupů v obočí si vystačíte s běžným šamponem proti lupům. Šampony proti lupům obsahují aktivní látky, které se zaměřují na příčiny vzniku lupů, jako je přemnožení kvasinek a nadměrná tvorba kožního mazu, a odstraňují je. 

Tip od deNatury

Při léčbě lupů v obočí používejte šampon podobně jako pleťové čisticí přípravky. Vytvořte v dlaních pěnu, vetřete ji do obočí a nechte šampon několik minut působit, než jej opláchnete. Stejně jako u jiných kosmetických přípravků dávejte pozor na to, aby se vám šampon nedostal do očí.

Každý šampon proti lupům má trochu jiné složení a je potřeba mít na paměti, že ne všechny šampony musí být nutně stejně účinné právě ve vaší situaci. Záleží na kombinaci aktivních látek v šamponu i přesné příčině vašich potíží s lupy v obočí. Nejčastěji se v šamponech proti lupům setkáte s těmito účinnými složkami:

  • sulfid selenu
  • ketokonazol
  • dehtové mýdlo
  • kyselina salicylová
  • síra
  • sulfacetamid

Léky na lupy v obočí

Pokud trpíte závažnými problémy s lupy v obočí, na které volně prodejné šampony proti lupům nezabírají, je vhodné se poradit s dermatologem. Může vám předepsat silnější přípravky, které vám pomohou se lupů zbavit. 

Dermatolog vám na lupy v obočí obvykle předepíše antimykotický nebo kortikosteroidní lokální krém, případně účinnější šampon proti lupům. Šampony na předpis mají podobné složení jako ty normální – typicky obsahují ketokonazol nebo sulfid selenu – a jediný rozdíl je v koncentraci aktivních látek.

deNatura tip

Trápí vás krátké, řídké obočí? Vyzkoušejte přírodní sérum na obočí! Sérum na obočí deNatura představuje kombinaci bio peptidů, vitamínů a extraktů rostlin, které prokazatelně prodlužují obočí a zvýrazňují jeho pigment. 

#produkty#/sera-na-oboci-denatura/

Domácí léčba lupů v obočí

Pokud chcete léčbu lupů v obočí podpořit nebo vás trápí jen mírné potíže, můžete vyzkoušet také některé z domácích přírodních receptů a babských rad. 

Tip od deNatury

Mějte na paměti, že ačkoliv jsou domácí přípravky založeny na přírodních surovinách, mohou v některých případech vyvolat alergickou reakci nebo způsobit podráždění. Než kterýkoliv z domácích receptů nanesete na obočí, nezapomeňte jej vyzkoušet na jiném místě na kůži, abyste předešli zhoršení problémů s lupy.

Tea tree oil

Při léčbě lupů oceníte antioxidační, protizánětlivé a antimykotické vlastnosti tea tree oleje. Stačí pravidelně jednou denně nanést pár kapek oleje na obočí – buď samostatně, nebo v kombinaci s nosným olejem, jako je kokosový nebo olivový – a nechat pár minut působit. 

Gel z aloe vera

Aloe vera dokáže pokožku zklidnit a důkladně hydratovat, takže vám pomůže zbavit obočí suchosti, zabránit vzniku šupinek a zmírnit nepříjemné svědění. Čerstvý gel z aloe vera můžete nanést přímo na obočí, kde ho nechte působit alespoň půl hodiny.

Jablečný ocet

Jablečný ocet má přirozenou kyselost a antimikrobiální vlastnosti, které se vám při léčbě lupů budou hodit. Nanášejte ho na obočí smíchaný s vodou za použití vatové tyčinky a bez obav nechte zaschnout – díky kombinaci s vodou ho ani nemusíte oplachovat. 

Kokosový olej

Přirozené antimykotické vlastnosti kokosového oleje pomohou zklidnit a hydratovat suchou pokožku obočí. Stačí, když na obočí na noc aplikujete trošku kokosového oleje a necháte působit.

Neemový olej

Méně známý neemový (nimbový) olej vám pomůže proti lupům díky svými antimykotickým a protizánětlivým vlastnostem. Stačí obočí denně potřít trochou neemového oleje, který zároveň funguje jako spolehlivá prevence proti návratu lupů v obočí.

deNatura tip

Přečtěte si také: Které jsou nejlepší vitamíny na vlasy?
Správné vitamíny umí posílit vlasové folikuly, hydratovat pokožku a podpořit růst vlasů. Připravili jsme pro vás přehled nejlepších vitamínů na vlasy, jejich účinků a také pár tipů na to, jak zajistit jejich dostatečný příjem.

Prevence lupů v obočí

Předcházet lupům v obočí nemusí být vždy úplně jednoduché, obzvlášť pokud trpíte některým z kožních onemocnění, která lupy způsobují, nebo má vaše pokožka větší sklony k nadprodukci kožního mazu. Pomocí následujících tipů můžete ale pravděpodobnost vzniku lupů v obočí výrazně snížit, případně alespoň zmírnit jejich projevy. 

  • Hydratujte pokožku obličeje. Používejte k tomu šetrný hydratační krém či hydratační sérum s kyselinou hyaluronovou a vitamínem C, který vaši kůži nijak nedráždí a neobsahuje látky, na které máte alergii. 
  • Používejte kosmetiku s přírodním složením a jemný šampon bez sulfátů a jiných drsných přísad. Šamponem můžete opatrně mýt i obočí.
  • Oplachujte si obličej teplou, nikoliv horkou vodou a používejte jemný čisticí gel na pleť.
  • Nepoužívejte pleťový peeling příliš často. Přehnaný peeling může způsobit zánět a zhoršit lupy v obočí.
  • Chraňte obočí před silným větrem a extrémně nízkými teplotami. V létě pokožku mažte opalovacím krémem s SPF ochranou.
  • Vyhněte se škrábání obočí.
  • Snažte se vyhýbat stresu. Stres totiž oslabuje imunitní systém a zhoršuje ekzém a psoriázu.

#produkty#/pletova-kosmetika/

Michaela Gorčíková Nutriční poradce a vývoj produktů

Na starosti mám analýzu, testování a vývoj nových produktů. Mýma rukama projde každý produkt, který se snažím doladit do nejmenšího detailu. Jsem také nutriční terapeutka, proto je zdravý životní styl mou neodmyslitelnou součástí. Miluji jídlo, silový trénink a pohodu u sledování seriálů.