Doprava zdarma pro všechny objednávky nad 900 Kč

Opar na rtu: Léčba, příčiny i prevence

Opar na rtu je nepříjemné, ale velmi běžné onemocnění způsobené herpetickým virem. Objevuje se, když jsme unavení, procházíme těžkým obdobím nebo jsme ve stresu – zkrátka když se to hodí ze všeho nejméně. Víte, jak se bránit častým vzplanutím oparu na rtu?

Opar na rtu: Příčiny nejsou vždy zřejmé

Opary na rtu jsou způsobeny jedním z nejběžnějších virů – konkrétně herpes simplex virem typu 1 (HSV-1). Často dochází k jeho záměně s virem HSV-2, který se sice HSV-1 v mnoha ohledech podobá, ale na rozdíl od něj vyvolává genitální opary. 

Herpes simplex virus typu 1 se šíří slinami nebo blízkým kontaktem. Může se přenést při líbání, ale také při sdílení nádobí, brček nebo ručníků s někým, kdo jím trpí. Infekce virem HSV-1 se velmi často nijak neprojeví, a spousta lidí tak vůbec neví, že se jím nakazili. 

Jakmile se HSV dostane do těla, už v něm zůstane navždy. Usazuje se ve skupině nervových buněk v obličeji nazývané trigeminální ganglion, kde může v neaktivním stavu vyčkávat několik měsíců i let, než se poprvé aktivuje. V praxi to znamená, že opar na rtu sice můžeme léčit, ale není možné se ho zcela zbavit.

Věděli jste, že...?

Ne u všech osob, které jsou nakaženy virem HSV-1, se projeví symptomy. Někteří lidé mohou zůstat po celý život asymptomatičtí – virus ale stále mohou přenášet, a to i v případě, že se u nich viditelné opary neobjeví.

Jakmile virus něco aktivuje, probudí se a přes nervy putuje ke rtům, na kterých vytvoří puchýř naplněný tekutinou, známý jako opar. Příčiny, které vyvolají aktivaci viru, ale nejsou vždy úplně jasné a u každého jsou trochu jiné. Obvykle se jedná o sníženou imunitu, nezvyklý stres, únavu, hormonální změny nebo vliv počasí.

Jak ovlivňuje opar na rtu psychosomatika

I když se nepodílí na samotném přenosu viru, na vznik a závažnost oparu na rtu má psychika obrovský vliv. Vzplanutí oparu má velmi často psychosomatický původ.

Chronický nebo akutní stres, deprese, úzkosti či období prožívání intenzivních emocí mohou oslabit celkovou obranyschopnost organismu. To znamená, že je tělo náchylnější k infekci virem HSV, a pokud už se v něm vir nachází, může psychická zátěž vést k jeho aktivaci.

Opar na rtu: přenos

Virus, který opar na rtu způsobuje, se šíří blízkým kontaktem. HSV se tak nejčastěji přenáší líbáním nebo sdílením nádobí, ručníku či hygienických pomůcek s někým, kdo virem trpí. 

Přenašeč nemusí mít žádné viditelné příznaky aktivního oparu, a přesto se od něj můžete nakazit. Šance na přenos jsou ale mnohem vyšší, pokud má dotyčný na rtu opar, ze kterého vytéká tekutina.

Jak dlouho trvá opar?

Projevy oparu na rtu obvykle samy vymizí během jednoho až dvou týdnů. Je ale třeba mít na paměti, že až do zahojení posledního strupu je opar nakažlivý!

Jaké má opar na rtu příznaky

Opar na rtu má celou řadu typických příznaků, kterými se projevuje téměř u každého. Mohou se ale samozřejmě lišit intenzitou a dobou trvání. Příznaky oparu na rtu obvykle procházejí těmito fázemi:

  • Pocit brnění – Jako první příznak oparu se typicky objeví brnění nebo svědění na rtech a v jejich okolí. Může se dostavit několik hodin nebo i celý den před propuknutím samotného oparu. Lidé, kteří na opary trpí často, už toto typické mravenčení dokážou okamžitě rozpoznat.
  • Vznik puchýře – V místě mravenčení se postupně začne tvořit puchýřek naplněný tekutinou. Je běžné, že se puchýřků objeví více najednou a shlukují se do skupiny.
  • Prasknutí puchýře – Po několika dnech od svého vzniku puchýřky praskají a uvolňují tekutinu. Tato fáze oparu může být poměrně bolestivá a nepříjemná, a opar je v tuto chvíli také nejvíce infekční.
  • Vytvoření krusty – Vřídky na rtech se po prasknutí začnou pokrývat nažloutlým nebo nahnědlým strupem. V této fázi je běžné, že opar mírně krvácí, když krusty popraskají, například při jídle.
  • Hojení – Během týdne nebo dvou se kůže pod strupy obnoví a celý opar se postupně zahojí. Opar může během hojení nepříjemně svědit – je důležité ho neškrábat a nechat úplně zahojit, aby se kolem rtů netvořily jizvy.

První propuknutí oparu se obvykle projevuje nejintenzivnějšími příznaky. Další vzplanutí už bývají o něco mírnější.

Opar na rtu u dětí není výjimkou

Opar na rtu není výhradou dospělých. Ba naopak – většina lidí, kteří trpí opary, se virem HSV-1 infikuje právě během dětství. Děti totiž nemají dostatečně vyvinutý imunitní systém, a tak se herpes simplex virem nakazí poměrně snadno. 

Napomáhá tomu i prostředí školky nebo školy, kde jsou děti ve větší skupině a kde mnohdy není možné zabránit šíření viru prostřednictvím blízkého kontaktu mezi dětmi, sdíleného nádobí nebo hraček.

Věděli jste, že...?

Podle dostupných statistik je až 50 % dětí ve věku 5 let infikováno virem HSV-1.

Přesto, že je opar na rtu u dětí zcela běžný, je nutné zabránit jeho přenosu na novorozence. U těch se totiž v případě infekce HSV může vyvinout závažné a potenciálně život ohrožující onemocnění zvané neonatální herpes. Lidé, kteří v sobě mají herpes simplex virus, by se tak měli blízkému kontaktu s novorozencem během prvních týdnů jeho života vyhýbat, a to i v případě, že nemají aktivní opar na rtu.

Opar na rtu: Léčba a babské rady

Jak už jsme zmínili, opar na rtu můžeme léčit, ale ne vyléčit. I když se zbavíte nepříjemného puchýře, virus HSV-1 v těle dál zůstane. Přesto existuje celá řada způsobů, jak urychlit hojení oparu a dokonce jak předcházet časté reaktivaci herpes simplex viru.

Lokální masti na opary

Nejčastějším a nejefektivnějším způsobem léčby oparu na rtu jsou lokální masti nebo krémy, které se nanášejí přímo na opar. Obsahují složky jako aciclovir a penciclovir, které brání množení HSV. Masti a krémy proti oparům by se měly ideálně začít používat ještě před vznikem puchýřku, tedy ve fázi, kdy začnou rty brnět a svědit.

Léky proti oparům

Přípravky s antivirovými složkami, které najdete v mastech, můžete pořídit také ve formě tablet. Fungují na stejném principu jako lokální masti – tzn. nejlepší čas, kdy je začít užívat, je před nástupem puchýřků.

Náplasti proti oparům

Při léčbě oparu na rtu jsou velmi oblíbené také náplasti. Snižují riziko přenosu viru, chrání opar před vniknutím infekce zvenčí a mnohdy ho tak trochu zakrývají, a pomáhají tak i z estetického hlediska.

Domácí léčba oparu na rtu

K léčbě oparu se často využívají také různé domácí recepty a babské rady, které mohou pomoci ulevit od bolesti a urychlit hojení oparu. Které jsou ty nejúčinnější?

  • Gel z aloe vera – Aloe vera má přirozeně zklidňující a protizánětlivé účinky, díky kterým je skvělým pomocníkem pro zmírnění bolesti. Gel z aloe vera můžete nanášet přímo na opar na rtu několikrát denně.
  • Studené obklady – Studený obklad nebo kostka ledu pomohou snížit otok a ulevit od bolesti, obzvlášť ve fázi tvorby strupu, kdy může být opar bolestivý a někdy i krvácet.
  • Tea tree oil – Antivirové a antibakteriální vlastnosti tea tree oil vám pomohou zbavit se herpes viru a sníží riziko infekce v místě oparu.
  • Lysin – Aminokyselina lysin, ať už ve formě mastí, nebo doplňků stravy, může snížit závažnost oparu a frekvenci aktivace herpes viru.
  • Lékořice – Můžete se setkat také s recepty založenými na kořenu lékořice, který má antivirové účinky.

deNatura tip

Přečtěte si také: Co na popraskané rty? Vše o příčinách, léčbě i prevenci
Suché a popraskané rty se nejčastěji objevují během chladných zimních měsíců, ale pořádně potrápit vás mohou i v létě. Kromě suchého vzduchu je může způsobit také dehydratace, sluneční záření nebo nedostatek některých vitamínů. Přečtěte si o jejich příčinách i o tom, co na ně zaručeně pomáhá.

Jak předcházet oparu na rtu

Oparu na rtu můžete předcházet ve dvou rovinách – buď prevencí samotné infekce virem HSV-1, nebo, pokud už herpes virus v těle máte, prevencí vzniku oparu. 

Pokud jste se dosud virem herpes simplex typu 1 nenakazili a chcete infekci předejít, nejlepší prevencí je vyhýbat se blízkému kontaktu s lidmi, kteří ho přenášejí. I když vzhledem k rozšířenosti HSV-1 není možné předejít kontaktu s každým nakaženým, snažte se o to alespoň v případě, že má dotyčný aktivní opar na rtu. Vyvarujte se líbání, sdílení nádobí, ručníků, rtěnek, balzámů na rty a dalších předmětů, se kterými nakažený přišel do blízkého kontaktu.

Pokud víte, že herpes simplex virus typu 1 v těle máte, a chcete se vyhnout propuknutí oparu, můžete rovněž přijmout určitá preventivní opatření. Nikdy nejsou stoprocentní, ale mohou vám pomoci snížit četnost oparů. Ze všeho nejdůležitější je vyhýbání se stresu, posilování imunity a udržování celkového zdraví. U některých lidí může propuknutí oparu způsobit i nadměrné vystavení slunečnímu záření, a tak může pomoci také ochrana před sluncem a používání balzámu na rty s SPF.

Tip od deNatury

Vyzkoušejte vitamínový komplex deNatura! Obsahuje 27 účinných látek v bioaktivní formě pro maximální vstřebatelnost. Unikátní kombinace látek se postará nejen o váš krásný vzhled, ale také podpoří zdraví hormonálního systému a fungování celého těla.

#produkty#/vitaminovy-komplex-kategorie-packy/

Michaela Gorčíková Nutriční poradce a vývoj produktů

Na starosti mám analýzu, testování a vývoj nových produktů. Mýma rukama projde každý produkt, který se snažím doladit do nejmenšího detailu. Jsem také nutriční terapeutka, proto je zdravý životní styl mou neodmyslitelnou součástí. Miluji jídlo, silový trénink a pohodu u sledování seriálů.

Raději čtete ve slovenštině?

Tento článek (a spoustu dalších) si teď můžete přečíst i ve slovenské verzi! Stačí navštívit náš slovenský web.

Číst ve slovenštině