Zapojte se do deNatura výzvy na delší řasy s 15% slevou jen do 27.5.

Tetování obočí: vše, co potřebujete vědět

Permanentní make-up je oblíbený způsob, jak dosáhnout vysněného tvaru, odstínu i hustoty obočí. V tomto článku vám vysvětlíme, jak tetování obočí probíhá, jak dlouho se hojí a jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými technikami, abyste si mezi nimi mohli vybrat tu pravou. Anebo vás zaujme spíš přírodní způsob zahuštění obočí pomocí séra?

Jak se tetuje permanentní obočí

Tetování obočí, známé také jako permanentní make-up, je kosmetický zákrok, který je ale mnohem méně invazivní než běžné tetování. Pomocí malých jehliček se při něm do pokožky obočí vpichuje pigment tak, aby vytvořil požadovaný vizuální dojem. Barva pigmentu se obvykle ladí s barvou obočí, vlasů a pleti, aby výsledek vypadal přirozeně.

Jak dlouhé je při tetování obočí hojení

Po samotném tetování následuje období hojení, během nějž se pigment v pokožce usazuje. Na kůži se vytvářejí strupy, které ji chrání před vniknutím infekce a podporují její hojení. Tato fáze zpravidla trvá několik týdnů v závislosti na tom, jaká technika tetování byla použita. Ve většině případů se permanentní make-up obočí kompletně zahojí zhruba do měsíce.

Jak dlouho vydrží PMU obočí

PMU, jak se permanentní make-up často zkracuje, není tak permanentní, jak se z jeho názvu může zdát. Ve skutečnosti se jedná o semipermanentní úpravu – tedy někde mezi líčením a tetováním. 

To znamená, že vám výsledky vydrží poměrně dlouho, ale po nějaké době přirozeně vyblednou. Podle toho, jakou techniku tetování obočí využijete, vám úprava může vydržet od 6 měsíců až po několik let.

Jak se starat o permanentní make up obočí

Povedené tetování obočí je jen polovina úspěchu. Ta druhá spočívá ve správné péči. Podrobné pokyny k péči o permanentní make-up vždy obdržíte v salonu, ve kterém jste si obočí nechali tetovat, obvykle spolu s doporučením konkrétních přípravků, které se vám při péči budou hodit. Obecně ale pro tetování obočí platí několik zásad:

  • Udržujte obočí čisté
  • Nedotýkejte se čerstvě tetovaného obočí
  • Vyhněte se vlhkosti (plavání, sauna, pocení)
  • Chraňte obočí před přímým sluncem
  • Používejte hojivou mast
  • Spěte na zádech
  • Neloupejte strupy z obočí

deNatura tip

Zajímá vás také úprava řas? Přečtěte si náš článek o způsobech prodloužení řas (umělé řasy, lifting, trvalá na řasy).

Techniky permanentního make-upu obočí

Ale dost bylo povídání o tetování obočí obecně. Pojďme se teď podívat na dvě hlavní techniky, se kterými se při tetování obočí můžete setkat, a seznámit se s jejich specifiky – představujeme vám microblading a pudrové obočí.

Tip od deNatury

Chcete před tetováním obočí vyzkoušet méně invazivní metodu? Pořiďte si přírodní sérum na obočí! Představuje kombinaci bio peptidů, vitamínů a extraktů z rostlin, které prokazatelně zahušťují a prodlužují řasy a zvýrazňují jejich pigment.

Microblading obočí

Microblading je jedna z nejoblíbenějších technik, když dojde na permanentní úpravu obočí. Jedná se kosmetický zákrok, při kterém se v oblasti obočí tetují linky připomínající chloupky. Cílem je vytvořit přirozeně vypadající tvar a dojem hustšího, plnějšího obočí.

Jak probíhá microblading obočí

Samotnému microbladingu předchází konzultace s odborníkem, během které budete mít šanci probrat své představy o dokonalém obočí a navrhnout, jaký tvar, hustotu a barvu by vaše obočí mělo microbladingem získat. Specialista na microblading navíc vždy bere v potaz váš tvar obličeje a přirozený tvar obočí, aby vám pomohl navrhnout takovou úpravu obočí, která se k vám hodí. 

deNatura tip

Víte, jaký tvar by mělo mít vaše obočí? Přečtěte si náš článek o tom, jak vytvořit perfektní tvar obočí.
Perfektní tvar obočí skutečně existuje! Jen je pro každý typ obličeje trochu jiný, a tak může být občas trochu složité ten správný tvar najít. Pokud vás navíc trápí příliš krátké, tenké nebo srostlé obočí, může se jeho úprava zdát jako nadlidský výkon. Zjistěte, jak najít správný tvar obočí, jak vyřešit případné nedostatky i jaké trendy v úpravě obočí vládnou letošnímu roku.

Jakmile budete mít jasnou představu o tom, jak má vaše obočí vypadat, může se přejít k samotnému microbladingu. Používá se při něm jednorázová čepelka, pomocí níž se do kůže vpichuje pigment v barvě, která co nejlépe sedne k přirozené barvě obočí a pleti. Do pokožky se „vyřezávají“ jednotlivé chloupky, které jsou na první pohled k nerozeznání od těch skutečných. Tento zákrok v kosmetickém salonu trvá přibližně 2–3 hodiny.

Je microblading obočí bolestivý?

Technika microbladingu se v mnohém podobá klasickému tetování (je ovšem povrchovější) – a stejně jako tetování je přirozeně trochu bolestivá. Ve většině kosmetických salonů je ale standardem použití lokálního znecitlivujícího krému. V praxi je tak microblading naprosto bezbolestný.

Jaký je rozdíl mezi microbladingem a vláskováním obočí?

Žádný. Podle techniky, která se u microbladingu používá, tedy vytváření jednotlivých „vlásků“, se tato úprava nazývá také vláskování obočí.

Jak dlouho trvá u microbladingu hojení

Proces hojení po microbladingu trvá přibližně 4–6 týdnů. Obočí je bezprostředně po zákroku výrazně tmavší a postupně bledne, proto si na finální barvu budete muset chvíli počkat. Během několika prvních týdnů je naprosto běžné, že obočí trochu oteče a začnou se na něm vytvářet strupy, které se olupují. 

Jak vypadá microblading po vyloupnutí

Strupy se z obočí samy vyloupou zhruba po 7–14 dnech a vás v tu chvíli možná čeká tak trochu šok. U microbladingu je totiž úplně běžné, že pigment je po vyloupání velice světlý, můžete mít dokonce pocit, že tam vůbec není. Není to důvod k panice. Pigment se v pokožce potřebuje usadit, což mu obvykle trvá měsíc i déle. 

Kontrola microbladingu po měsíci od zákroku

Microblading vám sice může vydržet poměrně dlouho, ale jen pokud mu věnujete správnou péči. K tomu, aby si obočí udrželo správný tvar a barvu, potřebuje po prvotním kosmetickém zákroku drobné úpravy.

Zhruba po měsíci od zákroku je dobré nechat zkontrolovat barvu pigmentu a symetrii obočí. Specialista při tomto sezení doplní vybledlý pigment a doladí případné nedostatky tvaru.

Microblading obočí: Jak dlouho vydrží?

Microblading je semipermanentní úprava obočí. Aby obočí co nejdéle vydrželo a vypadalo stále tak, jak má, je potřeba o něj správně pečovat a po nějaké době nechat barvu trochu oživit. Průměrně od microbladingu můžete očekávat 8–18 měsíců dokonalého, a přesto přirozeně vypadajícího obočí.

deNatura tip

Přečtěte si také: Jak namalovat obočí: návod pro začátečníky i pokročilé
Krásné, husté a dobře nalíčené obočí dokáže podtrhnout váš make-up a rozzářit celý obličej – jenže ne každý ví, jak takové dokonalé obočí vytvořit. Proto jsme pro vás připravili podrobný návod na to, jak namalovat obočí, které vašemu obličeje perfektně sedne.

Pudrové obočí

Další semipermanentní technikou úpravy obočí je pudrové nebo také ombré obočí. Stejně jako u microbladingu se i při této úpravě používá jehlička, kterou se do pokožky obočí vpravuje pigment. Rozdíl je ale ve způsobu, jakým je tetované obočí „vykreslováno“. Místo tahů připomínajících chloupky, které využívá microblading, se v obočí vytváří jemný stínovaný efekt, který působí jako líčení obočí pomocí pudru. Obočí díky ombré efektu vypadá plnější a jemnější zároveň.

Proč si vybrat jako permanentní make up pudrové obočí

Pudrové obočí je v posledních letech stále oblíbenější úpravou obočí. Stojí za tím celkové směřování trendů v úpravě obočí, které stále více tíhne k přirozenému vzhledu. Tetování obočí sice tak trochu popírá „přirozenost“ obočí, ale ombré úprava dokáže působit skutečně jemným, nenápadným a přirozeným dojmem.

Kromě toho umožňuje pudrové obočí vytvořit přesně takový look, jaký si představujete. Můžete kombinovat barevné odstíny i hustotu pigmentu tak, abyste získali svůj vysněný tvar obočí a dokonalý pudrový efekt.

Jak dlouho trvá u pudrového obočí hojení

Pudrové obočí je méně invazivní technika než microblading, a hojení je tak o něco rychlejší. Typicky trvá 10–14 dní, během kterých se na kůži vytvářejí strupy a šupinky. Barva je zpočátku velmi tmavá a postupně bledne, její konečný odstín uvidíte kolem 4. týdne po zákroku.

Úprava pudrového obočí po zahojení

Ombré obočí vyžaduje po zahojení podobnou péči jako obočí po microbladingu. Aby vám dokonalý pudrový vzhled vydržel, je potřeba pamatovat na dodatečné úpravy.

Zhruba po 4 až 6 týdnech od tetování pudrového obočí se obvykle provádí korekce obočí. Specialista při ní zkontroluje, zda se pigment všude udržel tak, jak měl, doplní případné mezery, a pokud je to potřeba, upraví intenzitu barvy, která má tendenci po prvním zákroku blednout.

Pudrové obočí: Jak dlouho vydrží?

Stejně jako microblading ani pudrové obočí nevydrží navěky. Po úvodním zákroku může vyžadovat dodatečné úpravy a zejména správnou péči. Pudrové obočí by vám mělo vydržet v průměru 2–3 roky.

Microblading, nebo pudrové obočí?

Váháte mezi microbladingem a pudrovou úpravou obočí? Obě techniky mají své výhody i potenciální nevýhody a obě jsou velmi oblíbené. Která z nich je pro vás lepší, se budete muset rozhodnout sami. Náš stručný přehled výhod vám to ale může usnadnit.

Výhody microbladingu:

  • Získáte plnější obočí v přirozeném tvaru
  • Výsledky vypadají přirozeněji, připomínají skutečné chloupky

Výhody pudrového obočí:

  • Vytváří jemný stínovaný vzhled
  • Déle vydrží
  • Vhodnější pro mastnou pleť

deNatura tip

Chcete podpořit účinek tetování obočí? Vyzkoušejte přírodní sérum na obočíSérum na obočí deNatura obsahuje kombinaci účinných látek, které podporují zdraví a růst obočí. Pronikají až k vlasovým folikulům, ze kterých obočí vyrůstá. Dodávají jim potřebné živiny a stimulují jejich aktivitu. Výsledkem je silnější, zdravější, delší a hustší obočí.

Co se špatně vytetovaným obočím

Tetování obočí ušlo od svých začátků kus cesty. Používají se při něm nezávadné pigmenty, dodržují se hygienické zásady a výsledky vypadají mnohem přirozeněji. Přesto se občas může stát, že se tetování obočí nepovede. K jakým problémům může dojít?

#produkty#/serum-na-oboci-kategorie/

Do obočí se dostane infekce

Tetování obočí je sice malý, ale přesto zásah do pokožky. Do kůže se může během hojení dostat infekce a celý vzhled nového obočí poškodit. Proto je důležité dodržovat pokyny k následné péči o permanentní obočí.

Na pokožce se vytvoří jizvy

Při hojení se na pokožce vytvářejí strupy a šupinky, které za žádnou cenu neloupejte. Jinak se vám totiž v obočí mohou navždycky vytvořit nepěkné jizvy.

Obočí nevypadá podle vašich představ 

Může se stát samozřejmě i to, že je barva tetovaného obočí příliš tmavá, nevyhovuje vám tvar nebo se vám nelíbí, jak obočí vypadá na vašem obličeji. V tomto případě ale máte poměrně velkou šanci, že se všechno srovná s tím, jak barva během prvních týdnů bledne a z obočí mizí otok.

Obočí je naprostá katastrofa

A pak jsou případy, kdy vaše pochybnosti po skončení hojení nezmizí. I dnes se můžete setkat s neodborným a hlavně nešikovným ošetřením, které vede k nesouměrnému, obřímu nebo tenkému, příliš tmavému a zkrátka katastrofálnímu obočí – i to lze ale ve většině případů zachránit.

Jak se provádí korekce obočí

Nepovedené obočí se většinou dá napravit – alespoň trochu. Pokud se jedná o drobný nedostatek ve tvaru či odstínu, doporučujeme s opravami počkat na korekční sezení, které obvykle následuje cca měsíc po zákroku.

V případě, že se obočí opravdu hodně vymyká vašim představám, je možné problém řešit ihned. Prvním krokem je konzultovat problém s opravdovým odborníkem v profesionálním kosmetickém salonu, který se tetováním obočí dlouhodobě zabývá. Ten vám může špatně vytetované obočí buď opravit, nebo jej kompletně odstranit pomocí speciálního roztoku nebo laseru.

Jak vyhnout nepovedenému tetování obočí

Pokud uvažujete o tetování obočí, máme pro vás pár tipů, jak se obloukem vyhnout katastrofálním výsledkům.

  • Svěřte se do rukou odborníka v profesionálním kosmetickém salonu
  • Přečtěte si recenze předchozích zákaznic a dejte na doporučení
  • Jasně komunikujte svá očekávání
  • Dodržujte pokyny k následné péči
  • Neloupejte během hojení strupy z obočí

Existuje přírodní úprava obočí?

Přemýšlíte, jak po tetování podpořit přirozený vzhled obočí? Nebo možná hledáte úplně jinou cestu ke krásnému, hustému obočí a raději byste se vyhnuli permanentní úpravě? Naštěstí existují i jiné způsoby, jak získat obočí podle svých představ – bezbolestně a bez rizika špatně odvedené práce

Přírodní sérum na obočí deNatura

Vyzkoušejte přírodní růstové sérum, které přirozeně stimuluje vlasové folikuly tím, že jim dodává extra dávku živin. Obsahuje silnou kombinaci bio peptidů, vitamínů a rostlinných extraktů, jejichž účinky na růst obočí jsou vědecky prokázané

 

V porovnání s tetováním vás se sérem čeká o něco pomalejší růst obočí. Výsledky uvidíte zhruba po 4–8 týdnech užívání podle toho, v jaké fázi růstového cyklu se vaše obočí nachází. Jakmile ale růst nastartujete, nebudete se stačit divit. 

#produkty#/sera-na-oboci-denatura/

Monika Matějková Profesionální kosmetička a testování produktů

Jsem profesionální kosmetička a v deNatuře pomáhám při testování a vývoji nových produktů. Kromě toho mne můžete vidět i na fotkách a videích, které tvoříme. Ve volném čase ráda sportuji, peču a hlavně zkouším různé nové kosmetické produkty.

Jste ze Slovenska?

Tento článek (a spoustu dalších) si teď můžete přečíst i ve slovenštině! Stačí navštívit náš slovenský web.

Číst ve slovenštině