SLEVA 20 % na výhodné balíčky pro maminku s dcerou s kódem denmatek20

Jak namalovat obočí: návod pro začátečníky i pokročilé

To, že je obočí rámem obličeje, už jste určitě slyšeli. A my s tím nemůžeme než souhlasit! Krásné, husté a dobře nalíčené obočí dokáže podtrhnout váš make-up a rozzářit celý obličej – jenže ne každý ví, jak takové dokonalé obočí vytvořit. Proto jsme pro vás připravili podrobný návod na to, jak namalovat obočí, které vašemu obličeje perfektně sedne. 

Jak vytvarovat obočí

Líčení obočí začíná perfektním tvarem, který je ale u každého trochu jiný. Než se pustíme do malování obočí, pojďme pro váš obličej najít ten pravý tvar

Kde má obočí začínat a končit

Začneme vyznačením toho, kde by vaše obočí mělo začínat a končit. Vezměte do jedné ruky tužku na oči a do druhé obyčejnou tužku, štětec, zkrátka co zrovna máte poblíž. 

Nejprve tužku přimáčkněte ze strany k nosu – ne velkým tlakem, ale také ne úplně volně. V místě, ve kterém se nad nosem setká s obočím, udělejte první značku tužkou na oči. Vaše obočí by v tomto místě mělo začínat. 

Pak tužku přiložte ke koutku nosu – nezáleží na tom, zda vyberete levou, nebo pravou nosní dírku – tak, abyste na nos příliš netlačili. Umístěte ji tak, aby procházela vnějším koutkem bližšího oka. Tam, kde se tužka setká s obočím, udělejte značku, tady bude vaše obočí končit. 

Máte tak krátké a řídké obočí, že se vám požadovaného tvaru nedaří dosáhnout? Vyzkoušejte růstové sérum na obočí!

#produkty#/sera-na-oboci-denatura/

Podle bodů, které jste si vyznačili, obočí upravte. Ale nezapomeňte, že při trhání obočí se má v nejlepším přestat. Jinak můžete skončit s přísným výrazem či řídkým obočím.

deNatura tip

Přečtěte si také: Jak vytvořit perfektní tvar obočí

Tvar obočí podle obličeje

Teď je na řadě výběr tvaru obočí. Měl by vypadat především přirozeně, nepoutat nežádoucí pozornost a perfektně rámovat váš obličej. Vsaďte na jistotu a použijte jednoduchého průvodce tvary obočí podle tvaru obličeje:

  • Oválný obličej: Lehce klenuté obočí
  • Obličej ve tvaru srdce: Zaoblený tvar obočí
  • Podlouhlý obličej: Plochý tvar obočí
  • Kulatý obličej: Obočí tvarované do vysokého oblouku
  • Čtvercový obličej: Klenutý nebo zahnutý tvar obočí
  • Obličej ve tvaru diamantu: Zahnuté nebo zaoblené obočí

Tip pro začátečníky:

Pokud si s tvarem nevíte rady, nechte si obočí upravit v kosmetickém salonu. Pak už jen udržujte tvar, který vám kosmetička vytvoří!

Jakou barvu obočí zvolit

Barvení patří k oblíbeným způsobům, jak obočí zvýraznit. K dosažení perfektní barvy můžete použít tužku na obočí, řasenku, stíny, ale také barvu na vlasy. Při barvení je ale potřeba pamatovat na několik zásad – a pokud si kromě obočí barvíte také vlasy, je obezřetnost obzvlášť namístě.

Barva obočí a barva vlasů by k sobě měly ladit. Ale pozor, to neznamená, že by obě barvy měly být stejné. Výjimkou jsou pouze případy, kdy nebarvíte ani vlasy, ani obočí a obě barvy jsou zcela přírodní, pak se barvou trápit nemusíte. Pro ostatní platí, že u světlých vlasů volíme barvu obočí o odstín nebo dva tmavší a u tmavých vlasů naopak světlejší.

Líčení obočí pro začátečníky i pokročilé

Obočí má správný tvar a vy jste připraveni začít s malováním? Tak se pojďme pustit do líčení obočí, pěkně krok po kroku.

Začněte sjednocením pomocí stínování obočí

Úprava obočí vždy začíná stínováním, které podpoří tvar obočí. K nanášení očních stínů zvolte zkosený štěteček, který vám pomůže dosáhnout ideálního tvaru. Při stínování se držte přirozeného tvaru obočí a jen ho trochu podbarvěte. A nezapomeňte při tom na volbu správného odstínu – blondýnky o něco tmavší odstín, tmavovlásky naopak světlejší. 

Stínování je ideální i pro začátečníky. Se stíny se pracuje snáze než s tužkou a případné přetažení můžete snadno umazat. Zároveň vám pomohou k výraznějšímu, ale nenápadnému vzhledu obočí.

Jak na samotné malování obočí

Jakmile je obočí podbarvené a zvýrazněné pomocí stínů, můžeme přejít k jeho malování. Než se do líčení pustíte, pročešte jemně obočí kartáčkem, aby chloupky směřovaly stejným směrem. Pro samotné malování obočí můžete použít tužku, gel, pomádu, řasenku nebo kombinaci několika způsobů. V následující části si vysvětlíme nejen to, jak jednotlivé přípravky použít, ale také k jakým příležitostem se nejlépe hodí.

Malování obočí tužkou

Velmi oblíbeným způsobem úpravy obočí, se kterým se setkáte dost možná nejčastěji, je vykreslení tužkou na obočí. Tužka je skvělá pro vytvoření výrazného obočí, které působí upraveným dojmem, a hodí se tak pro každodenní použití, třeba do práce.

Při malování obočí tužkou nestačí jen nakreslit ostrou, nepřerušovanou čáru přes celé obočí – tomu se naopak úplně vyhněte! Pomocí tužky jemnými tahy vykreslete jednotlivé chloupky a domalujte prořídlá místa

Tip od deNatury:

Na začátku obočí, tedy u vnitřního koutku oka, by měla být intenzita tužky nejmenší, a směrem ke konci obočí můžete naopak přidávat na intenzitě.

Gel nebo pomáda na malování obočí

Pro odvážnější a výraznější líčení obočí můžete použít gel nebo pomádu na obočí. Práce s nimi není tak snadná, jako je tomu u stínů nebo tužky, a pokud přetáhnete, hůře se to napravuje. Na druhou stranu jsou ale gely a pomády skvělé pro vytvoření výrazného líčení obočí pro speciální příležitosti a společenské akce.

Pomocí zkoseného štětečku naneste krátkými, přesnými tahy gel nebo pomádu zejména do těch míst, kde jsou chloupky řidší nebo úplně chybí. Do zbytku obočí pak produkt jen zlehka zapracujte, aby bylo nalíčené obočí jednolité. 

Líčení obočí řasenkou

Pomocí řasenky můžete obočí nalíčit velice lehounce a přirozeně. Řasenka vám bude vyhovovat, pokud máte husté obočí, které vyžaduje jen minimální úpravy. Je skvělá na každodenní nošení jako součást přirozeného líčení.

Řasenku na obočí nanášejte směrem nahoru a ven (od vnitřního koutku oka směrem pryč). Naneste tolik vrstev, kolik vám vyhovuje, a po líčení obočí pročísněte kartáčkem, abyste odstranili zbytky řasenky, které by mohly tvořit hrudky. 

Zafixujte namalované obočí

Po nalíčení obočí zafixujte, aby na něm stíny, tužka, gel, pomáda i řasenka dobře držely celý den a aby chloupky netrčely všemi směry. Můžete k tomu použít buď fixátor určený přímo na obočí, nebo běžné vlasové přípravky, například lak na vlasy.

Obočí můžete po nalíčení a pročesání jednoduše přestříknout lakem na vlasy (se zakrytýma očima!), ale tímto způsobem si kromě obočí „zafixujete“ také jeho okolí a čelo. Doporučujeme proto použít oddělovač řas a kartáček obočí 2v1 deNatura. Lak nasprejujte na kartáček a jím pak obočí pročešte a zafixujte v požadovaném směru.

Už jste vyzkoušeli ombré obočí?

Každodenní líčení obočí už zvládáte na jedničku a chcete zkusit něco nového? Připravili jsme pro vás návod na vytvoření jednoho z nejoblíbenějších trendů mezi úpravami obočí, ombré efektu.

Možná si ještě pamatujete hit, který odstartoval uprostřed minulé dekády, ombré vlasy. Při ombré barvení se vlasy rozdělí na dvě poloviny – horní a spodní. Vlasy se ve spodní části oproti kořínkům až o šest odstínů zesvětlí, a ve vlasech se tak vytvoří barevný přechod. A zatímco ombré vlasy se dodnes těší zasloužené oblibě, objevil se další trend, který je založený na stejném principu – ombré obočí!

Ombré obočí je semipermanentní technika, při které se do pokožky umisťují drobné tečky pigmentu tak, aby vytvářely efekt jemného stínování obočí. V obočí tak vzniká decentní barevný přechod, který obočí dodává plnější, ale stále přirozený vzhled. 

deNatura tip

Přečtěte si také: Tetování obočí: vše, co potřebujete vědět

Jak namalovat ombré obočí

Ombré obočí se většinou provádí v kosmetických salonech, odkud vám tato úprava vydrží i dva až tři roky. Pokud chcete ombré vyzkoušet, ale nejste připraveni na tak dlouhodobou úpravu, využijte náš návod na ombré obočí doma.

  1. Připravte si požadovaný tvar Ať si zvolíte výrazný oblouk, nebo rovné obočí (ale nezapomeňte na vhodné tvary obočí podle obličeje!), požadovaný tvar si před začátkem líčení vyznačte. Použijte k tomu tužku, která je minimálně o jeden, raději o dva odstíny světlejší než vaše přirozená barva.
  2. Dokreslete obočí Stejnou tužkou, kterou jste použili pro vyznačení tvaru, dokreslete obočí v jeho první polovině (blíže k nosu). Stejně jako při běžném líčení obočí dokreslujte chloupky jemnými, krátkými tahy.
  3. Ztmavte konec obočí Na další krok budete potřebovat tmavší tužku, než jste používali dosud – nejlépe co nejbližší vašemu přirozenému odstínu. Touto tužkou dokreslete zbylou polovinu obočí, tedy směrem k vnějšímu koutku oka.
  4. Spojte odstíny dohromady Pomocí tužek na obočí ve dvou rozdílných odstínech jste teď získali dvě poloviny obočí, každou v jiné barvě. V tuto chvíli je načase je trochu promíchat dohromady. Použijte štětec nebo klidně i prsty a zjemněte přechod mezi oběma barvami tak, aby byl naprosto plynulý.
  5. Zafixujte ombré obočí Jakmile budete s plynulostí barevného přechodu spokojeni, nezapomeňte obočí – stejně jako při každém líčení – zafixovat.

Recenze našich zákaznic

 

Tak co, zvolíte klasické líčení obočí stíny a tužkou, výrazněji namalované obočí pomocí gelu či pomády, nebo vyzkoušíte něco nového, jako je třeba ombré obočí?

Monika Matějková Profesionální kosmetička a testování produktů

Jsem profesionální kosmetička a v deNatuře pomáhám při testování a vývoji nových produktů. Kromě toho mne můžete vidět i na fotkách a videích, které tvoříme. Ve volném čase ráda sportuji, peču a hlavně zkouším různé nové kosmetické produkty.