SLEVA 20 % na výhodné balíčky pro maminku s dcerou s kódem denmatek20

4 tipy, jak urychlit růst obočí

Neroste vaše obočí tak rychle, jak byste si přáli, je oslabené, nebo dokonce vypadává? Nebojte, nic není ztraceno! V tomto článku se dočtete vše o tom, jak obočí vlastně roste, co má vliv na jeho vypadávání a jak růst pořádně nastartovat.

Jak dlouho roste obočí 

Pokud chcete získat husté obočí, které na první pohled zaujme (anebo se jen snažíte napravit následky nadměrného vytrhávání), pravděpodobně vás zajímá, jak rychle obočí vlastně roste. Nejspíš vás nepřekvapí, že rychlost růstu obočí nelze tak úplně jednoznačně určit. Rozhoduje o tom totiž řada faktorů, z nichž některé jsou pevně dané, ale některé můžeme značně ovlivnit ve svůj prospěch – a v tomto článku vám prozradíme jak. Nejprve se ale pojďme podívat, jak probíhá růst obočí.

Růstový cyklus

Stejně jako vlasy, řasy a ochlupení i chloupky v obočí vyrůstají z folikulů a procházejí růstovými cykly. Hlavní fáze cyklu je anagenní, tedy růstová. Během ní chloupek aktivně roste do délky a sílí. V porovnání s vlasy má ale obočí o něco kratší růstovou fázi; trvá přibližně 1–2 měsíce.

Z anagenní fáze přechází chloupek do fáze katagenní, která představuje přechodné období. Folikul ho přestává vyživovat, chloupek slábne a postupně přestává růst. A celý růstový cyklus uzavírá telogenní (klidová) fáze. Ta nastává ve chvíli, kdy chloupek vypadne a folikul se začne připravovat na růst nového chloupku.

Růst obočí tak závisí zejména na tom, kolik chloupků se nachází ve které fázi cyklu. To je mimo jiné důvod, proč při používání růstového séra na obočí může trvat až 2–3 měsíce, než se jeho výsledky projeví. 


Co ovlivňuje růst obočí

Kromě růstového cyklu může růst obočí ovlivnit i celá řada dalších faktorů. Mezi ty nejčastější patří genetické predispozice, věk a celkový stav organismu, včetně nejrůznějších nemocí, které mohou růst obočí zpomalit.

Genetika

S růstem obočí je to jako se vším – do určité míry záleží na tom, jakou jste podědili genetickou výbavu. Někteří z nás se prakticky narodili s hustým obočím, které po vytrhání téměř okamžitě doroste, zatímco jiní se odjakživa potýkají s řídkým, tenkým obočím, které nechce růst.

Věk

Růst vlasů, řas i obočí se s věkem nevyhnutelně zpomaluje. Největší „boom“ zažíváme v pubertě, u žen navíc během těhotenství, ale pak kvalita a hustota obočí obvykle postupně klesá.

Celkové zdraví

Na obočí se odráží celkové zdraví organismu. Zdravou, vyváženou stravou počínaje a onemocněními a léky konče, zdravotní stav se na obočí zkrátka podepíše.

deNatura tip

Přečtěte si také: Rady, tipy, triky: jak mít husté obočí

Nejčastější důvody vypadávání obočí

Každé obočí je jiné a každé roste trochu jinak. A když dojde k jeho vypadávání nebo řídnutí, mnohdy není snadné jednoznačně určit příčinu. Pokud ale vaše obočí roste pomalu a chloupky ve větší míře vypadávají, je dost možné, že za to může některý (anebo dokonce více) z těchto důvodů.

  • Vytrhávání a voskování
  • Nedostatečná výživa
  • Stres
  • Stárnutí
  • Onemocnění (alopecia areata, poruchy štítné žlázy, ekzém, seboroická dermatitida…)
  • Hormonální změny
  • Nadměrné používání make-upu v oblasti obočí

4 tipy pro podporu růstu obočí

Pokud se potýkáte s vypadáváním nebo pomalým růstem obočí, vězte, že všechno se dá napravit. Růst obočí totiž můžete podpořit pomocí správné péče, stravy bohaté na důležité živiny, a pokud chcete růst opravdu nastartovat, pak také účinným sérem na obočí.

Správná péče o obočí

Rychlejší růst hustého obočí může v některých případech záviset hlavně na péči, kterou obočí věnujete. Jak se tedy o obočí správně starat, aby rychleji rostlo?

Vyhněte se přehnanému vytrhávání

Příliš časté vytrhávání obočí a odstraňování většího množství chloupků najednou, ať už pinzetou, nití, nebo voskem, může zpomalit růst obočí. Nejen, že se při vytrhávání můžete snadno nechat unést a trochu to přehnat, ale vaše vlasové folikuly mohou přijít k dlouhodobé újmě. Chloupky z poškozených folikulů mohou být tenčí, slabší a růst pomaleji. 

Tip od deNatury:

Když už se do vytrhávání obočí pustíte, dělejte to při běžném osvětlení. V příliš jasném světle, když vidíte opravdu každý jednotlivý chloupek, můžete mít totiž tendenci to přehnat.

Pročesávejte obočí

Za pomoci jemného kartáčku obočí každý den šetrně pročesávejte. Vždy chloupky vyčesávejte směrem nahoru; vytvoříte tak dojem upravenějšího a plnějšího obočí. Dávejte si ale pozor, abyste na kůži příliš netlačili a za chloupky netahali. 


Česání vám pomůže obočí zkrotit a vytvořit přirozený vzhled, a navíc při něm pokožku šetrně masírujete. Jemná masáž pokožky totiž dokáže podpořit cirkulaci krve, a k vlasovým folikulům se tak dostává více živin, které potřebují k produkci zdravého, silného obočí.

Důkladně obočí čistěte

Pro zdraví vlasových folikulů a růst obočí je důležitá také hygiena. V obočí se během dne usazuje spousta nečistot, obzvlášť pokud používáte make-up, stíny, tužku na obočí a podobně. 

Vlasové folikuly se pod nánosem nečistot mohou ucpávat, a být tak méně produktivní. Nedostatečná hygiena může také vést k podráždění pokožky, svědění, množení bakterií a vzniku infekcí. 

Každý večer proto obočí důkladně umyjte pomocí jemného odličovače nebo čisticího přípravku, který je speciálně navržen pro použití v okolí očí. Při mytí obočí buďte opatrní, abyste za chloupky zbytečně netahali nebo je nevytrhli.

Hydratujte obočí

Nezapomínejte ani na hydrataci pokožky obočí. Suchá pokožka může být podrážděná a svědit – což vede k častému škrábání obočí, a tím pádem i k tahání a zatěžování chloupků. 

Každý den proto na pokožku naneste lehkou vrstvu hydratačního krému, který ji hydratuje a vyživí. Hydrataci provádějte po důkladném vyčistění pleti, aby se přípravek mohl co nejlépe vstřebat. 

Oleje mohou růst obočí podpořit

Přirozený způsob, jak obočí hydratovat, je použití oleje, ačkoliv se odborníci zatím tak úplně neshodují v tom, které oleje jsou pro hydrataci a obočí ty nejlepší. Jedním z nejoblíbenějších je olivový olej, který je bohatý na vitamín E a esenciální mastné kyseliny a má potenciál nastartovat a podpořit rychlejší růst obočí. K dalším olejům, které se pro růst obočí často využívají, patří ricinový, rozmarýnový, případně také kokosový olej

Tip od deNatury:

Než použijete jakýkoli olej na oblast obočí, vyzkoušejte, jak na něj vaše pokožka reaguje. Vyhnete se tak nepříjemnému podráždění.

Pro hydrataci a výživu se doporučuje vmasírovat malé množství oleje do pokožky obočí před spaním a nechat jej přes noc působit. Je ale potřeba počítat s tím, že od používání samotného oleje nemůžete očekávat zázraky. Slouží spíše jako lehké povzbuzení vlasových folikulů a může jim dodat extra dávku potřebných živin, obzvlášť pokud jich nedostávají dostatečné množství ze stravy.

Vitamíny a minerály pro růst obočí

Pro růst silného a hustého obočí je důležité přijímat dostatek vitamínů, hlavně těch, které přispívají ke zdraví vlasových folikulů. I když vám žádný vitamín sám o sobě rychlý růst hustého obočí nedokáže zaručit, existuje několik vitamínů a minerálů, které v organismu podporují procesy přímo související s růstem vlasů, řas a obočí.

#produkty#/vitaminovy-komplex-kategorie-packy/

Biotin

Pokud se zajímáte o růst vlasů, řas a obočí, pak jste o vitamínu krásy biotinu určitě slyšeli. Jedná se o vitamín ze skupiny B-komplexu, který má na růst obočí veliký vliv. Pomáhá restrukturalizovat řasy a obočí, přispívá k produkci keratinu a udržuje vlasové folikuly zdravé a vyživené.

Vitamín E

Vitamín E je silný antioxidant, který chrání vlasové folikuly před působením volných radikálů. Tyto škodlivé částice pronikají do těla z vnějšího prostředí a způsobují oxidační stres, který vede k předčasnému stárnutí pokožky, snižuje činnost folikulů a může vyvolat vypadávání obočí. 

Vitamín A

Vitamín A hraje velkou roli při obnově epidermis, tedy pokožky. Vytváří na ní ochrannou bariéru a chrání ji před vnějšími faktory. Kromě toho reguluje produkci kožního mazu, a pomáhá tak udržovat pokožku hydratovanou. Podílí se také na zajišťování výživy pro vlasové folikuly a tvorbě kolagenu.

Vitamín C

Dalším účinným antioxidantem je vitamín C. Kromě toho, že chrání folikuly před oxidačním stresem, také přispívá k produkci kolagenu a podporuje absorpci železa, které zajišťuje vlasovým folikulům dostatečný přísun kyslíku.

Železo

Jak už zaznělo, železo je pro zdraví folikulů velice důležité. Podílí se na tvorbě hemoglobinu, který vlasovým folikulům zajišťuje přísun kyslíku

Omega-3 mastné kyseliny

V neposlední řadě se na růstu obočí podílí také omega-3 mastné kyseliny. Snižují v pokožce záněty a vytvářejí pro vlasové folikuly příznivé prostředí. Díky omega-3 mastným kyselinám jsou chloupky obočí zdravější, silnější a méně se lámou a vypadávají.

#produkty#/serum-na-oboci-kategorie/

Sérum pro rychlejší růst obočí

Správnou péčí, zařazením dostatku vitamínů a používáním olejů můžete růstu obočí do určité míry pomoci. Pokud se ale potýkáte s opravdu řídkým, tenkým, poškozeným obočím, které neroste tak rychle, jak si představujete, budete potřebovat silnějšího pomocníka. Tím může být právě růstové sérum na obočí.

Sérum na obočí je navrženo tak, aby obočí dodalo přesně tu správnou dávku a kombinaci živin, které potřebuje ke zdravému růstu. Mělo by obsahovat vitamíny, minerály, rostlinné extrakty a další látky, které jsou zárukou pořádné výživy pro folikuly. V ideálním případě byste v něm neměli narazit na chemické konzervanty a parfemaci, ale spíše na klinicky otestované složky s prokazatelnými účinky na růst obočí

A přesně takové je sérum na obočí deNatura. Je tvořeno kombinací bio peptidů, klíčových vitamínů a rostlinných výtažků a je navrženo tak, aby vám nejpozději do tří měsíců (podle růstového cyklu vašeho obočí) přineslo viditelné výsledky v podobě hustšího, plnějšího a zdravějšího obočí. 

 

Monika Matějková Profesionální kosmetička a testování produktů

Jsem profesionální kosmetička a v deNatuře pomáhám při testování a vývoji nových produktů. Kromě toho mne můžete vidět i na fotkách a videích, které tvoříme. Ve volném čase ráda sportuji, peču a hlavně zkouším různé nové kosmetické produkty.