Zapojte se do deNatura výzvy na delší řasy s 15% slevou jen do 27.5.

Jak vyrobit lesk na rty: 3 nejlepší recepty

Jemné, hebké a vláčné rty, které navíc neodolatelně září? O to všechno se dokáže postarat lesk na rty. S naším návodem si ho navíc zvládnete vyrobit i z pohodlí domova. Poradíme vám, které složky v něm nesmí chybět, jak postupovat, a přidáme i naše nejoblíbenější recepty!

Z čeho se vyrábí lesk na rty

Úkolem lesku na rty je především dodat rtům lesk a plný vzhled. Můžete se ale setkat i s lesky, které rty zároveň hydratují, vyživují a regenerují suché, popraskané rty. Co všechno lesk na rty dokáže, záleží hlavně na tom, z čeho je vyroben. Pojďme se podívat na to, na jaké složky v lesku na rty narazíte nejčastěji.

Nosné oleje

Nejdůležitější součástí lesku na rty jsou oleje, které dodávají přípravku jeho lesk, hladkou texturu a zároveň zvláčňují a hydratují vaše rty. Nejčastěji se jako zvláčňující složky používají tyto nosné oleje:

  • Ricinový olej – Dodává lesku třpytivý efekt a pomáhá ve rtech udržovat vlhkost, aby byly hydratované a jemné.
  • Kokosový olej – Lesk na rty s kokosovým olejem je lehký, ale zároveň hloubkově hydratuje.
  • Jojobový olej – Snadno se vstřebává a rty jsou díky němu hebké, bez pocitu mastnoty.
  • Olivový olej – Rty dokonale zvlhčuje.

Zahušťovadla

Lesk na rty potřebuje také zahušťovací složky, které mu pomáhají udržet si texturu a vyhnout se příliš tekuté konzistenci. Nejčastěji se používá včelí vosk, který na rtech zároveň vytváří ochrannou bariéru a uzamyká v nich vlhkost. Kromě vosku můžete také použít některá másla, která mají podobný efekt. 

Tip od deNatury:

Jako zahušťovadlo se nejčastěji používá včelí vosk. Pokud ale chcete vyrobit veganský lesk na rty, můžete použít i jiné přísady. Stejně dobře jako včelí vosk poslouží také sójový vosk, kandelilový vosk, bambucké máslo, kokosové máslo nebo mangové máslo.

Barviva

Protože účinné látky v lesku na rty mnohdy dohromady nepůsobí zrovna vábně, používají se také barviva nebo pigmenty

Další přísady

A stejně jako u všech kosmetických přípravků i u lesku na rty se můžete setkat s dalšími přísadami, které často podporují jeho zvláčňující a hydratační vlastnosti. Může se jednat například o:

  • Vitamín E – Má hydratační a antioxidační účinky.

  • Abrazivní částečky – Dělají z lesku na rty zároveň exfoliant.

  • Kyselina hyaluronová – Důkladně rty hydratuje a brání jejich vysušování. 

#produkty#/vitaminovy-komplex-kategorie-packy/

Potřebuje lesk na rty konzervační látky?

Konzervační látky se používají k tomu, aby zabránily růstu bakterií a plísní, které se mohou v kosmetickém přípravku objevit, pokud obsahuje složky na vodní bázi. Protože domácí lesk na rty je vyroben z přísad na olejové bázi, nepotřebujete do něj přidávat konzervační látky. 

Co potřebujete k výrobě lesku na rty

Než se pustíme do výroby lesku na rty, ujistěte se, že máte všechny ingredience a pomůcky. Při samotné výrobě je totiž potřeba postupovat poměrně rychle, protože přísady začnou rychle tuhnout, a tak je dobré věnovat dostatek času přípravě.

Základní složky lesku na rty

Připravte si základní přísady, bez kterých se lesk na rty neobejde. To znamená nosný olej a zahušťovadlo dle vašeho výběru – buď vosk, nebo máslo. Pro antioxidační účinky doporučujeme do základu přidat také vitamín E, a pokud vás trápí suché a popraskané rty, nebojte se použít kyselinu hyaluronovou nebo glycerin.

Pomůcky na vaření

Při výrobě lesku na rty vás čeká trocha jednoduchého vaření a rozpouštění ingrediencí. Přichystejte si proto odměrky, nejlépe dvouplášťový hrnec (ale poslouží vám i skleněná miska a pánev) a metličku.

Esenciální olej

Pro „dochucení“ lesku na rty příjemnou vůní se vám bude hodit esenciální olej. Vyberte takový, který vám hezky voní – například mátový, růžový či levandulový. 

Barvivo

Pokud přísady, které jste pro svůj lesk na rty vybrali, dohromady nevytvářejí barvu podle vašeho gusta, obohaťte svůj recept také o přírodní barviva

Nádobky na lesk na rty

Připravte si nádobky, do kterých svůj čerstvě vyrobený lesk na rty nalijete. Můžete využít malou stlačitelnou tubu nebo lahvičku s aplikátorem. Pokud máte doma injekční stříkačku, využijte ji – plnění nádobek leskem bude mnohem snazší.

Tip pro zdravé rty:

Podpořte zdraví vlasů, nehtů, pleti a celého těla vitamínovým komplexem deNatura!

Jak vyrobit tekutý lesk na rty krok za krokem

Jakmile si přichystáte veškeré přísady a pomůcky, můžete se pustit do přípravy lesku na rty. 

  1. Připravte si prostor. Vyskládejte si přísady v pořadí, ve kterém je budete potřebovat. A hlavně mějte vymyté a připravené nádobky, do kterých budete lesk přelévat.
  2. Rozpusťte vosk nebo máslo a nosné oleje v dvouplášťovém hrnci nebo misce. Používejte při tom slabý plamen a přísady průběžně míchejte, dokud nesplynou dohromady.
  3. Sundejte hrnec s voskem a oleji ze sporáku, ale dále míchejte.
  4. Přidejte ostatní přísady – vitamín E, esenciální oleje, barviva. Důkladně je vmíchejte do směsi, aby se všechny složky dokonale spojily.
  5. Otestujte konzistenci. Naneste trochu směsi na rty (pozor, ať se nespálíte). Pokud je příliš tekutá, přidejte trochu vosku nebo másla.
  6. Přelijte lesk do připravených nádobek. Přelévejte rychle, aby vám přísady neztuhly.
  7. Nechte lesk vychladnout a ztuhnout při pokojové teplotě. To může trvat zhruba 2–3 hodiny.
  8. Označte nádobky s leskem na rty. Označte si všechny nádobky tak, abyste věděli, co obsahují a kdy jste je vyrobili.

Jak obarvit domácí lesk na rty

Většina účinných ingrediencí sama o sobě nevytváří zrovna lákavě vypadající barevnou kombinaci. To ale snadno vyřešíte přidáním barviva do vašeho receptu. Můžete k tomu využít slídové pigmentové prášky, které se dodávají v širokém spektru barev, nebo pracovat s práškem z přírodních složek. Stačí si vybrat podle barvy, které chcete dosáhnout:

  • Červená – prášek z červené řepy
  • Oranžová – mletá paprika, prášek z kurkumy
  • Žlutá – mletý zázvor
  • Růžová – ibiškový prášek
  • Zelená – matcha prášek, prášek ze spiruliny
  • Hnědá – kakaový prášek

3 nejlepší recepty na domácí lesk na rty

Teď už víte, jaký typ složek by měl každý lesk na rty obsahovat i jak ho vyrobit. Nyní vám představíme naše nejoblíbenější recepty na výrobu domácího lesku na rty!

Hydratační lesk na rty

Tento lesk na rty v sobě kombinuje složky s výjimečnými hydratačními vlastnostmi. Včelí vosk vytváří na rtech ochrannou bariéru, která v nich uzamyká vlhkost, zatímco kokosový a mandlový olej rty hloubkově hydratují, vyživují a působí zklidňujícím účinkem. Už tak silný hydratační účinek umocňuje kyselina hyaluronová, která pomáhá přitahovat a zadržovat ve rtech molekuly vody. Kombinace včelího vosku a kokosového oleje navíc vytváří jemnou krémovou texturu, která se příjemně nanáší.

Co budete potřebovat:

  • 1 lžíce včelího vosku
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička sladkého mandlového oleje
  • 5–10 kapek esenciálního oleje podle vkusu
  • 2–5 kapek 1% roztoku kyseliny hyaluronové 

Sladký jahodový lesk na rty

V jahodovém lesku na rty se snoubí kombinace složek, která rtům zajistí hloubkovou hydrataci, výživu a díky zářivě červené barvě je zároveň rozzáří. Bambucké máslo i kokosový olej pokožku hydratují a zjemňují. Máslo i olej mají navíc bohatou, plnou texturu, která vám na rtech dodá okamžitý pocit hebkosti.

Co budete potřebovat:

  • 1 lžíce bambuckého másla
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička malinového prášku nebo prášku z červené řepy pro barvu
  • 5–10 kapek jahodového esenciálního oleje

Osvěžující mátový lesk na rty

Kakaové máslo je známé svou bohatou texturou a schopností rty hloubkově hydratovat a vyživovat. Postará se o to, že vaše rty budou sametově hebké. Společně s olejem ze sladkých mandlí je navíc zjemňuje. Mátový esenciální olej dodává lesku povzbuzující a osvěžující vůni. A pokud chcete něco skutečně osvěžujícího, můžete použít prášek ze spiruliny, který vašemu lesku zajistí nezvyklou zelenou barvu. 

Co budete potřebovat:

  • 1 lžíce kakaového másla
  • 2 polévkové lžíce sladkého mandlového oleje
  • 5–10 kapek esenciálního oleje z máty peprné (pro vůni)
  • 1/4 lžičky prášku ze spiruliny pro barvu

Tak co, který z našich oblíbených lesků si vyrobíte? Anebo možná vymyslíte svůj vlastní? Ať se rozhodnete pro jakýkoliv recept, s naším návodem teď dokážete vyrobit lesk na rty, který rty nejen neodolatelně rozzáří, ale také vyživí a zregeneruje – stačí jen přidat ty správné ingredience!

Laura Brázdová Správa sociálních sítí

Mým hlavním úkolem je plánování a tvorba obsahu na sociálních sítích a jejich denní správa. Tvořím zejména na platformy Instagram a Facebook, kde také odpovídám na vaše zprávy a komentáře. Miluju tanec, cestování a čas strávený s rodinou či přáteli!

Dáváte přednost slovenštině?

Pak vás jistě potěší, že jsme spustili i slovenskou verzi našeho webu! Najdete na ní celou spoustu informací a zajímavostí ze světa přírodní kosmetiky a všechny naše produkty!

Přejít na slovenský web