Doprava zdarma pro všechny objednávky nad 900 Kč

Jak zpevnit nehty a podpořit jejich růst

Vaše nehty nerostou tak rychle, jak si představujete? Nejsou dostatečně pevné? Nebo se dokonce třepí a lámou? Pak je tento článek právě pro vás. Podíváme se v něm na to, co nehty ke svému růstu potřebují, proč se někdy třepí a jak je zpevnit a podpořit jejich růst.

Struktura a růst nehtu

Než se pustíme do toho, jak nehty zpevnit a co můžete udělat pro to, aby rostly rychleji, pojďme se nejdřív podívat na jejich strukturu a na to, jak rostou. Nehet je tvrdé zakončení prstu, které chrání koneček prstu před zraněním a zlepšuje citlivost při zpracovávání hmatových vjemů. Kromě toho nám nehty pomáhají při každodenních úkonech včetně škrábání, rýpání nebo uchopování předmětů.

Struktura nehtu

Nehet se skládá celkem z šesti částí, a to kořene, nehtového lůžka, nehtové ploténky, eponychia, paronychia a hyponychia. Každá z těchto částí plnou určitou funkci.

  • Kořen nehtu – Kořen nebo také nehtová matrix se nachází pod nehtovou kůžičkou a je zodpovědná za tvorbu nových nehtových buněk. Nové buňky se s růstem dalších neustále posouvají kupředu a postupně se z nich stává nehtová ploténka. 
  • Nehtové lůžko – Nehtové lůžko je kůže pod nehtovou ploténkou. Je bohaté na krevní cévy a nervová zakončení.
  • Nehtová ploténka – Nehtová ploténka je tvrdá část nehtu, která je vidět navenek. Skládá se z vrstev ztvrdlých, které vytváří nehtová matrix.
  • Paronychium – Jako paronychium se označuje měkká tkáň, která obklopuje strany nehtu. 
  • Eponychium – Eponychium je ta část kůže, která překrývá základnu nehtové ploténky – tedy v oblasti, kde se na nehtu nachází tzv. měsíček.
  • Hyponychium – Hyponychium je označení pro kůži, která se nachází na opačném konci nehtu než eponychium, pod volným okrajem nehtové ploténky. Brání vniknutí nečistot pod nehet.

Jak rostou nehty

Už jsme zmínili, že růst nehtových buněk má na starosti nehtová matrix. Obsahuje buňky, které se neustále dále dělí a vytvářejí nové a nové nehtové buňky. S tvorbou nových buněk se ty stávající postupně posouvají dopředu, až nakonec formují nehtovou ploténku (tvrdou, viditelnou část nehtu).

Nehty rostou zhruba rychlostí 3,47 milimetru za měsíc, to znamená průměrně 0,1 milimetru denně. Pro představu to znamená, že pokud byste úplně přišli o nehet, bude trvat 6 měsíců, než doroste od kořene po špičku prstu.

Co ovlivňuje růst nehtů

Na to, jak rychle nehty ve skutečnosti rostou, má vliv celá řada faktorů. Tohle jsou ty nejvýznamnější:

  • Věk – Růst nehtů má tendenci s věkem zpomalovat.

  • Celkové zdraví – Na stavu, pevnosti a rychlosti růstu nehtů se odráží i celkový stav organismu.

  • Genetika – Kvalita, tvar a rychlost růstu nehtů jsou do určité míry dány i genetickou výbavou.

  • Péče o nehty – Ve velké míře ovlivňuje růst nehtů také péče, kterou jim věnujete. Opatrné zastřihování, ochrana nehtů před podrážděním a správná hydratace mohou zpevnit nehty a zlepšit jejich kvalitu.

  • Poranění – Poranění nehtové matrix nebo okolních částí může dočasně nebo trvale narušit proces růstu nehtů.

  • Hormony – I hormonální změny mají vliv na růst nehtů. Například vlivem těhotenských hormonů nehty rostou rychleji a jsou pevnější, zatímco po porodu jejich kvalita klesá. K růstu pevných nehtů přispívají také hormony v pubertě, kdy nehty rostou obvykle nejrychleji za celý život.

Věděli jste, že...?

Nehty rostou na každém prstu jinou rychlostí. Nejrychleji rostou na delších prstech, jako je ukazovák a prostředník. Růst nehtů je také rychlejší na dominantní ruce.

Co způsobuje lámavé, třepivé nehty

Čas od času mohou každého potrápit lámavé, roztřepené nehty. Může se jednat o dočasný stav způsobený například mechanickým poškozením, ale také o dlouhodobý, chronický problém, který má složitější příčinu. Pojďme se podívat na to, co může stát za potížemi s třepivými nehty. 

Tip od deNatury:

Podpořte růst nehtů vitamínovým komplexem na vlasy, nehty a pleť. Náš vitamínový komplex obsahuje 27 účinných látek v bioaktivní formě, která zajišťuje maximální vstřebatelnost. Je navržen tak, aby podpořil kvalitu a zdraví vlasů, nehtů a pleti, zejména u žen, které trpí nadměrným stresem a/nebo nepřijímají dostatek potřebných vitamínů a minerálů ze stravy.

#produkty#/vitaminovy-komplex-kategorie-packy/

Nutriční nedostatky

Při problémech s třepivými nehty je velmi často na vině strava. Lámavé nehty, které rostou pomalu, může způsobit nedostatek bílkovin a dalších důležitých živin, jako jsou vitamíny B (zejména biotin), C, E a A, hořčík, železo a zinek

Zdravotní stav

Některé zdravotní potíže se mohou mimo jiné projevovat právě zhoršenou kvalitou nehtů, zpomalením jejich růstu a jejich celkovým třepením. Lámavé nehty se většinou pojí s psoriázou, lupusem, endokarditidou nebo onemocněními ledvin, jater a štítné žlázy

Léky

Vedlejší účinky některých léků mohou také vést ke snížení kvality nehtů. S lámavostí nehtů se obvykle spojují beta-blokátory (léky na vysoký krevní tlak nebo srdeční arytmii), chemoterapie nebo tetracyklinová antibiotika.

Nadměrné používání přípravků na nehty

Ačkoliv mohou být některé přípravky pro zdraví nehtů prospěšné, nic se nemá přehánět. Příliš časté používání laků a odlakovačů na nehty může nehty časem oslabit a vést k jejich třepení a lámání.

Tip od deNatury:

Trápí vás lámavé nehty? Podpořte je vitamínovým komplexem deNatura! Díky pečlivě vybraným přírodním složkám představuje účinné řešení problémů s lámavostí a třepivostí nehtů, vypadáváním vlasů a problematickou pletí. Zároveň ale přispívá k normální funkci reprodukčního systému, hormonální soustavy a zdraví celého těla.

Jak na rychlý růst nehtů

Kvalita a rychlost růstu nehtů je do určité míry určena genetickými predispozicemi, věkem a dalšími faktory. I když se může zdát, že tím pádem jejich růst nemůžete žádným způsobem ovlivnit, opak je pravdou. Když svým nehtům dopřejete správnou péči a dostatek živin, odvděčí se vám rychlejším růstem, pevnější strukturou a zdravějším vzhledem.

Dostatečná hydratace

Bez dostatečné hydratace tělo nemůže fungovat tak, jak má. Projeví se to na množství energie, kognitivních schopnostech, krevním tlaku, pleti a samozřejmě také nehtech. Proto pokud chcete předejít suchým, lámavým nehtům a podpořit jejich růst, začněte právě hydratací.

V první řadě zajistěte nehtům hydrataci zevnitř. Podpoříte tak mimo jiné cirkulaci krve, a k nehtům se dostane dostatečné množství živin. Snažte se denně vypít alespoň 2 litry vody (v létě a při zvýšené aktivitě více). Tekutiny můžete také doplnit konzumací některých potravin s vysokým obsahem vody, ke kterým patří zejména ovoce a zelenina.

Pro opravdu viditelné výsledky nehty hydratujte i zvenčí. Obzvlášť v zimě nezapomeňte pravidelně používat hydratační krém na ruce, který zabraňuje vysoušení pokožky, a přidejte i výživný olej nebo sérum na kůžičku kolem nehtů.

Správná péče o nehty

Růst nehtů můžete urychlit také tím, že o ně budete pečovat a chránit je před poškozením. Co všechno správná péče o nehty zahrnuje?

  • Pravidelně je zastřihujte. Udržujte nehty v takové délce, aby nebyly příliš náchylné ke zlomení. Používejte k tomu čisté nůžtičky na nehty a zastřihujte je do mírného oblouku, aby nezarůstaly. Pravidelné zastřihování nehtů podporuje krevní oběh, a vaše nehty tak porostou rychleji.
  • Pilujte. Pravidelným pilováním můžete nehty šetrně vytvarovat a zabránit jejich zatrhávání. Pokud chcete nehty zpevnit, pilujte v jednom směru; pohyby tam a zpět mohou vést k třepení.
  • Dopřejte nehtům pauzu od laku. Pokud nehty často lakujete a máte pocit, že nerostou podle vašich představ, může pomoci pauza od lakování. Lak sice může zlepšit vzhled nehtů a dokonce je zpevnit, ale příliš časté lakování (a hlavně odlakování!) může nehty ve výsledku oslabit. Místo toho, abyste hned měnili jeden lak za druhý, dopřejte nehtům pár dní na zotavení a nadechnutí. 
  • Chraňte nehty. Nehty a kůžička v jejich okolí jsou citlivé na agresivní látky. Při mytí nádobí nebo používání čistících přípravků proto používejte rukavice, které zabrání vysušování a poškození nehtů.

Zdravá strava bohatá na vitamíny

Na zdraví a růstu nehtů se ve velké míře podílí také to, co jíte. Nehty ke svému růstu potřebují celou řadu živin, a když jich nemají dostatek, mohou růst pomaleji a snáze se lámat. Pokud chcete nehty zpevnit a napomoci jejich rychlému růstu, dopřejte jim pořádnou dávku živin. 

Biotin

Pokud se snažíte podpořit růst nehtů, ale také vlasů, řas nebo obočí, pak nesmíte minout vitamín B7, lépe známý pod názvem biotin. Biotin pomáhá posilovat keratinovou strukturu nehtů, aby nehty byly silnější, pevnější a odolnější

Biotin najdete zejména ve vaječném žloutku, ořeších (mandle, vlašské ořechy), slunečnicových semínkách nebo celozrnném pečivu.

Bílkoviny

Růst silných a zdravých nehtů podporují také bílkoviny. Nehty jsou totiž tvořeny právě bílkovinou, a to konkrétně keratinem – stejně jako vlasy a pokožka. Strava, která obsahuje dostatek bílkovin, podporuje syntézu keratinu v buňkách zodpovědných za růst nehtů, a zajišťuje tak zdravý, plynulý růst pevných nehtů.

Vhodné zdroje bílkovin jsou například ryby, drůbež, luštěniny a mléčné výrobky. 

Vitamín C

Vitamín C má v těle řadu různých úloh. Ve vztahu k nehtům je důležitá zejména jeho role v tvorbě kolagenu, který přispívá ke strukturální integritě a pevnosti nehtů. Kromě toho má vitamín C antioxidační vlastnosti, a tak brání oxidačnímu stresu, který může zpomalovat růst nehtů.

Skvělými zdroji vitamínu C ve stravě mohou být citrusové plody, bobulovité ovoce (zejména jahody, borůvky), kiwi a paprika.

Vitamín E

Vitamín E je zejména silný antioxidant. To znamená, že brání tělo před oxidačním stresem, který může kromě řady dalších negativních účinků na organismus zpomalit růst nehtů. Vitamín E také podporuje cirkulaci krve. K nehtovým buňkám se tak rychleji dostávají veškeré živiny, díky kterým mohou nehty rychleji růst.

Dostatek vitamínu E můžete svým nehtům zajistit konzumací zeleniny, jako je špenát a kapusta, ořechů (mandle, lískové oříšky), slunečnicových semínek a používáním olivového oleje.

Zinek 

V neposlední řadě pro zrychlení růstu nehtů zařaďte zinek. Je důležitou součástí buněčných procesů a podporuje růst a dělení buněk, včetně těch nehtových. Přispívá navíc k tvorbě keratinu, podporuje imunitu a má antioxidační účinky.

Dobrými zdroji zinku jsou ořechy a semena, celozrnné pečivo, luštěniny, mořské plody a drůbeží maso.

#produkty#/premiovy-vitaminovy-komplex-kategorie/

Nejlepší vitamíny na nehty

Zajistit dostatek živin a vitamínů, které vaše nehty k rychlému a zdravému růstu potřebují, pouze ze stravy, může být občas náročné. Pokud máte pocit, že do svého jídelníčku pravidelně zařazujete všechno, co si jen nehty mohou přát, a ony stále nerostou, možná je na čase vyzkoušet extra dávku živin v podobě doplňku stravy

Správný doplněk stravy pro nehty by měl obsahovat účinnou kombinaci složek, které podpoří zdraví vašich nehtů, zpevní je a zrychlí jejich růst. A právě takovou kombinaci najdete například v našem vitamínovém komplexu.

Vitamínový komplex deNatura obsahuje celkem 27 účinných látek v bioaktivní formě, která zajišťuje maximální vstřebatelnost. Je vytvořen tak, aby dodal všechny potřebné živiny a přispěl ke zdraví a kráse nejen vašich nehtů, ale také vlasů a pleti.

Michaela Gorčíková Nutriční poradce a vývoj produktů

Na starosti mám analýzu, testování a vývoj nových produktů. Mýma rukama projde každý produkt, který se snažím doladit do nejmenšího detailu. Jsem také nutriční terapeutka, proto je zdravý životní styl mou neodmyslitelnou součástí. Miluji jídlo, silový trénink a pohodu u sledování seriálů.