Doprava zdarma pro všechny objednávky nad 900 Kč

4 nejlepší domácí peelingy na rty: Vyrobte si vlastní scrub

Co kdyby vaše rty byly vždy dokonale hydratované, vláčné, jemné… možná dokonce o něco plnější? Dokonale hydratovanou, vyživenou a na pohled pevnější a zářivější pleť získáte s deNatura hydratačním sérem s kyselinou hyaluronovou a vitamínem C.  Ale co se rty? S kvalitním peelingem to není problém. A nejlepší na tom je, že dokonalý peeling na rty si můžete vyrobit v pohodlí vlastní kuchyně a z ingrediencí, které už nejspíš máte doma. Ať jste kávoví závisláci, milovníci ovoce, nebo si jen chcete trochu osladit život, v našem článku si svůj oblíbený recept na domácí peeling na rty najde každý.

K čemu je peeling na rty?

Peeling neboli scrub na rty je kosmetický přípravek, který se používá k odstranění odumřelých kožních buněk ze rtů. Obsahuje abrazivní částice nebo přírodní exfolianty, které odstraňují suchou pokožku z povrchu rtů.

Tím, že peeling zbavuje rty suché a odumřelé pokožky, je šetrně vyhlazuje a prokrvuje. Rty jsou po peelingu hladší, jemnější, hydratované a viditelně krásnější.

Jak funguje peeling?

Peeling na rty funguje tak, že jemně mechanicky obrušuje pokožku rtů tak, aby odstranil vrstvu odumřelých buněk a suché kůže a odkryl hladší, jemnější a hydratovanější pokožku pod ní. Peeling na rty může obsahovat abrazivní částice nebo přírodní exfolianty, které pomáhají pokožku rtů jemně obrušovat.

Abrazivní částice jsou obvykle vyrobeny ze syntetických materiálů, jako je polyethylen, polypropylen, nylon či oxid křemičitý. Mohou mít různou velikost a podobu od malých kuliček až po jemný exfoliační prášek.

Pokud chcete spíše peeling, který je šetrnější k životnímu prostředí i vaší pokožce, vyzkoušejte peelingy s přírodními exfolianty. Nejčastěji se používá cukr, sůl či kávová zrna. Přírodní exfolianty často přirozeně obsahují vitamíny a minerály, díky kterým pokožku nejen obrousí, ale také vyživí a hydratují.

deNatura tip

Přečtěte si také: Je možné vyrobit si domácí sérum na řasy?

Jak se používá peeling?

Před použitím peelingu navlhčete rty vlažnou nebo teplou vodou. Rty tak budou jemnější, vláčnější a bude jednodušší z nich odstranit odumřelou kůži bez podráždění. Navlhčení rtů také pomůže pokožce absorbovat hydrataci během peelingu.

Následně na rty aplikujte malé množství peelingu a krouživými pohyby rty asi minutu jemně masírujte, aby mohl scrub působit co nejefektivněji. Po peelingu rty důkladně opláchněte, aby na nich nezůstaly zbytky přípravku. Nezapomeňte rty hydratovat balzámem na rty nebo hydratačním olejem, aby zůstaly krásně jemné a vyživené. 

Tip od deNatury:

Vždy nanášejte peeling krouživými pohyby. Rovné pohyby z jedné strany na druhou by mohly způsobit poranění rtu.

Platí, že méně je více. I když jsou účinky peelingu na rty návykové, časté používání peelingu vašim rtům vůbec neprospívá. Aby rty vydržely zdravé a jemné, používejte peeling maximálně dvakrát týdně. Nadměrná exfoliace může totiž rty vysoušet a dráždit.

#produkty#/vitaminovy-komplex-kategorie-packy/

Kdy potřebujete peeling?

Pravidelné používání peelingu na rty vám pomůže k jemným, vláčným a zdravě vypadajícím rtům. Existují ale situace, ve kterých vaše rty ocení peeling ještě o něco více než jindy:

Na suché rty v zimě

V zimě je naše pokožka nejzranitelnější. A to platí i pro rty. Chladný, suchý vzduch a časté přechody z tepla do zimy mohou rty podráždit a vysušit. Používání peelingu během zimních měsíců vám pomůže udržet rty hebké, zdravé a vyživené.

Po vystavení rtů slunci

Při opalování často zapomínáme na rty. Vždyť se přece nemohou spálit! Nebo ano? Rty jsou na sluneční záření citlivé úplně stejně jako zbytek obličeje a po nadměrném slunění si zaslouží péči. Slunce je totiž vysušuje a poškozuje. Peeling odstraní odumřelou suchou kůži a nahradí ji vrstvou nové, zdravé pokožky.

Tip od deNatury:

Nikdy nepoužívejte peeling na rty spálené od sluníčka. Odstraněním kožních buněk můžete způsobit podráždění a zánět.

Před použitím rtěnky nebo lesku na rty

Pokud před nanesením rtěnku nebo lesku provedete rychlý peeling, vaše rty se vám za to patřičně odmění. Když jsou rty hladší a rovnoměrnější, rtěnka se na ně lépe nanáší a mnohem déle na nich vydrží

Když jsou rty suché

Pokud máte pocit, že jsou vaše rty suché a podrážděné, ať už je to vlivem počasí, nebo třeba dehydratace, zachraňte je před popraskáním peelingem na rty.

Tip od deNatury:

Použijte domácí scrub na rty, dokud jsou rty jen trochu vysušené. Pokud začaly praskat, s použitím peelingu počkejte, až se zahojí.

Jak na výrobu domácího peelingu na rty

Domácí peeling na rty č. 1: Sladký medovo-kokosový peeling

Medovo-kokosový domácí peeling na rty vaše rty nejen šetrně obrousí, ale také hydratuje a zklidní při podráždění. 

Med i kokosový olej jsou přírodní zvlhčující látky, takže vaše rty zanechají vláčné a dokonale hydratované, a k tomu mají zklidňující a hojivé účinky. Medovo-kokosový domácí peeling na rty je proto ideální, když potřebujete zklidnit a zahojit podrážděné a popraskané rty. Antioxidační vlastnosti medu vaše rty navíc ochrání před působením volných radikálů

Jak na výrobu medovo-kokosového domácího peelingu na rty

Co budete potřebovat: 

  • 1 polévkovou lžíci medu
  • 1 polévkovou lžíci kokosového oleje, změklého
  • ¼ hrnku kokosového cukru
  • Špetku vanilkového prášku
  • 1 lžičku olivového oleje

Jak na to:

  1. Smíchejte v misce med, kokosový olej a vanilkový prášek, dokud se dokonale nepromísí.
  2. Vmíchejte kokosový cukr a míchejte, dokud se rovnoměrně nespojí.
  3. Přimíchejte olivový olej.

Domácí peeling na rty č. 2: Osvěžující peeling s kiwi a jahodami

#produkty#/premiovy-vitaminovy-komplex-kategorie/

Malá zrníčka v kiwi a jahodách se postarají o perfektní exfoliaci vašich rtů, zatímco jejich antioxidační vlastnosti je budou chránit před poškozením volnými radikály a dalšími škodlivinami z okolí. Díky cukru, který kiwi a jahody přirozeně obsahují, pomůže tento domácí peeling rty hydratovat a zabrání jejich vysoušení.

Kiwi i jahody jsou výbornými zdroji vitamínu C, který podporuje tvorbu kolagenu. A kolagen se v těle stará mimo jiné o odolnost, pružnost a strukturu pokožky a pomáhá ji udržovat pevnou a vypnutou.

Jak na výrobu domácího peelingu na rty s kiwi a jahodami

Připravte si:

  • 1 jahodu
  • ½ kiwi
  • 6 lžic cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 kapky vitamínu E (nepovinné)

Jak na to:

  1. Rozmixujte jahodu a kiwi v mixéru a odložte na stranu.
  2. Do misky přidejte cukr a olivový olej. Směs míchejte, dokud se dobře nespojí.
  3. Přidejte do směsi rozmixované ovoce a dobře promíchejte.
  4. Pro lepší výživu pokožky přidejte vitamín E.

Domácí peeling na rty č. 3: Energizující kávový peeling na rty

Tento domácí peeling na rty, který kombinuje kávu s cukrem, zaručuje důkladnou exfoliaci. Kofein navíc stimuluje průtok krve, která pokožce rtů dodává potřebné živiny a kyslík. Antioxidanty obsažené v kávě ochrání vaše rty před volnými radikály a zabrání jejich předčasnému stárnutí. 

Kofein v kávě způsobí, že do rtů bude během peelingu a nějakou dobu po něm proudit více krve. Kávový domácí peeling na rty tak působí jako dočasný botox. Vaše rty budou vypadat nejen hladší, ale také plnější.

Jak na výrobu kávového domácího peelingu na rty

Co potřebujete:

  • 1 lžičku jemně mleté kávy
  • 1 lžičku mletého cukru
  • 1 lžičku oleje (kokosového, olivového nebo jojobového)
  • ½ lžičky medu

Jak na to:

  1. Vysypte do misky kávu a cukr. Smíchejte je dohromady, dokud se dobře nespojí.
  2. Přidejte vybraný olej a smíchejte ho se směsí kávy a cukru, dokud se vše dobře nespojí.
  3. Do misky přidejte med a smíchejte ho s ostatními přísadami.

Domácí peeling na rty č. 4: Sladký cukrový peeling s bambuckým máslem

Zatímco zrníčka cukru v tomto domácím peelingu na rty pokožku vašich rtů šetrně, ale důkladně obrousí, bambucké máslo se postará o její hydrataci a výživu. Bambucké máslo má navíc protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají zklidnit podrážděnou pokožku, a pomáhá zmírnit stárnutí pokožky

Díky vysokému obsahu vitamínů A a E a esenciálních mastných kyselin zanechá domácí scrub na rty z bambuckého másla rty dokonale vyživené a podpoří tvorbu nových kožních buněk.

Jak na výrobu cukrového domácího peelingu na rty s bambuckým máslem

Co budete potřebovat:

  • 1 lžíci cukru
  • 1 lžíci bambuckého másla

Jak na to:

  1. Jednoduše smíchejte cukr s bambuckým máslem, dokud nevytvoří rovnoměrnou směs.
  2. Pro důkladnější hydratace a zvlhčení můžete přidat kapku medu nebo kokosového oleje.

Jak skladovat domácí scrub na rty

Aby si domácí peeling na rty zachoval kvalitu a účinnost co nejdéle, je důležité ho správně skladovat. Tady je několik tipů:

Skladujte domácí peeling v uzavřené vzduchotěsné nádobě

Používání vzduchotěsné nádoby zabrání pronikání vzduchu a vlhkosti k vašemu domácímu peelingu. V opačném případě by mohl rychle vyschnout a být nejen neúčinný, ale také nepoužitelný.

Uchovávejte domácí scrub na chladném a suchém místě

K vašemu domácímu peelingu na rty by se neměly dostávat přímé sluneční paprsky a vlhkost. Hrozí, že by ingredience mohly zaschnout a zatvrdnout nebo že by oleje obsažené ve scrubu mohly začít žluknout. Vystavení teplu nebo přímému slunečnímu záření navíc může způsobit rozpad olejů a ztrátu jejich účinnosti.

Označte nádobu s domácím peelingem na rty

Na nádobku s domácím peelingem na rty uveďte, jaké ingredience obsahuje a kdy jste ho vyrobili. Udržíte si tak přehled o tom, jak dlouho vám který peeling vydrží a kdy je na čase ho buď rychle spotřebovat, nebo raději vyhodit.

Spotřebujte domácí scrub na rty v řádu týdnů

I když vám domácí peeling na rty může při správném skladování vydržet i několik měsíců, je lepší na to nespoléhat. Vyrobte si proto vždy jen takové množství, které dokážete spotřebovat během několika týdnů. Nemá smysl peeling hromadit, vždyť si kdykoliv můžete vyrobit další várku!

deNatura tip

Přečtěte si také: Jak si vyrobit domácí masku na rty?

Laura Brázdová Správa sociálních sítí

Mým hlavním úkolem je plánování a tvorba obsahu na sociálních sítích a jejich denní správa. Tvořím zejména na platformy Instagram a Facebook, kde také odpovídám na vaše zprávy a komentáře. Miluju tanec, cestování a čas strávený s rodinou či přáteli!