Doprava zdarma pro všechny objednávky nad 900 Kč

Jak si vyrobit domácí masku na rty?

Trápí vás suché rty, na které ani balzám nestačí? Nebo se vám zkrátka nechce balzám neustále lovit na dně kabelky? Pleť pravidelně opečováváte hydratačním sérem, ale se rty si nevíte rady? Vyzkoušejte masku na rty! Vaše rty hydratuje a vyživí tak intenzivně, že balzám ani nebudete potřebovat. A to nejlepší – účinnou masku na rty si klidně můžete vyrobit doma!

Jak funguje maska na rty

Maska na rty působí podobně jako třeba pleťová maska – pomocí koncentrované dávky živin dopřává rtům hloubkovou hydrataci, zjemňuje je a chrání. Obsahuje kombinaci složek, které rty hydratují, vyživují a obvykle také hojí. V masce na rty většinou najdete tyto přísady:

  • Přírodní oleje – Přírodní oleje, jako například kokosový, jojobový, mandlový, arganový nebo olivový, rty nejen hydratují a vyživují, ale vytvářejí na nich ochrannou vrstvu, která v nich udržuje vlhkost.
  • Másla – Másla bohatá na vitamíny, jako je bambucké nebo kakaové máslo, poskytují rtům potřebnou výživu a hloubkovou hydrataci.
  • Kyselina hyaluronová – Masky na rty často obsahují také kyselinu hyaluronovou, která jako silná hydratační složka přitahuje a udržuje vlhkost a stará se o to, aby se rty nevysušovaly.
  • Masky na rty mohou také obsahovat exfoliační složky pro odstraňování odumřelých kožních buněk, esenciální oleje pro jemné aroma a rostlinné výtažky, které mají zklidňující a hojivé účinky.

Masky na rty můžete pořídit ve všech možných formách – jako plátýnka, gely i jíl. Většina masek na rty se používá na noc, kdy naše tělo přirozeně obnovuje buňky a tkáně. Stačí jeho práci trochu podpořit pomocí extra výživy, a druhý den se probudíte s jemnějšími a hebčími rty. Existují ale také intenzivní hydratační masky na rty, kterým stačí pouhých 20–30 minut působení. 

Maska na rty vs. balzám na rty: V čem je rozdíl?

Hydratace, výživa, hojení rtů… Možná vás napadá, že maska na rty funguje dost podobně jako balzám na rty – a je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl? 

I když kvalitní balzám dokáže rtům poskytnout účinnou dávku hydratace, péče, kterou jim poskytne maska na rty, je výrazně intenzivnější a působí více do hloubky. Účinky masky na rty tak vydrží déle, proto stačí ji používat jen párkrát do týdne. Balzám na rty je tak vhodný spíše jako akutní řešení suchých a popraskaných rtů, které můžete aplikovat i několikrát denně. Pokud ale chcete rtům dopřávat dlouhodobou hydrataci a výživu, sáhněte po masce.

Výhody domácí masky na suché rty

Maska na rty patří k účinným přípravkům pro péči o pleť a rozhodně si zaslouží místo ve vaší beauty rutině. Když se rozhodnete dát masce na rty šanci, budete mít na výběr mezi maskou z obchodu a maskou vlastní výroby – výroba domácí masky na rty totiž není vůbec složitá! 

Pokud se kloníte spíše k masce na rty z obchodu, pamatujte na to, že rty jsou jednou z nejcitlivějších částí těla. Dobře si proto zkontrolujte, co na ně dáváte. Některé složky vám totiž mohou způsobit nepříjemné podráždění.

A pokud se rozhodnete pro domácí masku na rty, bude jen a jen na vás, jaké ingredience bude obsahovat – což je mimochodem jedna z hlavních výhod. Jaké jsou další výhody domácí masky na rty?

Domácí maska má přírodní složení

Tohle je za nás jednoznačně výhoda číslo jedna. Sami si totiž na vysokém obsahu přírodních ingrediencí zakládáme. Doporučujeme vám proto vyrobit si přírodní domácí masku na rty z šetrných, ale účinných přírodních látek, které rty nedráždí a nevysušují.

Víte přesně, co vaše maska na rty obsahuje

Kromě toho, že je složení domácí masky na rty přírodní, máte také přehled o tom, co přesně se v masce nachází. Můžete si přísady přizpůsobit vlastním preferencím, přidat to, co máte rádi, a vynechat složky, které vám nevyhovují.

Platíte jen za přísady

Zatímco v obchodě zaplatíte kromě samotné masky na rty také za balení, distribuci a marketing, u domácí masky vás čekají jen náklady na ingredience. A spoustu z nich navíc už dost možná máte doma!

Při výrobě domácí masky se odreagujete

Domácí maska na rty vám přinese relaxační zážitek hned dvakrát – nejen při jejím použití, ale také při samotné výrobě. Výběr ingrediencí, jejich míchání a kombinace vůní vás dokonale odreagují!

Šetříte životní prostředí

Domácí výroba masky na rty je navíc eco-friendly. Obzvlášť pokud použijete znovupoužitelné obaly, jako jsou třeba uzavíratelné skleničky nebo vymyté obaly od jiné kosmetiky. 

Jak si vyrobit masku na rty

Teď, když už znáte všechny benefity masek na rty, obzvlášť těch domácích, je na čase si vyrobit tu svou. Jak už zaznělo, její složení je zcela na vás – můžete do ní přimíchat ingredience, které máte nejraději.

Pro začátek jsme ale připravili jednoduchého průvodce tím, na jaké složky byste neměli zapomenout, aby maska na rty fungovala, jak má. Vaše domácí maska na rty by měla obsahovat alespoň jednu přísadu z každé skupiny:

Hydratační přísady

#produkty#/hydratacni-serum-packy-kategorie/

Vyživující přísady

  • Bambucké máslo (1 lžíce)
  • Kakaové máslo (1 lžíce)
  • Mangové máslo (1 lžíce)

Zklidňující přísady

  • Gel z aloe vera (1 lžíce)
  • Extrakt z heřmánku (1 lžička)
  • Extrakt z měsíčku lékařského (1 lžička)

Exfoliační přísady

  • Cukr (1 lžička)
  • Mletá káva (1 lžička)

Ochranné přísady

  • Včelí vosk (1 lžíce)
  • Kandelilový nebo karnaubský vosk (1 lžíce)

Aroma přísady (nepovinné)

  • Esenciální oleje

Doplňující přísady (nepovinné)

  • Med (1 lžička) - pro extra výživu
  • Vitamín E (několik kapek) - pro jeho antioxidační účinky

Přísady, které si pro svou domácí masku na rty zvolíte, vložte do misky a míchejte je, dokud nevytvoří jednolitou, rovnoměrnou hmotu. 

Jakmile bude maska hotová, ze všeho nejdříve ji vyzkoušejte na kůži předloktí, abyste si byli jistí, že vám nehrozí alergická reakce. Tento krok nepřeskakujte, ani pokud jste přesvědčeni, že na žádnou z ingrediencí alergičtí nejste – společně vytvoří úplně novou kombinaci, na kterou může vaše tělo nečekaně reagovat.

3 nejlepší recepty na domácí masku na rty

Stále hledáte pro svou domácí masku na rty trochu inspirace? Připravili jsme pro vás pár skvělých receptů na hydratační masky, které vaše rty dokonale vyživí. 

Antioxidační kokosová maska na rty

Co budete potřebovat:

  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce bambuckého másla
  • 2–3 kapky vitamínu E

Zahřívejte kokosový olej a bambucké máslo, dokud nezískáte tekutou směs. Do směsi nakapejte pár kapek vitamínu E a důkladně promíchejte. Směs přelijte do nádobky, ve které budete masku skladovat, a nechte vychladnout.

#produkty#/vitaminovy-komplex-kategorie-packy/

Kombinace kokosového oleje a bambuckého másla zajišťuje rtům důkladnou hydrataci. Bambucké máslo má navíc vynikající hojivé účinky, které obnoví i popraskané rty, a vitamín E je díky vysokému obsahu antioxidantů chrání před dalším poškozením.

Zklidňující maska na rty s aloe vera

Co budete potřebovat:

  • 1 lžíce gelu z aloe vera
  • 1 lžíce okurkové šťávy
  • 1 čajová lžička mandlového nebo jojobového oleje
  • 2–3 kapky mátového esenciálního oleje (nepovinné)

Gel z aloe vera, okurkovou šťávu a olej smíchejte v misce tak, abyste získali dokonale rovnoměrnou směs. Pro osvěžující vůni a chladivý pocit na rtech můžete do směsi přimíchat pár kapek mátového esenciálního oleje.

Maska s aloe vera má na rty zklidňující a hojivý účinek, zatímco mandlový a jojobový olej poskytují hloubkovou hydrataci a dostatek vitamínů, esenciálních mastných kyselin a antioxidantů. Okurková šťáva dodává masce chladivý a osvěžující účinek, který můžete ještě podpořit přidáním máty.

deNatura tip

Přečtěte si také: Je možné vyrobit si domácí sérum na řasy?

Exfoliační maska na rty s bambuckým máslem

Co budete potřebovat:

  • 1 lžíce bambuckého másla
  • 1 lžíce medu
  • 1 čajová lžička hnědého cukru

Rozpusťte bambucké máslo a smíchejte jej s medem a hnědým cukrem tak, abyste získali rovnoměrnou směs. Přelijte masku do nádobky, ve které ji budete skladovat, než bambucké máslo zatuhne, a nechte vychladnout.

Bambucké máslo se postará o pečlivou hydrataci rtů a vyživí je díky vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin, vitamínů a antioxidantů. Med pomáhá přitahovat vlhkost, a zajišťuje tak ještě intenzivnější hydrataci, a cukr rty jemně obrušuje a zbavuje odumřelých kožních buněk, aby mohly živiny pronikat hlouběji do pokožky. 

Jak používat domácí masku na rty

Používání domácí masky na rty je stejně jednoduché jako její výroba. Stačí postupovat podle následujících kroků:

      1. Připravte rty

        Ze všeho nejdřív rty důkladně omyjte teplou vodou. I když se to nezdá, i na rtech se během dne usazuje spousta nečistot, zbytků make-upu a olejů. Pokud chcete, aby maska pronikla hluboko do pokožky rtů, připravte je jemnou exfoliací.

      2. Naneste masku na rty

        Pomocí prstů nebo štětečku naneste na rty masku tak, aby jí nebylo ani málo, ani moc. Asi jako když používáte lesk na rty. 

      3. Nechte masku působit

        Vaše práce tady končí, teď už je to vše na masce. V ideálním případě ji nechte působit celou noc a ráno rty jen opláchněte. Pokud vám maska na rtech není přes noc příjemná, dopřejte jí alespoň 20–30 minut, aby měla čas vaše rty dostatečně vyživit a hydratovat.

      4. Používejte masku na rty pravidelně

        I když vám to tak bude připadat, jednorázové použití masky na rty nedokáže zázraky. Pro dlouhodobě zdravé a hydratované rty je potřeba používat masku pravidelně. Zařaďte proto masku na rty do své rutiny alespoň dvakrát týdně.

Laura Brázdová Správa sociálních sítí

Mým hlavním úkolem je plánování a tvorba obsahu na sociálních sítích a jejich denní správa. Tvořím zejména na platformy Instagram a Facebook, kde také odpovídám na vaše zprávy a komentáře. Miluju tanec, cestování a čas strávený s rodinou či přáteli!