SLEVA 20 % na výhodné balíčky pro maminku s dcerou s kódem denmatek20

Jak mít větší rty: Pomůže balzám, maska i cvičení

Sníte o větších, plnějších rtech, které přímo svádějí k polibku, a vaše rty jsou přitom tenké a nenápadné? Nevadí! Přinášíme vám několik tipů, díky kterým můžete rty dokonale hydratovat, vyživit a získat neodolatelně plný vzhled!

Které zlozvyky škodí plným rtům

Než se pustíme do toho, co můžete udělat pro zvětšení rtů, podíváme se na některé zlozvyky a negativní vlivy. Pokud se jim naučíte alespoň do určité míry vyhýbat, vaše rty si toho rychle všimnou a odmění vás plnějším, zdravějším vzhledem.

Vliv kouření na rty

Kouření je zlozvyk, který ovlivňuje tělo v mnoha ohledech, a zdraví rtů a úst není žádnou výjimkou. Nikotin obsažený v tabáku má vasokonstrikční účinky, to znamená, že zužuje cévy a snižuje průtok krve v cévách, včetně těch kolem rtů. Snížený průtok krve také znamená snížený přísun kyslíku a živin, které kožní buňky rtů potřebují

Kouření také vede k degradaci kolagenu, který zajišťuje pleti pevnost. Rty tak postupně ztrácejí na pružnosti a vláčnosti, rychleji stárnou, a navíc se kolem nich tvoří jemné vrásky. 

Vystavení rtů slunci

Nadměrné vystavení pokožky UV záření způsobuje její vysoušení a popraskání. Škodlivé UV záření také urychluje rozpad kolagenu. To vše způsobuje předčasné stárnutí pleti, ztenčení tkáně rtů a tvorbě jemných linek okolo úst.

Na ochranu rtů během slunečných dní často zapomínají i ti, kdo se jinak opalovacím krémem poctivě mažou. Obvykle totiž naneseme krém na pokožku obličeje a ani nás nenapadne, že bychom měli namazat i rty. Přitom to není vůbec složité – stačí si pořídit balzám na rty s ochranným SPF faktorem a jednoduše rty přetřít.

Olizování rtů

Když začneme pociťovat, že se rty vysoušejí, často nás to svádí k jejich olíznutí. I když nám ale může poskytnout dočasnou úlevu od suchosti, ve skutečnosti stav rtů jen zhoršuje! Sliny se rychle odpařují a rty jsou tak po chvilce ještě sušší, než byly předtím

Časté olizování vede k chronicky suchým rtům, které jsou podrážděné, popraskané a postrádají jakoukoliv plnost a zdravý vzhled. Olizování rtů se proto snažte za každou cenu vyhnout, a pokud začnete mít pocit, že jsou suché, použijte hydratační balzám na rty.

5 tipů, jak zvětšit rty

Prvním krokem k větším, plnějším rtům je zbavení se zlozvyků. Kromě toho ale existuje několik triků, kterými můžete vzhled rtů ještě více podpořit.

Pravidelný peeling pro velké rty

Základem pro zdravé a plné rty je pravidelný peeling. Pokud jsou vaše rty suché a olupují se, pak také odrážejí méně světla a na první pohled působí méně zářivým dojmem. Peeling navíc podpoří cirkulaci krve v pokožce, a rty tak budou okamžitě vypadat plnější

Peeling na rty obsahuje malé abrazivní částečky, které rty šetrně obrušují a zbavují odumřelých buněk. Tyto částečky mohou být buď syntetické, nebo přírodní – například cukr, kávová zrna nebo sůl. Scrub na rty si tak můžete snadno vyrobit i doma.

deNatura tip

Přečtěte si, jak mít větší rty s domácím peelingem: 4 nejlepší domácí peelingy na rty

Balzám na rty

Balzám na rty je malý pomocník, který dokáže velké věci! Proto byste ho s sebou měli nosit prakticky všude, obzvlášť v chladném a suchém počasí. Když jsou vaše rty suché a popraskané, tak moc parády nenadělají a nedostatek hydratace se velmi rychle projeví na jejich plnosti. 

Balzám dokáže rty hydratovat, rozjasnit a dopřát jim výživu, kterou potřebují. A pokud je chcete navíc ochránit před UV zářením, pořiďte si balzám na rty s SPF ochranou.

Maska na rty

Rty pravidelně hydratujete balzámem, ale kromě něj byste jim chtěli dopřát dávku výživy navíc? Vyzkoušejte masku na rty! Vaše rty získají extra výživu, hloubkovou hydrataci a okamžitý objem. A vy si užijete chvilku péče o sebe. 

Vyberte si masku, která obsahuje hydratační složky, jako je kyselina hyaluronová, a vyživující oleje (kokosový, jojobový, mandlový, arganový nebo olivový) nebo másla (kakaové či bambucké). Masky na rty také mohou obsahovat abrazivní částečky, díky nimž zároveň plní roli peelingu.

deNatura tip

Přečtěte si také: Jak si vyrobit domácí masku na rty?

Kyselina hyaluronová a peptidy

Ať už se rozhodnete využít balzám, masku, nebo lesk na rty, hlavní jsou obsažené složky. A pokud chcete mít větší rty, měli byste ve složení produktů na rty hledat kyselinu hyaluronovou a peptidy. Kyselina hyaluronová pokožku rtů hydratuje a dodá jim plnější vzhled.

#produkty#/hydratacni-serum-packy-kategorie/

Podobný účinek mají také peptidy, proteiny, které obnovují a chrání pokožku rtů. Stimulují tvorbu kolagenu, hydratují, vyplňují jemné vrásky a pomáhají vám získat viditelně větší a plnější rty.

Jak si zvětšit rty pomocí zvětšovače

Pokud hledáte způsob, jak mít větší rty, určitě znáte také zvětšovače rtů (tzv. lip plumper). Jedná se o přípravky s obsahem složek, které podporují cirkulaci krve v pokožce rtů. Díky zvýšení průtoku krve tak dokážou vaše rty na několik hodin zvětšit. 

U zvětšovačů rtů je ale potřeba dát si obzvlášť pozor na výběr ingrediencí. Některé totiž zvětšujícího efektu dosahuje použitím složek, které vaše rty podráždí, a způsobí tak otok – což sice vede ke zvětšení rtů, ale dlouhodobě se nejedná o nejzdravější volbu. Takovými složkami jsou například skořice, kapsaicin (obsažený v chilli papričkách) nebo hřebíčkový olej.

Jak zvětšit úzké rty pomocí cvičení

Možná už jste slyšeli také o tom, že vám k větším, plnějším rtům mohou pomoci cviky. A i když od nich samozřejmě nemůžete očekávat zázraky, existují určité obličejové cviky, které mohou posílit svalový tonus rtů a podpořit jejich plný vzhled. 

Jaké cviky vám mohou pomoci k plnějším rtům:

  • Vzdušný polibek – Našpulte rty, přitiskněte na ně na pár vteřin dlaň ruky a následně rty vyšlete vzdušný polibek. Dávejte si pozor, abyste při tomto cviku nekrčili čelo.
  • O – Vytvořte rty tvar písmene O a vydechněte. 
  • Trucování – Stiskněte rty k sobě, jako kdybyste trucovali, a po několika vteřinách povolte. U tohoto cvičení je obzvlášť důležité sledovat, že nekrčíte celý obličej.
  • Překvapení – Otevřete ústa do tak velkého úsměvu, jak jen dokážete, vykulte oči a držte pózu po dobu 10 vteřin. 
  • Bublina – Nadechněte se nosem a převalujte vzduch v ústech od jedné tváře ke druhé, nakonec vydechněte ústy.
  • Poklepání – Po skončení cvičení na rty několikrát jemně poklepejte prsty, abyste podpořili cirkulaci a dodali rtům barvu.

Další způsoby, jak zvětšit rty přirozenou cestou

Toužíte po větších a plnějších rtech, ale kosmetickým přípravkům, jako jsou peelingy, masky a zvětšovače se raději vyhýbáte? I v takovém případě můžete udělat leccos pro to, abyste zdraví svých rtů podpořili a zajistili jim o něco plnější vzhled. (Balzámu na rty se nicméně nevyhýbejte, bez pravidelné hydratace se plných rtů nedočkáte!)

Hydratujte rty zevnitř

Hydratace zvenčí pomocí balzámu či hydratačního krému je pro větší rty skvělá, ale nestačí. Aby vaše rty byly zdravé, pevné a vláčné, musíte začít uvnitř. Nezapomínejte proto na pravidelný pitný režim. Suché, popraskané rty a unavená pokožka totiž patří mezi první příznaky dehydratace!

Vitamíny pro plnější rty

Když mají kožní buňky v pokožce rtů dostatek výživy, projeví se to plnými a výraznými rty. Pokud jsou vaše rty suché a potřebují oživit, zařaďte do své stravy extra dávku vitamínů. Pro rty jsou důležité zejména vitamín A, C, E a vitamíny B-komplexu (B3 a B5).

Tip od deNatury:

Chcete rtům dodat přesně ty vitamíny, které potřebují? Vyzkoušejte vitamínový komplex deNatura! Obsahuje kombinaci 27 účinných látek, která se postará nejen o váš krásný vzhled, ale také podpoří zdraví hormonálního systému a fungování celého těla. Všechny složky jsou navíc v bioaktivní formě, aby je tělo mohlo maximálně vstřebat.

Jak na větší rty masáží

Masáž rtů už jsme zmínili v předchozí části o obličejových cvicích. Jedná se o jednoduchou techniku, která podpoří cirkulaci krve a dodá rtům objem i barvu. Než s masáží rtů začnete, naneste na ně trochu balzámu, abyste je zbytečně nevysoušeli. Rty můžete masírovat pomocí mírného tlaku nebo jemného poklepávání na pokožku rtů.

Monika Matějková Profesionální kosmetička a testování produktů

Jsem profesionální kosmetička a v deNatuře pomáhám při testování a vývoji nových produktů. Kromě toho mne můžete vidět i na fotkách a videích, které tvoříme. Ve volném čase ráda sportuji, peču a hlavně zkouším různé nové kosmetické produkty.

Čtete raději slovensky?

Pak pro vás máme dobrou zprávu! Tento článek si totiž můžete přečíst i ve slovenštině. Stačí navštívit náš slovenský web.

Přečíst si článek ve slovenštině