SLEVA 20 % na výhodné balíčky pro maminku s dcerou s kódem denmatek20

Proč je hydratace pro vaši pleť tak důležitá?

Stavíte hydrataci na první místo, anebo o ní (jako většina lidí) začnete přemýšlet až ve chvíli, kdy máte žízeň? Pokud patříte do druhé skupiny, pak vás kromě žízně dost možná trápí i bolesti hlavy, nedostatek energie, trávicí potíže a v neposlední řadě také suchá, popraskaná a viditelně unavená pokožka. V tomto článku se podíváme na to, proč je hydratace pro pleť tak důležitá a jak zajistit, aby jí vždy měla dostatek. 

Proč je hydratace pleti důležitá

Kůže toho má na starosti poměrně hodně – slouží jako ochranná bariéra a je zodpovědná za to, aby se do těla nedostaly škodlivé látky, mikroby a bakterie. Zároveň se stará o termoregulaci, syntézu vitamínu D a další zásadní pochody. A k tomu všemu samozřejmě potřebuje hydrataci. Co všechno zvládá dostatečně hydratovaná pleť?

Ochranná funkce

Nejdůležitější ze všech funkcí kůže je ta ochranná. Kůže slouží jako bariéra, která brání toxinům, mikrobům, bakteriím i UV záření v tom, aby pronikaly do těla. Pokud je její svrchní vrstva dobře hydratovaná, může tvořit pevnou a účinnou bariéru. Jakmile ale pokožka nemá dostatečnou hydrataci, začne být suchá, popraskaná a efektivita její ochranné funkce se snižuje. 

Pružnost pokožky

Čím je pokožka pružnější, tím mladistvěji a živěji působí. O její pružnost se starají kolagenová vlákna. Když je v kůži dostatek hydratace, jsou pevná, pružná a pokožka je díky nim vypnutá. V opačném případě se kolagenová vlákna rozpadají, struktura se oslabuje a v kůži vznikají vrásky.

Prevence zánětů a podráždění

S ochrannou funkcí pokožky souvisí také její schopnost bránit vzniku zánětů a podráždění. Pokud je pleť dostatečně hydratovaná, je mnohem odolnější a propouští k tělu méně potenciálních alergenů a dráždivých látek. 

Vstřebávání živin

Hydratace se podílí na vstřebávání živin, které pleť ke svému fungování potřebuje. Silnější kožní bariéra je efektivnější nejen při ochraně před vnikáním cizorodých látek, ale také při absorbování prospěšných látek z kosmetických přípravků. Hydratace také zvyšuje průtok krve, která zajišťuje transport živin a kyslíku ke kožním buňkám. 

Regenerace kožních buněk

Díky správné hydrataci si pokožka udržuje svou přirozenou schopnost regenerace. Když je kůže hydratovaná, je efektivnější při obměně buněk. To znamená, že je pokožka jemnější, hladší, rychleji se hojí a je méně náchylná ke vzniku nedokonalostí.

Detoxikace

Dostatečná hydratace přispívá také ke správné funkci potních žláz, které z těla odstraňují toxiny a odpadní látky. Dobře hydratovaná pokožka proto podporuje účinnou detoxikaci těla.

#produkty#/anti-age-serum-kategorie/

Prevence předčasného stárnutí pleti

Hydratace a její (ne)dostatek hraje velkou roli v procesu stárnutí pleti. Pokud je pleť dobře hydratovaná, zachovává si svou pružnost, pevnost a vypnutý vzhled. Dobře fungující kožní bariéra ji chrání před ztrátami vody a oxidačním stresem, kožní buňky se správně regenerují a pokožka efektivně vstřebává všechny prospěšné živiny

Nedostatek hydratace ovšem může vést ke ztrátě pevnosti pokožky, vysušování, vzniku vrásek a jemných linek a viditelné únavě pleti.

Struktura a zdraví pleti

Věděli jste, že kůže je největším orgánem v celém těle? Její zdraví a hydratace jsou proto extrémně důležité pro zdraví celého organismu. Pojďme se podívat na to, jak vypadá kůže zevnitř. Skládá se totiž z několika vrstev, z nichž každá plní svůj specifický úkol.

Pokožka (epidermis)

Nejsvrchnější vrstva kůže se nazývá epidermis. Jejím hlavním úkolem je vytvářet ochrannou bariéru mezi vnějším prostředím a organismem. K tomu, aby svou funkci bariéry plnila správně, potřebuje dostatečnou hydrataci. 

V opačném případě přichází o svou pevnost, dochází k větším ztrátám vody a pokožka není schopna tak dobře bránit pronikání dráždivých látek, infekcí a alergenů. Navíc se rychle vysušuje, vytváří šupinky a ztrácí svou jemnost a zdravý vzhled.

Škára (dermis)

Pod pokožkou se nachází další vrstva, škára. Najdeme v ní kolagen, elastinová vlákna, cévy, nervy, vlasové folikuly, mazové a potní žlázy. Pokud je kůže dostatečně hydratovaná, kolagenová a elastinová vlákna ve škáře udržují pleť pevnou a pružnou a cévy mohou správně vyživovat kožní buňky.

Jakmile ale škára nedostává tolik vody, kolik potřebuje, nemůže její tkáň pracovat tak, jak má. Navenek se to projeví rychlejším vznikem vrásek a celkově unaveným vzhledem pleti.

Podkožní vazivo (subcutis)

Nejhlubší vrstvu kůže představuje podkožní tkáň. Skládá se z tukových buněk, cév a pojivové tkáně. Díky dostatečné hydrataci dokáže podkožní vazivo udržovat zdravý tvar a mladistvý vzhled pokožky.

Vnější faktory a hydratace pleti

Naše pleť je každý den vystavena celé řadě faktorů, které mohou hrát roli v její hydrataci – nebo častěji spíše dehydrataci. Co všechno může hydrataci pokožky ovlivnit?

Vlhkost vzduchu 

Vlhkost vzduchu v místě, kde žijete, má na vaši pleť velký vliv. V oblastech s nižší vlhkostí, kde je vzduch celoročně nebo sezónně sušší, je potřeba věnovat hydrataci pleti zvýšenou pozornost a používat hydratační krémy a tělová mléka. 

Povětrnostní podmínky 

Stejně tak ostatní faktory počasí, jako je teplota, sluneční záření nebo vítr, mohou ztěžovat hydrataci pokožky. Chladné nebo naopak extrémně horké počasí, studený vítr a nadměrné slunění přispívají k jejímu vysušování.

Znečištění vzduchu

Kontaminanty z ovzduší mohou narušovat její ochrannou bariéru, způsobovat nadměrné ztráty vody a snižovat její schopnost zadržovat vlhkost.

Vytápění a klimatizace 

Jak vytápění, tak klimatizace vysoušejí vzduch v místnosti, což může při dlouhodobém vystavení vysušovat také pokožku. Proto se doporučuje používat je společně se zvlhčovačem vzduchu.

deNatura tip

Přečtěte si také: Jak se starat o pleť v zimě: 7 zásadních kroků
Je pro vás zima náročným obdobím? A co teprve pro vaši pokožku! Studený vzduch ji vysouší, poškozuje a vystavuje ji vnějším vlivům. Stačí chvilka nepozornosti, a skončíte se suchou, unavenou pletí a popraskanými rty. Přečtěte si, jak se o pleť během chladných dnů správně starat, ať vám zima už nedělá vrásky. Doslova.

Vliv kosmetiky na hydrataci pleti

Hydrataci pokožky mohou výrazně ovlivnit také kosmetické přípravky – a to jak pozitivně, tak negativně. Kosmetické přípravky, které obsahují hydratační složky, pomáhají přitahovat a udržovat vlhkost v pokožce a při pravidelném používání ji účinně hydratují. 

Na druhou stranu ale existují také přípravky, které mohou pokožku zbavovat přirozených olejů a vysušovat. Dochází k tomu při používání kosmetiky s vysokým obsahem alkoholu, při nadměrné exfoliaci pokožky nebo při nešetrném odličování make-upu.

Jak zajistit pleti dostatečnou hydrataci

A jakým způsobem tedy zajistit, aby měla pleť dostatek hydratace a byla na první pohled pevná, mladistvá a zdravá?

Hydratujte pleť zevnitř

Ani ty nejlepší hydratační krémy toho moc nezmůžou, pokud pleť nemá dostatečnou hydrataci zevnitř. V první řadě se proto zaměřte na to, abyste hydratovali celé tělo. 

Pijte vodu

Naprostým základem hydratace je pití dostatečného množství vody. Vodu potřebují ke svému fungování všechny buňky v těle – a kožní buňky nejsou výjimkou. 

Přesné množství tekutin, které byste měli za den vypít, záleží na spoustě faktorů včetně věku, váhy, ročního období, zdravotního stavu nebo úrovni aktivity. Obecně se ale uvádí, že byste měli průběžně během dne vypít zhruba 2 litry vody. A nezapomeňte, že žízeň je první známkou dehydratace!

Dodejte tělu správné živiny

Kromě samotné vody se zaměřte také na potraviny, které jsou vodou z velké části tvořeny. Patří k nim například vodní meloun, pomeranče, hroznové víno, jahody, okurka, celer či rajčata. Zařaďte do jídelníčku také potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, jako jsou mořské ryby, ořechy a semínka, které mají protizánětlivé účinky a podílí se na tvorbě hydrolipidové bariéry kůže.

Doporučení nutriční terapeutky:

Pro navýšení pitného režimu můžete zařadit do svého jídelníčku také polévky v podobě vývarů nebo zeleninových krémů, které obsahují vysoký podíl vody a současně dodávají tělu další živiny.

Omezte kofein a alkohol

Pokud chcete pokožku dostatečně hydratovat, omezte nápoje a potraviny, které ji naopak o hydrataci připravují. Jsou to hlavně alkoholické a kofeinové nápoje, ale také potraviny s vysokým obsahem soli.

I hydratace zvenčí je důležitá

Hydratace zevnitř je skvělý základ, na kterém můžete stavět. Pro opravdu zdravou, pevnou a mladistvě vypadající pleť nezapomínejte ani na vnější hydrataci.

Používejte hydratační přípravky

Pravidelně pleť hydratujte pomocí přípravků, které pomáhají přitahovat a udržovat vlhkost. Vybírejte především přípravky s obsahem kyseliny hyaluronové, glycerinu, urey, alantoinu, panthenolu a aloe vera

Doporučení kosmetičky:

Kyselina hyaluronová na sebe váže velké množství vody. Tím zajištuje optimální hladinu vlhkosti v pleti a udržuje ji dlouhodobě hydratovanou zevnitř. S věkem ale její množství přirozeně ubývá, proto je vhodné ji zařadit do každodenní rutiny v péči o pleť.

#produkty#/hydratacni-serum-packy-kategorie/

Hydratujte vlhkou pleť

Hydratační přípravky naneste na pleť hned po čištění a tonizaci, než ji úplně vysušíte. Většina hydratačních přípravků díky tomu funguje lépe a efektivněji v pleti uzamyká vlhkost.

Omezte horké sprchy

Horká voda při sprchování, koupání nebo jen mytí obličeje pokožku zbavuje přirozených olejů, čímž ji vysušuje. Snažte se proto vyhýbat dlouhým horkým koupelím a zvolte raději spíše vlažnou sprchu.

Chraňte pokožku před UV zářením

Nadměrné vystavení pokožky slunečnímu záření může vést k její dehydrataci a celkově ji poškodit. Každý den (a zvláště pak během slunečných dnů) proto používejte opalovací krém s SPF ochranou, který chrání pokožku před působením UV záření.

Michaela Gorčíková Nutriční poradce a vývoj produktů

Na starosti mám analýzu, testování a vývoj nových produktů. Mýma rukama projde každý produkt, který se snažím doladit do nejmenšího detailu. Jsem také nutriční terapeutka, proto je zdravý životní styl mou neodmyslitelnou součástí. Miluji jídlo, silový trénink a pohodu u sledování seriálů.

Čtete raději slovensky?

Pak vás určitě potěší, že o přírodní kosmetice si nyní můžete přečíst i na našem slovenském webu!

Číst slovenský blog