Doprava zdarma pro všechny objednávky nad 900 Kč

7 tipů pro ženskou sebedůvěru a vnitřní sílu

Na nás ženy jsou neustále kladeny nároky. To je samé: „Starej se o sebe, věnuj kvalitní čas rodině, stíhej práci a podávej v ní pořádné výkony, hýbej se, uprav se, usměj se, buď skvělá přítelkyně, kamarádka, maminka, dcera…“ Tohle máme všechno zvládat? A to jako najednou? 

Všechny tyhle věci se zvládat dají. To ano. Ale je k tomu potřeba jedna důležitá věc. Je to vnitřní síla a energie. A tu v sobě musíme za každou cenu kultivovat a vytvářet. Bez ní to nepůjde. A když jo, tak ne na dlouho. 

My ženy chceme přece dávat lásku. Taky ji samozřejmě chceme dostávat! Ale zeptám se: Dáváte ji sama sobě, abyste ji mohla dávat dál?

Toto jsou tři důležité pilíře, abyste se cítila krásně, sebevědomě, silně.  

SEBEPŘIJETÍ

Mějte se ráda, bez podmínek

Naučte se mít sama sebe ráda bez jakýchkoliv podmínek. To znamená, že nedovolíte, aby přehnaná očekávání či předsudky ovlivňovaly váš vztah k sobě samé. 

Tip od koučky:

Co kdybyste zkusila začít deník vděčnosti? Přehodnocení vašich myšlenek a ocenění toho dobrého ve vašem životě může posílit vaši lásku k sobě samé a pomoci vám nalézt radost a štěstí v každodenním životě.

Co je to deník vděčnosti a jak ho používat?

Deník vděčnosti je nástroj pro zaměření se na pozitivní stránky života a ocenění věcí, za které jsme vděční. Zapisujeme do něj denně nebo pravidelně, obvykle ráno nebo večer. Pomáhá nám uvědomit si radosti a pozitivní události, jako je podpora od blízkých, úspěchy nebo drobná laskavost ostatních. Pravidelné psaní do deníku může zlepšit náladu, snížit stres a posilovat pozitivní myšlení. Náš mozek si zvykne na zapisování pozitivních událostí a za čas si hezkých věcí začne všímat automaticky.

Srovnávejte se pouze sama se sebou

Vždy se snažte o to, abyste se porovnávala jen a pouze sama se sebou. Místo toho, abyste neustále srovnávala svůj pokrok s tím, co dělají ostatní, podívejte se na to, jak daleko jste dospěla vy sama od minulého roku. Zaměřte se na svůj vlastní růst a pokrok, neboť každý má svůj vlastní jedinečný časový rámec a cestu k úspěchu. Soustřeďte se na to, jak jste se vyvíjela a zdokonalovala, a to vám poskytne jasnější pohled na váš osobní rozvoj a úspěchy. Buďte svým vlastním měřítkem a věřte, že váš pokrok je významný a hodnotný, bez ohledu na to, co dělají ostatní.

Tip od koučky:

Jak si udělat rychlou a zároveň příjemnou sebereflexi ohledně svého pokroku? Když budete brouzdat v galerii mezi starými fotkami, vyberte si nějakou, se kterou se váže nějaká pěkná vzpomínka a na které jste ideálně vy. Rozpomeňte se…Co jste v danou dobu řešila, jak jste se dívala na svět, jaké věci se vám děly – a „porovnejte“ to se současnou situací. 

Nebuďte k sobě tolik kritická

Časté sebekritizování a podceňování vlastních schopností není vůbec zdravé. Limituje naše myšlení a nastavuje nám překážky v činnostech, které by pro nás při opačném smýšlení mohly být lehce zvládnutelné. Zároveň se často setkáváme s kritikou, která může ovlivnit naši náladu na několik dalších dní. Pokud už vás někdo kritizuje, přijímejte pouze objektivní a konstruktivní zpětnou vazbu. Zároveň se soustřeďte na to, abyste přijímala kritiku pouze od lidí, kterým na vás upřímně záleží. Naši blízcí nám nesdělují své postřehy proto, aby nám ublížili, ale naopak, protože nás mají rádi a chtějí nám pomoct.

Tip od koučky:

Říkejte si sama o zpětnou vazbu od upřímných lidí ve vašem okolí. Díky zpětné vazbě můžete lépe porozumět svým silným stránkám a oblastem, ve kterých můžete osobnostně růst. Někdy může zpětná vazba otevřít oči a prozkoumat nové vhledy do vašeho života. 

SEBEPÉČE

Naučte se být v tichu a meditovat

Naučte se být v úplném tichu, bez hudby, jen vy. Vnímejte svůj dech, tlukot srdce a to, jaké vám hlavou běhají myšlenky. Začněte klidně s minutou denně. Tato praxe zmírňuje stres, zlepšuje soustředěnost a otevírá prostor pro kreativní myšlenky. A co je nejlepší, dá se to praktikovat skoro kdekoliv. Nedovolte, aby vás cokoliv rušilo!

Dopřejte si pravidelný pohyb

Nejpřirozenějším pohybem pro nás lidi je chůze. Procházka na čerstvém vzduchu za denního světla je doslova nabíječkou. Zkuste někdy vynechat sluchátka v uších. Vnímejte, co se okolo vás děje, pozorujte své myšlenky, hrajte si s nimi, buďte kreativní. Během vnitřních monologů, které nemusí trvat dlouho, může přijít člověk na spoustu skvělých nápadů či uvědomění.  Procházka však není samozřejmě jedinou možností. Zvolte si to, co vám bude nejpříjemnější, např. běh, kolo, posilování...

Jezte opravdové jídlo

Jakým „palivem“ posilujete své tělo? Pokud se chcete cítit dobře, jedním z nejdůležitějších návyků je kvalitní a vyvážená strava, která poskytuje dostatek energie a potřebné živiny. Vyvážený jídelníček bohatý na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, maso, vejce a mléčné výrobky může pozitivně ovlivnit naši energii, náladu a dokonce i naše sebevědomí.

Důležitá je v našem jídelníčku pravidelnost a vyváženost hlavních jídel s dostatkem vlákniny a bílkovin, které pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což přispívá k celkovému pocitu pohody a vyrovnanosti. Potraviny bohaté na zdravé tuky, jako jsou ořechy, semínka, avokádo a ryby, rovněž podporují naši psychickou pohodu. Proto je klíčové, abychom dbaly na to, co konzumujeme. Vědomí, že se o sebe staráme a poskytujeme svému tělu to nejlepší, může vést k pocitu úspěchu a sebedůvěry.

Pečujte o sebe

Jsme ženy a rády o sebe pečujeme. A kdo ne, ten si to podle mě zamiluje hned, jak to zkusí. Hýčkejte se. Alespoň 1x do týdne si najděte večer, kdy si zkrátka dopřejete. Vyplaví se při tom dopamin, což je neurotransmiter, který je spojen s pocitem radosti a odměny.

Můžete zkusit například teplou vanu s levandulovou solí. Ve vaně si dát masáž obličeje s guashou a face rollerem. Poté vyživit tělo kvalitním mlékem. Může to být například také důkladná péče o vaše vlasy, která pomůže nejen vlasům, ale také pokožce.

No a to nejoblíbenější – skincare. Já osobně miluji hyaluronové sérum od deNatury. Příjemná konzistence, aplikace, která se stala každodenním rituálem – no jedna báseň! Zároveň již více než rok používám řasové sérum, díky kterému mám konečně řasy, které vypadají super i bez řasenky. Za to deNatuře moc děkuji! 

Máte taky vždycky radost, když si pořídíte produkt, který přinese slibované výsledky? Osobně věřím, že přesně takové maličkosti mohou nám ženám velice pomoci k tomu, abychom se cítily lépe.

Péče o zevnějšek je pro ženy velmi důležitá. Vše se ale doplňuje i s předešlými pilíři. 

ZEPTEJTE SE SAMA SEBE

Jako poslední bod bych chtěla, abyste si sedla, vzala tužku, papír, dala si pár desítek minut a zeptala se sama sebe na pár otázek, které uvádím níže. Možná vám zamyšlení se nad tématy dá zabrat, ale věřím, že vám pomohou udat směr, kterým se chcete vydat. Pomohou vám na cestě za přirozeně krásnou, zdravě sebevědomou ženou, ze které vyzařuje vnitřní síla.

Co mě dělá jedinečnou? 

Jaké jsou vaše jedinečné vlastnosti, dovednosti a hodnoty?

Jaké jsou mé silné stránky?

Co vám jde dobře a co na sobě obdivujete? Je to dobrý způsob, jak se ocenit a budovat své sebevědomí.

Jaké jsou mé cíle a sny? 

Stanovení vlastních cílů vám pomůže získat směr. Není nic lepšího než mít ve věcech smysl a pocit účelu. Mimochodem, znáte koncept IKIGAI? 

Co/kdo mi poskytuje podporu a oporu v těžkých situacích?

Těžkými situacemi si procházíme všechny. Je dobré mít nějakou „kotvu“. Tou může být domov (rodina), partner, domácí mazlíček nebo i jakákoliv aktivita či místo, které vám zlepší náladu a podpoří vás v nelehkém období. 

Jak mohu praktikovat sebelásku a péči o sebe pravidelně? 

Otázka od ženy pro ženy. Vy jediná jste expert na sebe samu a vy jediná znáte nejlepší možné řešení pro sebe samu. Bádejte v sobě, pečujte o sebe a mějte se ráda!

 

Barbora Znamenáčková – koučka osobnostního rozvoje

Jmenuji se Barbora Znamenáčková a jsem koučka osobnostního rozvoje. Díky metodám koučinku pomáhám svým klientům nalézt řešení, která jim pomohou v každodenním životě. A to miluji! Pomáhám lidem dosahovat jejich cílů a na této cestě jsem jejich podporou. U koučování využívám své přirozené empatie a vytvářím bezpečný prostor opřený o důvěru.

Pokud chcete zjistit, zda jsou pro vás mé služby to pravé, můžete využít 15minutové konzultace zdarma, na které se mě můžete na cokoliv zeptat. Více informací o koučinku a mých službách naleznete na kouckabara.cz. Budu se na vás těšit!

Preferujete slovenštinu?

Pak pro vás máme dobrou zprávu! O deNatuře, naší kosmetice a všem, co s tím souvisí, si nyní můžete přečíst i na našem slovenském blogu.

Číst slovenský blog