SLEVA 20 % na výhodné balíčky pro maminku s dcerou s kódem denmatek20

Přírodní metody léčby akné

Trápí vás akné a máte pocit, že na něj vůbec nic nezabírá? Ještě to nevzdávejte! Připravili jsme pro vás přehled těch nejúčinnějších přírodních řešení, která by vás mohla pupínků jednou provždy zbavit – nebo je alespoň trochu zmírnit. 

Co je akné a proč vzniká

Akné je kožní onemocnění, které se projevuje vznikem pupínků a hrbolků na povrchu kůže. Nejčastěji se s ním setkáváme na obličeji, krku, hrudníku, ramenou a zádech, ale může se objevit kdekoliv. 

Příčina jeho vzniku je celkem jednoduchá: když mazové žlázy produkují více kožního mazu, než je potřeba, může dojít k ucpání mazových folikulů. Mazové žlázy, které jsou propojeny s vlasovými folikuly, vytvářejí kožní maz a ten se postupně dostává na povrch, stejně jako rohovějící buňky (keratinocyty), jichž se kůže neustále zbavuje. Pokožka maz potřebuje k tomu, aby ji chránil před vysycháním. 

Jakmile ale dojde ke zvýšené produkci kožního mazu, začne se maz mísit s rohovějícími buňkami. Ani maz, ani keratinocyty nemohou odcházet na povrch pokožky a ucpávají folikul. V takto ucpaných folikulech se pak snáze množí bakterie a způsobují zánět, který se projeví vznikem lézí. Proč ale k nadměrné produkci kožního mazu dochází, už může být složitější – obvykle se jedná o kombinaci hormonálních, genetických a vnějších faktorů.

Chcete vědět více?

Zajímá vás více informací o tom, co je to akné, jaké jsou příčiny jeho vzniku nebo koho nejčastěji postihuje? Přečtěte si také náš článek: Jak se zbavit akné a pupínků přírodní cestou?

Přírodní látky účinné proti akné

Proti akné je možné velmi efektivně bojovat pomocí některých přírodních látek. Nemůžete sice počítat s tím, že akné stoprocentně vyléčí, ale ti správní přírodní pomocníci vám pomohou akné viditelně zmírnit a předcházet jeho vzniku. Pokud vás trápí akné, hledejte ve složení přípravků, které používáte při péči o pleť, ale také ve své stravě následující složky.

Zinek

Zinek je minerál, který vyniká svými protizánětlivými účinky a schopností podporovat správnou funkci imunitního systému. Kromě toho dokáže snižovat produkci kožního mazu, takže pomáhá předcházet akné, a díky jeho roli v regeneraci buněk ho oceníte i při hojení vzniklých pupínků. 

Vitamíny A a E

Vitamín A má důležitou roli ve zdraví pokožky. Reguluje obměnu kožních buněk a pomáhá předcházet ucpávání folikulů. Jeho protizánětlivé vlastnosti pomáhají léčit vzniklé akné. Můžete ho užívat vnitřně, ať už ve stravě, nebo ve vitamínovém komplexu, ale samozřejmě také zevně. Retinol (vitamín A) je totiž častou složkou produktů pro péči o pleť, která se používá právě v léčbě akné, pomáhá s hyperpigmentací a zpevňuje pokožku. Kromě áčka oceníte i vitamín E, který je v první řadě silným antioxidantem a pomáhá chránit pleť před nejrůznějšími neduhy. 

Vitamín D

Při léčbě akné může přijít vhod i vitamín D. Má totiž protizánětlivé účinky a antimikrobiální vlastnosti, takže může efektivně léčit zánět při akné a bránit množení bakterií, které akné způsobují. 

Niacinamid

Niacinamid, známý také jako vitamín B3, je další z přírodních látek, které pomáhají regulovat tvorbu mazu. Kromě toho má protizánětlivé účinky, posiluje funkci kožní bariéry a snižuje hyperpigmentaci, takže je oblíbenou složkou přípravků nejen proti akné. Najdete ho dokonce i v našem hydratačním séru

#produkty#/vitaminovy-komplex-kategorie-packy/

Antioxidanty

Antioxidantů nikdy není dost, a tak zkuste vitamín E doplnit i o účinky vitamínu C nebo selenu. Oba pomáhají chránit pokožku před působením volných radikálů, oxidačním stresem a záněty.

Omega-3 mastné kyseliny

Pleť se sklony k akné ocení také omega-3 mastné kyseliny, zejména kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA). Ovlivňují produkci zánětlivých mediátorů, takže přispívají ke snížení zánětu, a navíc regulují tvorbu kožního mazu. 

Aloe vera

Při potížích s akné se vám budou hodit také přípravky s aloe vera. To zklidňuje podrážděnou pokožku, podporuje hojení a díky svým antimikrobiálním vlastnostem pomáhá redukovat bakterie, které způsobují akné. 

Stravování a akné

Pomocníky v boji proti akné není vždy nutné hledat mezi nejrůznějšími kosmetickými přípravky. Mnohdy si totiž můžete pomoci i mnohem jednodušeji – tím, co jíte (a nejíte). Pojďme se tedy na vztah mezi stravou a akné podívat blíže.

Které potraviny mohou zhoršovat akné

Ze všeho nejdříve si představíme potraviny, které mohou zhoršovat vaše problémy s akné. Neznamená to ovšem, že je musíte okamžitě a navždy vyřadit ze svého jídelníčku. Pokud vás ale trápí akné, zkuste se právě na tyto potraviny zaměřit a sledovat, jak vaše pokožka reaguje na jejich konzumaci.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem

Glykemický index je hodnota, která určuje, jak rychle zvyšuje konkrétní potravina hladinu cukru v krvi. Když dojde k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi, tělo začne uvolňovat inzulin a inzulinu podobný růstový hormon 1 (IGF-1). A právě nadbytek IGF-1 v krvi má souvislost s tím, že mazové žlázy produkují více mazu a ten pak ucpává vlasové folikuly, což vede ke vzniku akné. 

Potraviny, jejichž glykemický index je vysoký, proto mohou způsobit vznik akné. Patří k nim bílá rýže, těstoviny, pečivo, slazené nápoje a potraviny s vysokým obsahem cukru. Největší pozor je ale potřeba dát právě na sladkosti a potraviny, které obsahují hodně cukru. V případě příloh, jako je rýže nebo těstoviny, totiž hodnotu glykemického indexu pomáhají snižovat další živiny, které přijímáme zároveň s nimi (bílkoviny, tuky, vláknina), a díky tomu nepředstavují tak velký problém.

Mléčné výrobky

Podle některých studií souvisí se vznikem akné také konzumace mléčných výrobků, i když vědcům zatím není úplně jasné proč. Předpokládá se, že může jít do určité míry hormony, které krávy produkují a které se dostávají do jejich mléka, ale také hrají roli mléčné bílkoviny, jako je kasein a syrovátka, nebo mléčný cukr laktóza. Mléko navíc obsahuje poměrně vysoké hladiny IGF-1, a jeho konzumace zvyšuje IGF-1 i v lidském těle.

U některých lidí proto může za potížemi s akné stát i mléko, jogurty, sýry či zmrzlina. V porovnání s potravinami s vysokým glykemickým indexem ale u mléčných výrobků není souvislost tak zřetelná a zdaleka se neprojevuje u všech. Zatímco některým lidem mohou mléčné výrobky způsobit potíže, u jiných se po jejich konzumaci akné neobjeví. Pokud vás akné trápí, můžete mléčné výrobky zkusit vysadit a sledovat, jak pleť zareaguje. 

Čokoláda

S čokoládou a akné je to ještě o něco komplikovanější než s mléčnými výrobky. Některé studie v poslední době naznačují, že lidé, kteří konzumují více čokolády, se častěji potýkají s akné. Mechanismus, kterým čokoláda vznik akné ovlivňuje, je ale teprve potřeba objasnit. Pokud ovšem trpíte na akné, stojí za to zkusit omezit konzumaci čokolády.

A co mastná jídla?

To, že mastná a smažená jídla způsobují problémy s akné, je velmi rozšířený mýtus. Jejich konzumace ale nemá na akné tak přímý vliv, jak se říká. U tuků a jejich vlivu na akné je rozhodující skladba a poměr jednotlivých tuků ve stravě. Problémy s pletí může kontrétně vyvolávat nadbytek nasycených a nevhodný poměr nenasycených tuků omega-3 a 6.

Jaká strava pomáhá proti akné

Kromě potravin, které mohou akné zhoršovat, existují i takové, které vám naopak dokážou pomoci. Pupínky vám sice po jejich konzumaci nezmizí jako zázrakem přes noc, ale pokud je do své stravy zařadíte dlouhodobě, můžete si postupně všimnout viditelného zlepšení. Většina z nich má navíc i další pozitivní účinky na vaše zdraví!

Potraviny s nízkým glykemickým indexem

Je jasné, že když potraviny s vysokým glykemickým indexem akné zhoršují, ty s nízkým ho mohou pomoci zlepšovat. Zařaďte do své stravy celozrnné výrobky, ovoce, zeleninu a luštěniny, protože tyto potraviny pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi. 

Zdravé tuky

Zdravé tuky, které najdete například v avokádu, rybách, vejcích, ořeších nebo olivovém oleji, mohou mít pozitivní vliv na akné. Dodávají totiž pokožce esenciální mastné kyseliny, podporují její lipidovou bariéru a pomáhají regulovat záněty. 

Pro zlepšení akné zařaďte do svého stravování:

  • Ořechy
  • Tučné ryby
  • Vejce
  • Avokádo
  • Zeleninu
  • Ovoce
  • Luštěniny
  • Sójové výrobky
  • Celozrnné pečivo
  • Libové maso
  • Neslazené nápoje

Vliv středomořské stravy na akné

Studie ukazují, že při akné může pomoci také takzvaná středomořská strava, která je založená na tradičním způsobu stravování obyvatel zemí na pobřeží Středozemního moře.  Je bohatá zeleninu, ovoce, luštěniny, obliloviny, olivový olej. Z masa se konzumují zejména ryby a mořské plody. Ve středomořském jídelníčku se naopak nachází poměrně málo červeného masa a mléčných výrobků.

Pitný režim

V boji proti akné (a celkově ve snaze o zdravě vypadající pokožku) se neobejdete bez pravidelného pitného režimu. Pití dostatečného množství vody udržuje pleť hydratovanou, pružnou a odolnější. Také přispívá k celkovému zdraví a pohodě organismu, což se projeví i na samotné pokožce.

Kolik vody je potřeba každý den vypít, abyste udrželi nejen pleť zdravou, je velmi individuální. Záleží na fyzické aktivitě, teplotě i hmotnosti. Obecně se doporučuje vypít 30–40ml vody na kg tělesné hmotnosti.

Denní rutina péče o pleť

Zásadním krokem v prevenci a léčbě akné, stejně jako u jakýchkoliv jiných kožních problémů, je správná skincare rutina. Obzvlášť pokud vás trápí akné – ale i pokud ne –, zaměřte se na několik základních kroků, bez kterých by se vaše každodenní péče o pleť neměla obejít.

Ranní rutina proti akné

Začněte se správnou péčí hned ráno a připravte svou pleť na náročný den. Nevynechte při tom následující kroky:

  1. Vyčištění pleti
  2. Tonizace
  3. Hydratace sérem
  4. Ošetření akné (pokud používáte speciální přípravky)
  5. Nanesení lehkého, nekomedogenního hydratačního krému
  6. Použití SPF ochrany

Večerní rutina proti akné

I večerní rutina je pro vaši pleť a prevence akné důležitá. Měla by vypadat následovně:

  1. Odlíčení make-upu
  2. Vyčištění pleti
  3. Hydratace pomocí séra
  4. Ošetření akné
  5. Hydratace pomocí lehkého krému

deNatura tip

Přečtěte si také náš článek: Péče o pleť pomocí přírodních olejů

Přírodních olejů, které se získávají z rostlin, semen, ořechů nebo různých druhů ovoce, existuje celá řada. Každý z nich má přitom trochu jiné účinky na naše tělo. Některé nám pomáhají při péči o pleť či o vlasy, jiné jsou vhodné pro aromaterapii a některé dokážou podpořit zdraví celého organismu.

Každodenní tipy pro péči o pleť

Kromě konkrétních kroků ve vaší ranní a večerní rutině je dobré pamatovat i na několik dalších zásad, které vaši péči o pleť a snahu o prevenci akné jen podpoří.

  • Oplachujte zpocený obličej – V létě nebo po cvičení si pravidelně čistěte obličej, zabráníte tak ucpávání pórů. V ideálním případě tvář po cvičení vyčistěte šetrným čisticím prostředkem a opakujte celou rutinu včetně krému a SPF ochrany. 
  • Nedotýkejte se obličeje – Na tvář sahejte pouze umytýma rukama, jinak na něj zanesete nečistoty a bakterie.
  • Pravidelně měňte povlaky na polštáře – Nejrůznější nečistoty a bakterie se usazují i na vašem polštáři a vaší pokožce pak během spánku vůbec neprospívají. Pravidelně proto povlaky.
  • Používejte ručník na obličej – Vyhraďte si v koupelně samostatný ručník, který budete používat jen na obličej, a nezapomínejte ho pravidelně měnit.

Časté dotazy o alternativních přístupech k léčbě akné

Akné, jeho příčiny a faktory, které ho zlepšují či zhoršují – to všechno vyvolává celou řadu otázek. Tím spíš, že ani vědci zatím zcela neobjasnili některé mechanismy vzniku akné. A když přijde na přírodní léčbu akné, kterou mnozí stále považují spíše za alternativní přístup, je otázek ještě více. Zodpovíme proto alespoň ty nejčastější.

Jsou přírodní prostředky stejně účinné jako běžná léčba akné?

Přírodní přípravky samozřejmě nemohou nahradit žádnou předepsanou léčbu závažného akné. Mohou ale sloužit jako podpůrný prostředek, který pomůže předcházet vzniku akné v budoucnu. Pokud bychom je ovšem srovnávali s efektivitou konvenční kosmetiky, pak je možné říci, že jsou minimálně stejně efektivní.

Jak mám přírodní látky, které fungují na akné, používat?

Nejjednodušší a nejbezpečnější způsob, jak používat přírodní látky, které jsme v tomto článku uvedli, je buď v kosmetických přípravcích, nebo ve stravě. Při výběru kosmetiky vždy věnujte pozornost jejímu složení, a pokud vás trápí akné, hledejte v něm právě zmíněné složky. A jak už zaznělo i v článku, velký vliv může mít také zařazení některých látek, jako jsou omega-3 mastné kyseliny nebo vitamíny A, E a C, do stravy.

Může mít přírodní léčba akné vedlejší účinky?

Přírodní složky jsou v porovnání s těmi syntetickými mnohdy považovány za šetrnější variantu péče o pleť. To ale neznamená, že nemohou mít žádné nežádoucí účinky. I přírodní přípravky mohou podráždit pokožku nebo vyvolat alergickou reakci. Doporučujeme proto vždy si důkladně pročíst složení a vyzkoušet přípravek na menší oblast kůže, než jej nanesete na obličej.

Za jak dlouho uvidím výsledky přírodní léčby akné?

Stejně jako u jakýchkoliv jiných přípravků i u těch přírodních se účinky a rychlost jejich nástupu liší. Záleží na tom, s jakými problémy se potýkáte, jak na konkrétní složky vaše pleť reaguje i jak důsledně přírodní léčbu používáte. Vždy ale platí, že pokud vás trápí závažnější akné, které neustupuje ani po vyřazení všech potenciálních příčin, je dobré se poradit s odborníkem.

Michaela Gorčíková Nutriční poradce a vývoj produktů

Na starosti mám analýzu, testování a vývoj nových produktů. Mýma rukama projde každý produkt, který se snažím doladit do nejmenšího detailu. Jsem také nutriční terapeutka, proto je zdravý životní styl mou neodmyslitelnou součástí. Miluji jídlo, silový trénink a pohodu u sledování seriálů.

Preferujete slovenštinu?

O přírodní kosmetice a o tom, jak vám může pomoci s nejrůznějšími potížemi včetně akné, si nyní můžete přečíst i na našem slovenském blogu.

Číst slovenský blog