SLEVA 20 % na výhodné balíčky pro maminku s dcerou s kódem denmatek20

Jak se zbavit akné a pupínků přírodní cestou?

Akné je jedním z nejběžnějších kožních onemocnění a alespoň jednou během života postihne naprostou většinu z nás. Rozhodně se ale nejedná o nic příjemného – ať vás akné trápí dlouhodobě, nebo vám jen čas od času vyskočí nějaký ten pupínek. V tomto článku se na akné podíváme zblízka – co to vlastně je, jak vzniká a jak se ho zbavit přírodní cestou.

Co je akné

Akné je dobře známé kožní onemocnění, které alespoň jednou za život potrápí většinu populace. Vzniká ucpáním vlasových folikulů kožním mazem, který za běžných podmínek chrání pokožku před nadměrným vysycháním. Ve folikulu ucpaném kožním mazem se vytvoří zánět, který způsobí otok, zarudnutí a následně vznik léze nebo pupínku.

Pupínky se mohou objevit kdekoliv na těle. Nejčastěji se ovšem vyskytují na obličeji, krku, na zádech, ramenou a hrudníku. Kromě pupínků může akné doprovázet změna barvy kůže v okolí pupínku, tmavé skvrny, otoky, bolestivost a citlivost v okolí pupínku. 

Koho akné postihuje

Akné může postihnout kohokoliv bez ohledu na pohlaví a věk. Nejčastěji se ovšem objevuje u dospívajících a mladých dospělých. U většiny lidí po 25.–30. roce života vymizí, ale může přetrvávat i déle. Během dospívání je častější u mužů, zatímco v dospělosti jím častěji trpí ženy. 

Typy akné

Akné se projevuje vznikem různých typů lézí a pupínků, které se liší mimo jiné svou závažností. Je pravděpodobné, že pokud máte jeden typ akné, alespoň do určité míry se setkáte i s dalšími druhy. Které druhy akné jsou ty nejčastější?

Bílé tečky

Bílé tečky jsou ucpané vlasové folikuly, které zůstávají pod pokožkou a tvoří bílý hrbolek na povrchu kůže.

Černé tečky

Černé tečky jsou ucpané folikuly, které se otevírají na povrchu pokožky. Kyslík obsažený ve vzduchu, který se k nim dostává, způsobuje černé zbarvení kožního mazu – nejedná se o špínu, jak se mnoho lidí může domnívat.

Papuly

Papuly jsou zanícené vlasové folikuly, které se na povrchu projevují jako malé, červené, vyvýšené hrbolky, které mohou být na dotek bolestivé nebo citlivé.

Pustuly

Pustuly jsou papuly, nad nimiž se nachází bíle nebo žlutě zbarvená léze naplněná hnisem. 

Noduly

Noduly jsou léze, které jsou uloženy hluboko v kůži. Navenek se objevují jako velké, pevné, bolestivé bulky pod kůží.

Cysty

Závažnější formou nodul jsou cysty neboli cystické akné. Vznikají po prasknutí stěny folikulu v pozdějších fázích zánětu a projevují se jako hluboké, bolestivé léze naplněné hnisem.

deNatura tip

Přečtěte si také: Jak zpevnit nehty a podpořit jejich růst

Jak vzniká akné

Už jsme zmínili, že akné vzniká ucpáním vlasových folikulů v kůži kožním mazem. Pojďme si tento mechanismus ale vysvětlit o něco podrobněji. V kůži se nacházejí mazové žlázy, které jsou propojeny s vlasovým folikulem. Žlázy vytvářejí maz, který se otvorem ve folikulu, pórem, dostává na povrch pokožky a zabraňuje jejímu vysoušení. Ve vlasovém folikulu se zároveň nacházejí kožní buňky keratinocyty, kterých se kůže za běžných okolností neustále zbavuje vytlačováním na povrch kůže.

Problém nastává ve chvíli, kdy tělo produkuje zvýšené množství kožního mazu a ten se začne mísit s keratinocyty. Ani keratinocyty, ani kožní maz tak nemohou odcházet pryč a ucpou folikul. Směs mazu a buněk navíc umožňuje bakteriím, které se běžně nacházejí na kůži, růst v ucpaných folikulech a způsobovat zánět. Když se stěna ucpaného folikulu rozpadne, vylijí se bakterie, kožní buňky a kožní maz do okolní kůže a vytvoří se léze nebo pupínky.

Make-up zhoršuje akné: fakt, nebo mýtus?

Často se můžete setkat s tvrzením, že používání make-upu způsobuje nebo zhoršuje akné. Není to pravda. Make-up sám o sobě akné nezpůsobí ani nezhorší – tedy pokud k němu přistupujete zodpovědně! Nezapomínejte proto make-up pokaždé důkladně odlíčit a odstranit z pleti nečistoty. A pokud na akné trpíte, volte make-up na citlivou pleť – nekomedogenní, hypoalergenní a bez parfemace. 

Co přispívá ke vzniku akné

V současnosti není úplně přesně objasněno, proč se u některých lidí vyvine akné více, u některých méně, u některých vůbec. Přesto jsou známy některé faktory, které mohou jeho vznik nastartovat nebo jej zhoršit. 

  • Hormonální změny – Ke vzniku akné může vést zvýšená hladina androgenů. To jsou mužské pohlavní hormony, jejichž hladina se zvyšuje zejména v pubertě, a to u chlapců i u dívek. Podobně mohou ke vzniku akné vést hormonální změny během dospělého života, například v těhotenství.
  • Některé léky – Akné mohou způsobovat i některé léky. Jedná se hlavně o ty, které obsahují hormony, kortikosteroidy a lithium.
  • Strava – Podle některých studií může akné způsobovat i nevhodná strava, zejména strava bohatá na sacharidy. 
  • Stres – Stres akné sice přímo nezpůsobuje, ale může jeho projevy viditelně zhoršovat.

deNatura tip

Přečtěte si také: Které jsou nejlepší vitamíny na vlasy?

Odstranění akné přírodně

Akné je samozřejmě možné léčit pomocí nejrůznějších přípravků z lékárny. Pokud ale netrpíte závažným akné nebo si s ním zkrátka chcete poradit bez léčiv, máme pro vás několik tipů, jak zatočit s akné přírodní cestou.

Čištění a hydratace pleti

Základem léčby a prevence akné je správná péče o pleť. A ta začíná u každodenního důsledného odličování a čištění pleti. Dvoufázové čištění pleti by mělo být nedílnou součástí vaší každodenní kosmetické rutiny. Pomůže uvolnit ucpané póry a regulovat tvorbu kožního mazu, aby k ucpání pórů vůbec nedocházelo.

Stejně tak byste neměli zapomínat na hydrataci pleti. Někteří lidé mají za to, že mastnou pleť je lepší nehydratovat, aby nedocházelo k dalšímu vzniku akné, ale to rozhodně neplatí. Kůže, která nemá dostatek hydratace, se snaží kompenzovat tvorbou většího množství kožního mazu a ten pak ucpává folikuly a způsobuje naopak vznik více lézí a pupínků.

Vaše ranní rutina by měla zahrnovat:

  • Čisticí gel nebo pěnu na pleť
  • Tonikum
  • Hydratační sérum
  • Ošetřující přípravek na akné (v případě závažného akné)
  • Lehký hydratační krém
  • Krém s SPF ochranou

Při večerní rutině nezapomeňte na:

  • Odličovací přípravek
  • Čisticí gel nebo pěna
  • Hydratační sérum
  • Ošetřující přípravek na akné
  • Lehký hydratační krém

deNatura tip

Pro svou kosmetickou rutinu vybírejte přípravky s šetrným přírodním složením. Obvykle pokožku nedráždí a pomohou vám předcházet problémům s pletí, jako je právě například akné.

Strava

Strava není faktorem, který by dokázal akné vyvolat nebo naopak vyléčit. Nezdravá strava má ale potenciál příznaky existujícího akné zhoršovat. Proto pokud se chcete akné zbavit a zmírnit jeho příznaky, je dobré se také podívat na svůj jídelníček a vyřadit z něj potraviny, které patří k rizikovým faktorům.

Některé potraviny dokážou stimulovat tvorbu hormonů, které následně vedou k nadměrné produkci kožního mazu a souvisejícímu ucpávání pórů. Patří k nim sacharidy s vysokým glykemickým indexem, mléčné výrobky, nasycené tuky a transmastné kyseliny. Takových potravin by proto vaše strava měla obsahovat co nejméně.

Naopak některé potraviny jsou podle studií pro zdraví pleti prospěšné, a mohou tak příznivě působit i proti vzniku akné. Jsou to například celozrnné výrobky, luštěniny, nezpracované ovoce a zelenina a potraviny s vysokým obsahem zinku, antioxidantů a vitamínů A a E.

deNatura tip

Dopřejte své pleti dostatek vitamínů s vitamínovým komplexem deNatura! Obsahuje 27 účinných látek v bioaktivní formě pro maximální vstřebatelnost a podpoří nejen zdraví vaší pleti, ale také správné fungování hormonálního systému a celého těla.

#produkty#/premiovy-vitaminovy-komplex-vlasy--nehty-a-plet/

Přírodní lokální léčba

Projevy akné můžete také zmírnit použitím některých přírodních přípravků. Ty sice samy o sobě akné nevyléčí, v kombinaci s důkladnou péčí o pleť a správnou stravou mu ale mohou pomoci předcházet a zmírňovat jeho příznaky

Jako doplněk léčby můžete vyzkoušet například:

  • Tea tree olej
  • Aloe vera
  • Medová maska
  • Zelený čaj

Pupínky nikdy nevymačkávejte. Do otevřené léze se mohou dostat další bakterie a způsobit infekci. Stejně tak bakterie z pupínku se mohou šířit a vést ke vzniku dalších pupínků. Vymačkávání akné ale může především způsobit trvalé zjizvení, poškození nebo změnu zbarvení pokožky.

Monika Matějková Profesionální kosmetička a testování produktů

Jsem profesionální kosmetička a v deNatuře pomáhám při testování a vývoji nových produktů. Kromě toho mne můžete vidět i na fotkách a videích, které tvoříme. Ve volném čase ráda sportuji, peču a hlavně zkouším různé nové kosmetické produkty.

Dáváte přednost slovenštině?

Pak vás jistě potěší, že o péči o pleť, přírodní kosmetice a všem, co s tím souvisí, si teď můžete přečíst i ve slovenštině!

Číst slovenský blog