SLEVA 20 % na výhodné balíčky pro maminku s dcerou s kódem denmatek20

Jak se starat o pleť v zimě: 7 zásadních kroků

Je pro vás zima náročným obdobím? A co teprve pro vaši pokožku! Studený vzduch ji vysouší, poškozuje a vystavuje ji vnějším vlivům. Stačí chvilka nepozornosti, a skončíte se suchou, unavenou pletí a popraskanými rty. Přečtěte si, jak se o pleť během chladných dnů správně starat, ať vám zima už nedělá vrásky. Doslova.

1. Hydratujte pleť 

Ať je léto, nebo zima, bez hydratace bude vaše pleť trpět. A věřte nám, že to na ní velmi rychle poznáte. Vysušená pleť působí unaveně, drsně, chybí jí pružnost a začnou se na ní objevovat jemné vrásky. A zimní chladný, suchý vzduch to ještě zhoršuje. Z vrchních vrstev pokožky se v zimě navíc odpařuje větší množství vody, což kůži dehydratuje. Proto svou zimní péči o pleť začněte právě hydratací.

Hydratační krém

Hydratační krém by měl tvořit základ vaší kosmetické rutiny. Ráno pod make-up, přes den na vysušenou pleť a pak pořádnou dávku na noc. 

Pokud máte od přírody pleť spíše sušší, nebojte se sáhnout po těžším, bohatším krému, který vaši pokožku spolehlivě zvláční. Na smíšenou pleť nebo pleť, která má sklony se mastit, vám bude stačit lehčí, nekomedogenní hydratační krém. V zimě ho ale můžete alespoň na noc doplnit o hutnější hydratační krém.

Kyselina hyaluronová

Klíčovou složkou, která vaší pleti dopřeje hydrataci, je kyselina hyaluronová. Má vynikající schopnost přitahovat a zadržovat vodu v pokožce. Při výběru hydratačního krému nebo séra proto hledejte ve složení právě tuto zázračnou kyselinu. Sérum s kyselinou hyaluronovou je nezbytné aplikovat vždy před aplikací hydratačního krému.

deNatura tip

Sérum aplikujte na vlhkou pleť a následně použijte hydratační krém, který v pleti uzamkne vlhkost a udrží ji déle a důkladněji hydratovanou. Sérum nezapomeňte nanášet vždy až po dvojím čištění, po nanesení tonika, aby se mohlo správně vstřebat do pokožky.

Hydratujte i zevnitř

Můžete používat všechna séra a krémy světa, ale pokud vaše tělo nebude mít dostatek hydratace zevnitř, vaše pleť zkrátka zářit nebude. Nezapomínejte proto na pravidelný pitný režim a naopak se vyhýbejte látkám, jako je kofein nebo alkohol, jež váš organismus dehydratují.

Pro důkladnou hydrataci a celkové zdraví je nejlepší pít čistou vodu a vyhýbat se slazeným nápojům. I v zimě byste se měli řídit obecným doporučením a každý den vypít 2–2,5 litru vody.

2. Vyživujte pleť

Aby byla pleť zdravá a poradila si s náročným zimním počasím, musí být dostatečně vyživená. Věnujte proto v zimě zvýšenou pozornost tomu, abyste jí pravidelně dodávali všechny živiny a vitamíny, které potřebuje. 

#produkty#/premiovy-vitaminovy-komplex-kategorie/

Vitamíny pro pleť

Základem zdravé pleti je dostatek vitamínů. Které z nich vaše pleť ocení nejvíce?

Vitamín A

Vitamín A přispívá k obměně buněk – pomáhá pokožce zbavovat se odumřelých kožních buněk a vytvářet nové. Zároveň podporuje tvorbu kolagenu, který zajišťuje pokožce pružnost. Celkově je proto vitamín A důležitý pro mladistvý, pevný vzhled pleti.

Vitamín C

Vitamín C hraje důležitou roli v syntéze kolagenu, který zodpovídá za to, že je pleť pružná a pevná, a působí jako antioxidant. 

Vitamín E

Hlavní úlohou vitamínu E je ochrana pokožky před působením volných radikálů a UV záření. Kromě toho pomáhá pokožce udržovat si hydrataci a zklidňuje ji při podráždění.

Vitamín D

Takzvaný sluneční vitamín D se podílí na růstu, obnově a metabolismu kožních buněk. Pokožka se díky němu rychleji hojí a je lépe chráněna před zánětlivými procesy a infekcemi.

Antioxidanty

Pleť je každý den, nejen v zimě, ohrožena takzvanými volnými radikály. To jsou částice, které při nadměrné koncentraci v těle způsobují oxidační stres. Ten pak z dlouhodobého hlediska vede k nejrůznějším onemocněním, ale také například k předčasnému stárnutí pokožky. A proto je důležité myslet také na příjem antioxidantů, které působení volných radikálů brání.

Pro ochranu pokožky zařaďte do stravy silné antioxidanty, jako jsou např.:

3. Zimní pleťová rutina

V zimě nestačí jen malé změny a sem tam extra porce vitamínů. Aby byla vaše pleť i v chladných měsících opravdu spokojená, budete muset přejít na zimní pleťovou rutinu. Co obnáší?

Čištění pleti v zimě

I v zimě je nutné věnovat pozornost důkladnému odličování make-upu a odstraňování nečistot, které se na pokožce nahromadí během dne. Během zimy je lepší používat odličovací mléko či hydrofilní olej – zkrátka produkty s hutnější konzistencí. Ty totiž v pokožce udržují více vitamínů a výživných aktivních látek a zvyšují množství olejů v ochranné vrstvě pokožky. Účinně tak vyživují a chrání pokožku před vysoušením. 

deNatura tip

Zimní období je také ideální pro použití různých kyselin či retinoidů (např. na jizvy po akné, pigmentové skvrny, vrásky).

Tonizace

Součástí každodenní beauty rutiny je samozřejmě i tonizace pleti. Používejte při ní hydratační tonikum, které neobsahuje alkohol. Ten totiž pokožku zbytečně vysouší. 

Péče o pleť

Po odlíčení, čistění a tonizaci přichází na řadu péče o pleť pomocí sér a krémů. Použijte hydratační sérum, které v pleti spolehlivě uzamkne vlhkost, a v zimě se nebojte sáhnout po hutnějších, výživnějších krémech. Ty pleti zajistí intenzivní a dlouhotrvající hydrataci a vás v chladném počasí nebudou nijak zatěžovat.

Jednou ze složek, která by ve vaší (nejen) zimní péči o pleť neměla chybět, je bakuchiol. Představuje rostlinnou alternativu retinolu a dokáže pokožku účinně revitalizovat a rozjasnit. 

Omlazující sérum s bakuchiolem

Bakuchiol najdete také v našem anti-age séru, které zdaleka není určeno jen pro zralou pleť. Je také skvělé jako intenzivní péče a pomáhá podchytit známky stárnutí pleti dříve, než se viditelně projeví. Kromě bakuchiolu obsahuje také pečující oleje, které pomáhají udržet přirozenou kožní bariéru a chránit pleť před náročnými zimními podmínkami. Sérum má spíše hutnější strukturu, která je pro zimní péči o pleť ideální.

#produkty#/anti-age-hydratacni-kategorie/

Jemný peeling

Peeling pomáhá z pokožky odstraňovat odumřelé kožní buňky, podporuje jejich obnovu a zjemňuje pleť. Proto doporučujeme nevzdávat se ho ani v zimě. Je ale potřeba mít při tom na paměti, že vaše pokožka je v zimě sušší a peeling by tomu měl odpovídat.

V zimě zvolte o něco šetrnější peeling, než si můžete dovolit použít během teplejších měsíců. Kromě mechanického peelingu s jemnými částečkami, jako jsou jojobové kuličky, rýžový prášek nebo jemně mletý oves, existuje také enzymatický peeling. Ten je obzvlášť v zimním období vhodnější variantou pro velmi citlivou a suchou pleť. 

Oproti letním měsícům doporučujeme ubrat nejen na abrazivnosti peelingu, ale i na frekvenci peelingu.

  • Enzymatický peeling doporučujeme provádět 1x týdně.
  • U mechanického peelingu bude stačit frekvence 1x za 14 dní.
  • V ideálním případě se ale vždy řiďte pokyny na obalu konkrétního přípravku, který při peelingu používáte.

4. Zařaďte pleťové masky

V zimě si pokožka zaslouží pleťové masky více než kdykoliv jindy. V chladném a suchém počasí se totiž zvyšují její nároky na hydrataci a výživu. A jediná maska jí dokáže dodat pořádnou dávku obojího. Jaký typ masky se v zimě hodí pro vaši pleť?

Masky pro suchou pleť

Suchá pleť potřebuje všechnu hydrataci, kterou jí jen můžete dopřát. Proto na ni bez váhání použijte hydratační masku s obsahem kyseliny hyaluronové, glycerinu a aloe vera. Můžete také zvolit krémovou masku s výživnými oleji, která pokožku intenzivně hydratuje.

Masky pro mastnou nebo problematickou pleť

Pokud vás trápí naopak mastná pokožka se sklony k akné, vyzkoušejte jílovou masku, která absorbuje přebytečnou mastnotu. Pro její schopnost regulovat tvorbu kožního mazu a zbavovat pleť nečistot si oblíbíte také masku s aktivním uhlím

Masky pro smíšenou pleť

Pokud máte smíšenou pleť, kterou nijak zvlášť netrápí ani nadměrná suchost, ani mastnota, máte napůl vyhráno. I taková pleť si ale zaslouží péči. Dopřejte jí lehkou gelovou masku nebo nakombinujte více druhů masek podle vašich individuálních potřeb (například jílovou masku na mastnější T-zónu, hydratační masku na tváře).

Masky pro citlivou pleť

K citlivé pokožce přistupujte opatrně. To ale neznamená, že byste u ní měli masky vynechat – naopak. Jen zvolte takové, které ji nepodráždí a naopak budou mít zklidňující účinek. Hledejte mezi maskami s heřmánkem, měsíčkem nebo aloe vera. Citlivá pleť také obvykle dobře snáší plátýnkové masky.

Masky pro zralou pleť

Pokud je vaše pleť spíše zralá, dopřejte jí nejen pořádnou dávku hydratace, ale také antioxidantů. Masky s obsahem vitamínu C, E, kyselinou hyaluronovou, kolagenem nebo peptidy potěší zralejší pleť nejvíce. 

deNatura tip

Pokud vaše pleť začíná pociťovat projevy stárnutí, dopřejte jí naše anti-age sérum. Obsahuje bakuchiol, bioaktivní komplex z rostlinné placenty a koenzym Q10, které prokazatelně působí proti vráskám, zpevňují a omlazují pleť. Mandlový, arganový a opunciový olej, společně s extraktem z mrkvových semen, pleť intenzivně vyživují a hydratují.

 

5. SPF ochranu potřebujete i v zimě

Sluníčko zdaleka nepálí tolik, jako tomu bylo v létě, tak není potřeba se před ním chránit? Chyba! A to ani nemluvíme o celodenní prosluněné lyžovačce, na kterou potřebujete SPF ochranu mnohem vyšší, než jakou používáte v létě na pláž. 

I během zamračených zimních dní ve městě je vaše pleť neustále ohrožena UV zářením. Až 80 % UV paprsků proniká i přes mraky a nepozorovaně způsobuje předčasné stárnutí pokožky, vznik jemných vrásek a tmavých skvrn.)

Na SPF ochranu proto nezapomínejte ani v zimě. Vyberte si hydratační krém, který buď zároveň poskytuje SPF ochranu, nebo použijte samostatný širokospektrální SPF krém. Možná si budete při mazání opalovacím krémem během pochmurných dnů připadat zvláštně, ale vaše pleť se vám odmění!

6. Chraňte pleť před suchým vzduchem

Jestli něco během zimních měsíců představuje pro vaši pokožku hrozbu, pak je to suchý vzduch. Vaši pleť intenzivně vysušuje, zbavuje přirozeného mazu a nechává ji napospas ostatním vnějším vlivům. Kromě pravidelné hydratace proto myslete i na prevenci vysoušení.

Suchý zimní vzduch

V zimě je vzduch výrazně sušší než v jiných obdobích, a jakmile vyrazíte ven, začne vaši pokožku ohrožovat. Proto ji před ním chraňte, jak jen můžete. Nevycházejte bez vrstvy hydratačního krému s SPF ochranou a během opravdu chladných dní ji odhalujte co nejméně – chraňte ji pomocí čepice, šály nebo kukly.

Topení vysouší pokožku

V zimě ale nemáte vyhráno ani uvnitř. I topení, bez kterého se u nás v zimě jen těžko obejdeme, vysouší vzduch, a tím pádem i pokožku. Kompenzujte to používáním zvlhčovače vzduchu, pravidelně větrejte a během dne si několikrát naneste novou vrstvu hydratačního krému. 

deNatura tip

Podobně jako topení vaši pokožku mohou vysoušet také horké vany a sprchy, protože horká voda narušuje její ochrannou vrstvu. Snažte se proto používat spíše vlažnou vodu a netrávit pod sprchou zbytečně moc času.

#produkty#/pletova-kosmetika/

7. Nezapomínejte na péči o rty a ruce

Napadlo vás při čtení našich rad, že stejnou péči potřebují i vaše rty a ruce? Ty jsou totiž při péči o pokožku mnohdy opomíjenými částmi, a přitom jsou vnějším vlivům vystaveny úplně stejně, ne-li ještě více než vaše tvář. 

Hydratace rtů a rukou

Během zimy ve vaší kabelce nebo kapse rozhodně neměly chybět dvě věci – balzám na rty a krém na ruce. Při výběru balzámu hledejte takový, který vaše rty dokáže intenzivně hydratovat, vyživit a zároveň ochránit před UV zářením. Rukám pak kromě pravidelného mazání hydratačním krémem můžete dopřát i hydratační a výživné zábaly.

Zimní péče o rty

I rty si čas od času zaslouží něco extra. Proto jim jednou týdně dopřejte velmi jemný, šetrný peeling, který odstraní odumřelé kožní buňky a zanechá rty vláčnější, a pro extra porci hydratace a výživy přidejte i masku.

Monika Matějková Profesionální kosmetička a testování produktů

Jsem profesionální kosmetička a v deNatuře pomáhám při testování a vývoji nových produktů. Kromě toho mne můžete vidět i na fotkách a videích, které tvoříme. Ve volném čase ráda sportuji, peču a hlavně zkouším různé nové kosmetické produkty.

Dáváte přednost slovenštině?

Pak vás jistě potěší, že o přírodní kosmetice, péči o pleť a všem, co s tím souvisí, si teď můžete přečíst i ve slovenštině!

Přejít na slovenský web