SLEVA 20 % na výhodné balíčky pro maminku s dcerou s kódem denmatek20

Jak ošetřovat citlivou a alergickou pleť přírodní kosmetikou

Máte citlivou nebo alergickou pleť? Zarudnutí, suchost, svědění a podráždění po použití kosmetických přípravků vám nejsou cizí? Pak už možná nějakou dobu pokukujete po přírodní kosmetice. A děláte dobře – dokáže totiž citlivou pokožku zklidnit, a navíc jí dopřeje řadu výhod. Pojďme se na přírodní kosmetiku, její výhody, složky a využití podívat blíže.

Jak poznat, že máte alergickou pleť

Začněme tím, jak vlastně poznat, že je právě vaše pleť citlivá nebo alergická. Pokud na citlivou pokožku trpíte celý život, pak to pravděpodobně dobře víte. Ale pro jistotu si zopakujme její nejčastější projevy.

Zarudnutí

Citlivá pokožka velmi rychle reaguje na jakýkoliv podnět. Proto při změně teploty, prostředí, pracího prášku nebo při kontaktu s některými produkty péče o pleť okamžitě zčervená. A nemusí se přitom ani jednat přímo o alergii.

Suchost a napjatost

Citlivá pokožka může také kvůli narušené kožní bariéře rychleji přicházet o hydrataci a být neustále suchá a nepříjemně napjatá. Mohou se na ní také objevovat šupinky. V některých případech na vyschlou citlivou pokožku nestačí ani běžný hydratační krém.

Suchou pokožku můžete mít ale i tehdy, není-li to způsobeno její citlivostí. Pokud zanedbáte hydrataci, a to zvenku i zevnitř, nebo vystavíte pleť náročným povětrnostním podmínkám, i normální pokožka se rychle vysuší.

deNatura tip

Nedostatek hydratace, zima a chladný vzduch dokážou pořádně vysušit nejen pokožku, ale i vaše rty. Ty pak mohou snadno popraskat.
Přečtěte si, co způsobuje popraskané rty a jak je léčit: Co na popraskané rty? Vše o příčinách, léčbě i prevenci

 

Svědění

Citlivá pokožka o sobě často dává vědět nepříjemným svěděním a někdy až pálením, pokud přijde do kontaktu s nevhodnou kosmetikou nebo nějakým konkrétním alergenem. Je proto vždy dobré znát spouštěče, kterými bývají nejčastěji chemické konzervanty, umělá barviva nebo parfemační přípravky, a vyhýbat se jim.

Vyrážka

Při vystavení dráždivým látkám, které způsobují alergickou reakci, podráždění nebo zánět, je citlivá pokožka náchylná ke vzniku vyrážek, pupínků a akné. Pokud vás ale trápí časté vyrážky bez zjevné příčiny, je také možné, že se může jednat o atopický ekzém spíše než o citlivou pleť.

Výhody přírodní kosmetiky pro citlivou pleť

Pokud vás už nějakou dobu trápí citlivá pokožka, pak pro vás přírodní kosmetika jistě není cizím pojmem. Jedná se o typ kosmetických přípravků, které jsou vyrobeny primárně ze složek pocházejících z přírody. Často využívá účinky rostlinných výtažků, olejů, minerálů a dalších složek a naopak v ní typicky nenajdete přísady, jako jsou parabeny, ftaláty, sulfáty nebo syntetické vonné látky. Jaké jsou hlavní výhody přírodní kosmetiky?

Šetrná k citlivé pokožce

Přírodní kosmetika je založena na síle přírodních složek, které jsou k pleti přirozeně jemnější. Pro citlivou pokožku je tak ideální.

Snižuje riziko podráždění

Ačkoliv přírodní kosmetika není synonymem hypoalergenní kosmetiky, bývá skvělou volbou právě pro citlivou a alergickou pleť, protože snižuje pravděpodobnost podráždění. Pokud ovšem trpíte alergií na konkrétní rostlinnou složku, je stále nutné si ohlídat, zda se ve složení přírodní kosmetiky nenachází.

Účinné složení

Přírodní složení neznamená nižší účinnost. A často je to dokonce naopak. Kvalitní přírodní kosmetika je vyrobena tak, aby naplno využívala sílu, která se skrývá v přírodních zdrojích.

Komplexní péče 

Už jsme zmínili, že přírodní složky v sobě většinou skrývají celou řadu pozitivních vlivů. A tak mohou mít spoustu „vedlejších“ účinků na vaši pokožku i na celý organismus. Mohou například nabídnout extra porci živin, vitamínů a minerálů, které podpoří nejen vaši krásu, ale i zdraví.

Klíčové složky pro citlivou a alergickou pleť

Že je přírodní kosmetika pro pleť skvělou volbou, je jasné. Co ale konkrétně citlivá pleť? Co by měla (a neměla) přírodní kosmetika obsahovat, aby z ní citlivá pokožka vytěžila jen to nejlepší?

Složky pro zklidnění citlivé pleti

Pro citlivou pokožku je důležité především to, aby jí kosmetika poskytla dostatečné zklidnění od podráždění, které na ni čeká za každým rohem. Při výběru přírodní kosmetiky se proto zaměřte na obsah následujících zklidňujících ingrediencí v jejím složení:

  • Aloe vera
  • Heřmánek
  • Měsíček lékařský
  • Výtažek z okurky
  • Panthenol (provitamín B5)

Hydratace citlivé pleti

Už jsme zmínili, že citlivou pokožku ve větší míře trápí vysoušení, dehydratace a praskání. Vaše přírodní kosmetika by jí proto kromě zklidnění měla poskytnout také dostatečnou hydrataci. O to se postarají tyto složky:

  • Kyselina hyaluronová
  • Glycerin
  • Bambucké máslo
  • Jojobový olej

Složky pro ochranu alergické pleti

Složení s ochrannými složkami pomůže citlivé pleti vybudovat si dostatečnou bariéru, aby se mohla bránit negativním vlivům, na jejichž působení je přirozeně náchylnější. Patří k nim antioxidanty, látky s protizánětlivým účinkem nebo látky, které pleť chrání proti UV záření. Které složky zajistí vaší citlivé pleti ochranu před vnějšími vlivy?

  • Vitamín C
  • Vitamín E
  • Extrakt ze zeleného čaje
  • Koenzym Q10 
  • Niacinamid 
  • Ceramidy

Jaké složky citlivé pleti škodí

Lidé s citlivou pletí dobře vědí, že záleží nejen na tom, co by v kosmetických přípravcích mělo být, ale hlavně na tom, co by v nich být nemělo. Pojďme si tedy pro jistotu shrnout, co představuje ve složení kosmetiky problém, pokud máte citlivou a alergickou pleť. 

  • Parfemace 
  • Sulfáty
  • Chemické konzervanty
  • Parabeny
  • Ropné deriváty
  • Alergeny – Pokud máte na některou, byť přírodní složku alergii, v kosmetice se jí rovnou vyhněte.

Kosmetická rutina pro citlivou pleť

Když už známe základy a víme, na co si dát ve složení kosmetiky pozor, pojďme se podívat na to, jak by měla vypadat vaše každodenní beauty rutina s citlivou pokožkou. Od té běžné se sice příliš neliší, ale přesto má svá specifika.

Ranní rutina pro citlivou pleť

Péče o citlivou pokožku začíná hned ráno. Když jí pravidelně dopřejete vše, co potřebuje, bude lépe připravená na celý den – a vás tak čeká méně zarudnutí, podráždění nebo svědění. 

Čištění

Začněte ranní rutinu čištěním. Použijte k tomu jemný čisticí gel, nejlépe speciálně vyvinutý pro citlivou pleť. 

Tonizace

Dalším krokem je tonizace. Dejte si ovšem pozor, aby vaše tonikum neobsahovalo alkohol nebo parfemaci. Ideální je tonikum se zklidňujícími složkami, jako je aloe vera nebo heřmánek.

Hydratace

Citlivou pleť nezapomeňte pořádně hydratovat. Vyberte si typ přípravků, který vyhovuje vám i vaší pleti, ať to bude gel, krém, nebo pleťové mléko. Hydratační přípravek by ale rozhodně měl obsahovat kyselinu hyaluronovou, glycerin nebo ceramidy. Lehký hydratační krém navíc můžete doplnit i speciálním hydratačním sérem.

Ochrana pleti

Ať venku pálí sluníčko, nebo padají trakaře, ochrana před UV zářením by do vaší ranní rutiny měla patřit tak jako tak. V létě zvolte opalovací krém s vysokým SPF faktorem, v zimě si vystačíte s nižším faktorem. 

#produkty#/pletova-kosmetika/

Večerní rutina pro citlivou pokožku

Cílem vaší večerní rutiny je ulevit citlivé pleti po náročném dni a dopřát jí možnost regenerace. Jak by měla vypadat krok za krokem?

Čištění

Stejně jako ráno i večer je prvním krokem čištění pleti. Použijte šetrný odličovač na odstranění make-upu a jemným čisticím gelem se následně zbavte zbylých nečistot. Čištění pleti před spaním nikdy nevynechávejte, ani když přijdete domů pozdě a už se vám do odličování nechce. Citlivá pleť by se vám za to nepěkně pomstila!

Tonizace

Připravte pleť na další produkty použitím jemného, šetrného tonika.

Hydratace

Před spaním pleť dostatečně hydratujte. Nemusíte se bát použít hutnější hydratační krém a pod něj ještě nanést hydratační sérum. Vaše pleť bude mít během noci možnost vzít si z těchto produktů přesně to, co potřebuje.

Ošetření

Součástí vaší večerní rutiny mohou být samozřejmě i další ošetřující přípravky, které používáte – ať už je to ošetření proti akné, nebo třeba anti-age sérum. Vždy se ale ujistěte, že jejich složení vyhovuje požadavkům vaší citlivé pleti.

Maska pro citlivou pleť

Jednou nebo dvakrát do týdne můžete citlivou pleť rozmazlovat extra péčí. Dopřejte jí jemnou hydratační nebo zklidňující masku, která jí dodá sílu k boji s nejrůznějšími vnějšími vlivy. Vyberte nejlépe masku s aloe vera, heřmánkem nebo ovesným extraktem a naopak se vyhněte silným exfoliantům. 

deNatura tip

Stejnou péči jako vaše pleť si zaslouží i rty. Tak jim ji dopřejte! Připravte si doma vlastní masku, která vaše rty hydratuje, vyživí a pomůže jim vytvořit si účinnou ochrannou bariéru.
Jak na to, se dozvíte v našem článku: Jak si vyrobit domácí masku na rty?

 

Citlivá pleť a make-up?

Váháte, zda je make-up pro citlivou pleť vhodný? Nemusíte se ničeho bát. I citlivá nebo alergická pleť si s ním poradí – pokud ovšem zvolíte ten správný typ. Vybírejte hypoalergenní přípravky bez parfemace, a obzvlášť velký pozor si dávejte u líčení očí. Zvolte třeba objemovou řasenku deNatura, která má přírodní, vyživující složení vhodné i pro citlivé oči.

Objemová řasenka deNatura

Dopřejte citlivé pleti okolo očí šetrné líčení s objemovou řasenkou deNatura. Postará se o maximální objem, prodloužení i natočení řas a díky výtažkům z růstového séra zároveň dodá výživu vlasovým folikulům. A to všechno s šetrným přírodním složením, které zbytečně nedráždí oči a pleť.

#produkty#/sera-na-rasy-denatura/

#produkty#/sera-na-oboci-denatura/

S citlivou pletí to zkrátka není jednoduché. Vyžaduje spoustu péče, hydratace, a přesto se vám čas od času „odvděčí“ zarudnutím nebo alergickou reakcí. Pokud jí ale dopřejete pozornost, kterou potřebuje, a kvalitní přírodní kosmetiku, můžete tyto nepříjemnosti alespoň výrazně zmírnit.

Michaela Gorčíková Nutriční poradce a vývoj produktů

Na starosti mám analýzu, testování a vývoj nových produktů. Mýma rukama projde každý produkt, který se snažím doladit do nejmenšího detailu. Jsem také nutriční terapeutka, proto je zdravý životní styl mou neodmyslitelnou součástí. Miluji jídlo, silový trénink a pohodu u sledování seriálů.

Čtete raději slovensky?

Pak pro vás máme dobrou zprávu! O přírodní kosmetice a zajímavých trendech si totiž můžete přečíst i na našem slovenském webu!

Číst slovenský blog