Doprava zdarma pro všechny objednávky nad 900 Kč

Péče o pleť pomocí přírodních olejů

Přírodních olejů, které se získávají z rostlin, semen, ořechů nebo různých druhů ovoce, existuje celá řada. Každý z nich má přitom trochu jiné účinky na naše tělo. Některé nám pomáhají při péči o pleť či o vlasy, jiné jsou vhodné pro aromaterapii a některé dokážou podpořit zdraví celého organismu. V tomto článku se blíže podíváme na ty, které mohou obohatit vaši péči o pleť, a poradíme vám, jak vybrat ten správný.

Jak na výběr správného oleje pro váš typ pleti

Abyste mohli zvolit ten správný olej, který bude nejlépe odpovídat potřebám vaší pokožky, je nutné vědět, jaký typ pleti máte. Pokud to nevíte jistě, je na čase to zjistit. Začněte jednoduchým testováním a pozorováním pokožky:

  1. Sledujte reakci pokožky po umytí. Po vyčištění pokožky zkuste nepoužít žádné kosmetické produkty a zhruba hodinu počkejte. Pokud je na konci pokusu pleť napjatá a svědí, pravděpodobně máte suchou pokožku.
  2. Pozorujte stav své pleti v průběhu dne. Sledujte, zda se spíše vysouší, nebo leskne.
  3. Zaměřte se při svém pozorování na různé části obličeje. Některé mohou být suché, zatímco jiné se mastí – v takovém případě pravděpodobně jde o kombinovanou pleť.
  4. Sledujte, jak pokožka reaguje na nové produkty

Suchá pleť

Suchou pleť poznáte tak, že je (obzvlášť bez hydratačních produktů) napjatá a mnohdy svědí. Objevují se na ní suchá místa, která mohou dokonce šupinatět, a bez pořádného krému nebo séra působí mdle. Jsou na ní výrazněji viditelné jemné vrásky.

Mastná pleť

Mastná pleť tvoří nadbytek mazu a projevuje se zvýšeným leskem, zejména v oblasti T-zóny (čelo, nos a brada). Můžete si na ní všimnout rozšířených pórů a častější tvorby černých teček a akné. A i když se to tak na první pohled nemusí zdát, mastná pleť potřebuje stejně jako ostatní typy dostatek hydratace. Vysoušení jí totiž nijak neprospívá, naopak vede k další produkci mazu. 

deNatura tip

Mezi lidmi stále přetrvává mýtus, že pro mastnou pokožku se používání olejů nehodí, protože ucpává póry a způsobuje vznik akné. Nic není dále od pravdy! I mastná pleť si může užívat výhody přírodních olejů, jen je důležité pro ni vybrat ty správné.

Kombinovaná pleť

Pokud máte kombinovanou (nebo také smíšenou) pleť, znamená to, že jste „schytali“ nešvary suché i mastné pleti zároveň. Na tváři si můžete všimnout suchých i lesklých míst – například oblast tváří se může rychle vysoušet, zatímco T-zóna se neustále mastí. V mastnějších místech se také snáze vytvářejí pupínky a akné.

Citlivá pleť

Pokud se vaše pleť snadno podráždí a často zarudne, obzvlášť po použití nových kosmetických přípravků, pravděpodobně se potýkáte s citlivou pokožkou. Ta může být navíc náchylnější ke svědění a pálení. 

Normální pleť

Za ideální typ pleti se považuje pleť normální. Má vyváženou hydrataci, takže není ani mastná, ani suchá, a menší sklony k nedokonalostem, jako je akné. 

deNatura tip

Přečtěte si také: Jak se starat o pleť v zimě: 7 zásadních kroků

Zima je pro vaši pleť náročným obdobím. Studený vzduch ji vysouší, poškozuje a vystavuje ji vnějším vlivům. Stačí chvilka nepozornosti, a skončíte se suchou, unavenou pletí a popraskanými rty. Přečtěte si, jak se o ni starat, aby vaše pokožka zvládla zimu bez problémů!

Různé typy přírodních olejů a jejich přínosy

Každý přírodní olej má trochu jiné vlastnosti a přináší pleti něco jiného. Proto je dobré vědět, k jakému typu patří vaše pleť, abyste mohli najít takový, který pro ni bude vhodný. Pokud už znáte typ své pleti, pojďte se nyní podívat na to, které přírodní oleje nejvíce ocení. 

Jak fungují pleťové oleje?

Rostlinné oleje mohou působit jako emolienty (změkčovadla) a okluziva. To znamená, že vytvářejí na povrchu pokožky ochrannou vrstvu, která pomáhá zabraňovat ztrátě vlhkosti a udržuje ji uvnitř pleti. Navíc jsou bohaté na tuky, vitamíny a antioxidanty, takže dokážou pleť také vyživit, zjemnit a dodat jí pružnost.

Oleje pro suchou pleť

Suchá pokožka tvoří méně kožního mazu, než potřebuje, a to narušuje její hydrolipidovou vrstvu. To způsobuje, že je často dehydratovaná, drsná, napjatá a někdy i šupinatá. Při hledání toho pravého oleje pro suchou pleť je proto potřeba hledět především na to, aby pokožce dodával výživu a pomáhal obnovovat narušenou hydrolipidovou vrstvu pleti. Na suchou pokožku se nejlépe hodí tyto oleje:

  • Arganový olej – Díky vysokému obsahu vitamínu E a mastných kyselin pokožku vyživuje a pomáhá jí udržet si hydrataci.
  • Pupalkový olej – Pomáhá pleti se zadržováním vlhkosti, zklidňuje ji při podráždění a podporuje její přirozenou regeneraci.
  • Meruňkový olej – Má schopnost pokožku zjemnit, vyhladit a ulevit jí od vysušení. Navíc je bohatý na vitamíny a antioxidanty a má lehkou texturu, která pleť nezatěžuje. 
  • Avokádový olej – Obsahuje vitaminy A, D a E a mastné kyseliny, díky kterým suchou pokožku zklidní a přispívá k její hydrataci.
  • Mandlový olej – Je lehký a jeho složení s vitamínem C, zinkem a hořčíkem dokáže pokožku zklidnit a zjemnit. 

Oleje pro mastnou a smíšenou pleť

I když by se mohlo zdát, že mastná pokožka hydrataci, natož oleje nepotřebuje, opak je pravdou. Vyhovují jí ale takové, které mají schopnost regulovat tvorbu kožního mazu a hydratovat, aniž by ucpávaly póry. Které to jsou?

  • Hroznový olej – Pomáhá vyrovnávat produkci mazu bez ucpávání pórů, je lehký a nekomedogenní.
  • Konopný olej – Je známý svými protizánětlivými a antioxidačními účinky. Kromě toho pomáhá regulovat tvorbu kožního mazu a je nekomedogenní, takže je efektivním pomocník v prevenci vzniku akné.
  • Šípkový olej – Je bohatý na antioxidanty a pomáhá pleti udržet si hydrataci, ale přitom ji nezatěžuje.
  • Světlicový olej – Je nekomedogenní a pomáhá při regulaci tvorby mazu.
  • Arganový olej – Má univerzální využití napříč typy pleti. Díky svým antioxidačním, vyrovnávacím a nekomedogenním vlastnostem je výborný i pro mastnou a smíšenou pleť.

Oleje pro citlivou pleť

Citlivá pleť vyžaduje především zklidnění a prevenci podráždění. Hodí se pro ni jemné oleje se zklidňujícími a protizánětlivými vlastnostmi, které dodají dostatek hydratace. Na citlivé pokožce kombinujte co nejméně různých složek. Ocení zejména následující oleje:

  • Olej z chia semínek – Díky vysokému obsahu antioxidantů a protizánětlivých omega-3 mastných kyselin je ideální v péči o citlivou pleť.
  • Pupalkový olej – Kyselina gama-linolenová v pupalkovém oleji pomáhá pleti s udržením přirozené hydratační bariéry, snižuje zánět a dokáže ji zklidnit i při kožních problémech, jako je ekzém.
  • Bambucké máslo – Je známé pro své zvláčňující a vyživující vlastnosti, hloubkově pleť hydratuje, chrání před oxidačním stresem a zmírňuje podráždění.
  • Mandlový olej – Dokáže pokožku hydratovat, ale zároveň je velmi jemný a hypoalergenní, takže nehrozí zbytečné podráždění.

deNatura tip

Přečtěte si také: Biotin, méně známý vitamín krásy, který v těle plní řadu zásadních funkcí

Vitamín H, známý jako biotin, v těle plní plnou řadu důležitých funkcí. Ne nadarmo se mu také ve světě kosmetiky říká vitamín krásy! Co je to vlastně biotin, proč je o něm v poslední době tolik slyšet a jak funguje ve spojení s krásou a zdravím? 

Oleje pro normální pleť

Normální pleť je sice považována za ideální, ale to neznamená, že nic nepotřebuje. Stále je potřeba starat se o to, aby měla dostatek hydratace a výživy, a chránit ji před působením vnějších vlivů. S tím si poradí hlavně následující oleje:

  • Slunečnicový – Je lehký, snadno se vstřebává a pomáhá udržovat přirozenou kožní bariéru. Díky vysokému obsahu antioxidantů navíc pleť chrání před působením volných radikálů.
  • Mandlový – Mastné kyseliny, které obsahuje, poskytují pleti výživu a pružnost. Má navíc schopnost zmírňovat případné podráždění.
  • Arganový – Má schopnost pleť hydratovat, aniž by ucpával póry, a jeho bohaté složení ji pomáhá chránit před škodlivými vlivy zvenčí.
  • Jojobový olej – Napodobuje přirozené oleje pokožky a pomáhá udržet pleť hydratovanou, aniž by ucpával póry.
  • Olivový olej – Kombinace kyseliny olejové, polyfenolů a vitamínu E poskytuje pokožce intenzivní výživu a chrání ji před vnějšími vlivy.

Aplikační techniky a nejlepší praktiky

Našli jste ten správný přírodní olej pro vaši pokožku? Skvělé! Teď už stačí jen ho efektivně zařadit do vaší beauty rutiny, aby mohl v plné kráse předvést, co umí. Máme pro vás pár tipů, jak na to, aby bylo používání oleje co nejúčinnější. 

Jak zařadit olej do skin care rutiny

Ze všeho nejdříve si řekněme, kam vlastně olej v pleťové rutině patří a jak ho do ní snadno zakomponovat. Pleťové oleje by měly být až posledním krokem vaší beauty rutiny. To znamená až po čištění, tonizaci a séru. Jejich aplikaci si ale můžete usnadnit mimo jiné tím, že přidáte pár kapek do svého běžného hydratačního krému.

Čištění pleti

Před aplikací přírodního oleje nezapomeňte pleť důkladně vyčistit. Pomocí jemných odličovacích a čisticích přípravků ji zbavte make-upu, nadbytečného mazu a veškerých nečistot, které se na ní během dne i noci hromadí. 

Jen při aplikaci na vyčištěnou pleť si totiž můžete zajistit to nejefektivnější působení. Účinné látky z oleje do čisté pokožky lépe pronikají a nemají tendenci ucpávat póry.

Aplikace oleje na vlhkou pleť

Pokud je vaším cílem intenzivní hydratace, pomozte oleji tím, že ho nanesete na vlhkou pleť. Oleje totiž fungují tak, že na povrchu pokožky vytvářejí bariéru, a ve vlhké pleti tak mohou hydrataci lépe uzamknout a udržet ji hydratovanou déle. 

Masáž pleti s olejem

Působení přírodního oleje můžete také podpořit jemnou masáží pomocí válečku nebo kamenů gua-sha. Ta totiž stimuluje cirkulace krve, což přispívá k lepší distribuci kyslíku a živin do kožních buněk, a pomáhá při vstřebávání oleje. 

Cílená aplikace oleje

Někdy to s rozdělením pokožky na suchou a mastnou není tak úplně jednoduché. Může být například suchá na tvářích a okolo úst, zatímco T-zónu sužuje nadměrné množství kožního mazu. A v takových případech si nevystačíte s plošným použitím jednoho typu oleje.

Nebojte se proto cílené aplikace přírodních olejů podle toho, co která část vaší pleti potřebuje. Olej můžete nanést pouze na suchá místa či jemně vklepat do okolí jemných vrásek.

Zařazení do ranní/večerní rutiny

Jako u všeho i u používání přírodních olejů je klíčová pravidelnost. Udělejte z něj proto nedílnou součást své kosmetické rutiny – ale dobře zvolte, zda budete daný olej nanášet ráno, večer, nebo případně ráno i večer. 

Z některých totiž získáte více výhod, když budou moci působit během dne, zatímco jiné je lepší použít na noc. Lehčí oleje s antioxidanty, jako je šípkový olej, oceníte během dne, kdy vás mohou chránit před působením volných radikálů. Těžší oleje, jako je například arganový olej, je naopak lepší použít večer, aby vaši pleť během dne pocitově nezatěžovaly. Podobně platí, že po těžších olejích saháme spíše v zimě, zatímco v létě oceníme především lehčí – zkrátka tak, jak se mění potřeby pleti, měly by se měnit i oleje, které na ni aplikujeme.

#produkty#/pletova-kosmetika/

Časté mýty a otázky o používání olejů na pleť

Spousta lidí olejům a jejich kombinacím příliš nevěří. Nedůvěra a obavy ale nejčastěji vycházejí buď z úplných mýtů, nebo z nesprávného výběru olejů podle typu pokožky. S následujícími mýty o používání olejů na pleť se setkáváme vůbec nejčastěji.

Obavy z mastnoty

Jednou z častých obav je to, že oleje pokožku příliš mastí. Proto se někteří lidé, obzvlášť ti s mastným typem pokožky, olejům zásadně vyhýbají. To je ale zcela zbytečná obava!

Ano, oleje mohou na pleti způsobit příliš mastný a těžký pocit. Ale jen pokud použijete nesprávný typ nebo ho na pleť nanesete nadměrné množství. Při výběru oleje proto berte ohled na to, jaký typ pokožky máte, a pokud vás trápí spíše mastnější pleť, vybírejte takové, které se dobře vstřebávají. 

Pro mastnou pokožku se hodí například šípkový, hroznový nebo i arganový olej. Naopak se vyhněte kokosovému, olivovému nebo avokádovému oleji, které jsou vhodné spíše pro suchou pleť.

Oleje a akné

S obavami z nadbytečné mastnoty se pojí i mýtus o tom, že používání olejů způsobuje vznik akné. A i zde platí, že pokud zvolíte správný olej, nemáte se čeho obávat. Některé oleje mohou samozřejmě pleť se sklony k akné zatěžovat a zhoršovat její stav, ale ty dobře zvolené vás akné naopak dokážou i zbavit.

Pokud vás trápí problémy s akné, vyhněte se kokosovému, lněnému oleji a oleji z pšeničných klíčků. Vaše pleť naopak uvitá hroznový, šípkový, konopný, šípkový, arganový olej a skvalen.

Omlazující kombinace pečujících olejů

#produkty#/anti-age-serum-kategorie/

Chcete své pokožce dopřát regeneraci, omlazení a zpomalit známky stárnutí? I s tím vám přírodní oleje mohou pomoci! 

Účinnou kombinaci olejů, která přesně toto dokáže, najdete v našem anti-age séru. Aby byly jejich účinky co nejsilnější, doplnili jsme je o několik dalších přírodních složek. Kromě arganového, mandlového a opunciového oleje se vaší pleti dostane také například bakuchiolu, bioaktivního komplexu z rostlinné placenty a koenzymu Q10. 

Anti-age sérum deNatura pleť intenzivně vyživuje, hydratuje a viditelně rozjasňuje. Poradí si se zralou pletí, kterou už trápí výraznější vrásky, ale hodí se i pro mladou pokožku, které pomáhá zastavit první známky stárnutí hned v počátcích. Navíc je vhodné pro všechny typy pleti, včetně problematické a citlivé. 

Michaela Gorčíková Nutriční poradce a vývoj produktů

Na starosti mám analýzu, testování a vývoj nových produktů. Mýma rukama projde každý produkt, který se snažím doladit do nejmenšího detailu. Jsem také nutriční terapeutka, proto je zdravý životní styl mou neodmyslitelnou součástí. Miluji jídlo, silový trénink a pohodu u sledování seriálů.

Čtete raději slovensky?

Pak vás určitě potěší, že o přírodní kosmetice si nyní můžete přečíst i na našem slovenském blogu!

Číst slovenskou verzi