Doprava zdarma pro všechny objednávky nad 900 Kč

Co na popraskané rty? Vše o příčinách, léčbě i prevenci

Suché a popraskané rty se nejčastěji objevují během chladných zimních měsíců, ale pořádně potrápit vás mohou i v létě. Kromě suchého vzduchu je může způsobit také dehydratace, sluneční záření nebo nedostatek některých vitamínů. Přečtěte si o jejich příčinách i o tom, co na ně zaručeně pomáhá.

Co způsobuje suché a popraskané rty

Suché a popraskané rty nejsou nic neobvyklého – alespoň jednou v životě už nás potrápily snad všechny. Pokožka rtů je totiž mnohem jemnější a tenčí než pokožka na zbytku těla, a navíc jí chybí potní a mazové žlázy, které by ji hydratovaly.

Naštěstí ale obvykle není nijak náročné odhalit příčiny popraskaných rtů. Díky tomu jim můžeme alespoň částečně předcházet a efektivně je léčit. Jaké jsou nejčastější příčiny suchých a popraskaných rtů?

  • Počasí – Za suché rty často mohou vnější vlivy, jako je chladný, suchý vzduch, silný vítr a nízká vlhkost vzduchu. Připravují rty o jejich přirozenou vlhkost, čímž vedou k jejich vysoušení a popraskání.
  • Dehydratace – Pokožka rtů potřebuje ke správnému fungování dostatečnou hydrataci – stejně jako všechno v našem těle. Vysoké teploty, nedostatečný pitný režim a následná dehydratace tak mohou způsobit popraskání rtů.
  • Olizování rtů – I když se olíznutí rtů může zdát jako snadný způsob, jak je zvlhčit, opak je pravdou. Sliny obsahují enzymy, které jemnou pokožku rtů vysoušejí a dráždí.
  • Alergie – Za popraskáním rtů může stát také alergie na některou ze složek kosmetických přípravků, se kterými rty přicházejí do kontaktu – např. balzámu, masky na rty, pleťové masky nebo hydratačního krému.
  • UV záření – Nadměrné vystavování citlivé pokožky rtů ultrafialovému (UV) záření může vést k suchým, popraskaným a spáleným rtům.
  • Nedostatek vitamínů – Nedostatek základních vitamínů a minerálů, které hrají zásadní roli ve zdraví pokožky, zejména vitamínu B a železa, může přispívat k suchým a popraskaným rtům. 

deNatura tip

Přečtěte si také: Jak se starat o pleť v zimě: 7 zásadních kroků
Je pro vás zima náročným obdobím? A co teprve pro vaši pokožku! Studený vzduch ji vysouší, poškozuje a vystavuje ji vnějším vlivům. Stačí chvilka nepozornosti, a skončíte se suchou, unavenou pletí a popraskanými rty. Přečtěte si, jak se o pleť během chladných dnů správně starat, ať vám zima už nedělá vrásky. Doslova.

Co pomáhá na popraskané rty: Prevence je základ

Prevence suchých a popraskaných rtů je o dost jednodušší než jejich léčba. Vyhnete se bolestivému popraskání, krvácení rtů, nepříjemnému pnutí a zdlouhavému hojení. A protože prevence vysoušení spočívá především ve správné péči o rty, podpoříte také jejich zdravý vzhled a přirozenou jemnost.

Hydratované rty jsou zdravé rty

Základem prevence popraskaných rtů je pořádná hydratace – a to jak zvenku, tak zevnitř. Vaše rty (i zbytek těla) rozhodně ocení dostatečný pitný režim, který pomáhá předcházet dehydrataci. Pokud se pohybujete v suchém prostředí, může vám při hydrataci pokožky pomoci zvlhčovač vzduchu. A za každou cenu se snažte vyhnout olizování rtů, které pokožku extrémně vysušuje, i když se to tak na první pohled nemusí zdát.

O rty je také potřeba správně pečovat. Pravidelně jim dopřávejte kvalitní balzám s hydratačními složkami. Na léto nebo v zimě na hory se vybavte balzámem s SPF ochranou, která zabrání poškození rtů UV paprsky, a proti vysoušení pomůže také občasný peeling nebo hydratační maska na rty.

U všech produktů, se kterými vaše rty přijdou do styku, si ohlídejte složení. Neměly by obsahovat dráždivé složky, parfemaci nebo ingredience, na které máte alergii. Nejvhodnější jsou šetrné přípravky s přírodním složením, které vaše rty vyživí bez zbytečného podráždění. 

Vyvážená strava vyživí i rty

Vaše rty potřebují řadu vitamínů a minerálů, jejichž nedostatek se může projevit právě vysoušením, praskáním a okoráváním pokožky rtů. Pokud si dopřáváte zdravou, vyváženou stravu bohatou na vitamíny, pak se jejich nedostatku bát nemusíte. 

Rtům prospívají zejména potraviny s vysokým obsahem vitamínů A, B (B1, B2, B3 a B6), C a E, železa, zinku a omega-3 mastných kyselin.

Co na suché rty

Prevence nezabrala a vaše rty jsou vysušené, rozpraskané a bolavé? Žádný strach! Správná intenzivní léčba vám pomůže rty znovu hydratovat, zahojit a vrátit jim jemnost. Jak postupovat při léčbě popraskaných rtů?

  1. Dopřejte rtům regenerační masku na rty. Jako první pomoc vám při popraskání rtů poslouží hydratační maska. Dodá rtům pořádnou dávku hydratace a výživy, která je dostane z toho nejhoršího. V akutní fázi používejte masku nejlépe každý den.
  2. Pravidelně mažte rty hydratačním balzámem. Pokud jsou vaše rty popraskané a suché, měly by být prakticky neustále pokryty jemnou vrstvou hydratačního balzámu na rty. Mějte ho vždy po ruce, a jakmile se předchozí vrstva setře, namažte rty znovu. Na noc můžete nanést silnější vrstvu, která léčbu suchých rtů urychlí.
  3. Hydratujte rty i zevnitř. Kromě hydratačních masek a balzámu na rty zajistěte rtům také hydrataci zevnitř. Dodržujte pravidelný pitný režim, abyste předešli dehydrataci nejen rtů, ale celého organismu.
  4. Vyhněte se olizování rtů. Čím jsou rty sušší, tím více nás to svádí k tomu, abychom je „zvlhčili“ olíznutím. To ale popraskání jen zhorší. Olizování se proto obloukem vyhýbejte – obzvlášť pokud jsou rty suché, ale nejen tehdy!
  5. Zařaďte do stravy vitamíny. Pokud vás trápí suché, popraskané rty, zařaďte do svého jídelníčku extra nálož vitamínů. Pomohou vám vitamíny skupiny B (B1, B2, B3 a B6) nebo vitamínový komplex pro zdraví pokožky.

Jak na popraskané rty v létě

V létě sice nejsou potíže s popraskanými rty tak časté jako v zimě, ale přesto se běžně objevují. Mnohdy je způsobují vysoké letní teploty a dehydratace, která s nimi úzce souvisí. Rty se také snadno vysuší při pobytu ve vodě, ať se jedná o moře, jezera, rybníky, nebo bazény (ve kterých rty vysouší také chlór). Pokožka rtů je navíc většinu dne vystavena UV záření, které ji může poškodit a vysušit. 

V létě vás před popraskanými rty ochrání zejména hydratace a SPF. Pijte dostatečné množství vody a ideálně vynechte kofein a alkohol, které tělo naopak dehydratují. Pravidelně mažte rty balzámem s SPF faktorem, který chrání před škodlivými účinky UV záření a pomáhá předcházet spálení rtů na slunci. Extra vrstvu balzámu na rty nezapomeňte nanést hlavně předtím, než skočíte do vody.

Jak na suché rty v zimě

V zimě se s popraskanými rty setkáváme velmi často. Může za to chladný, suchý vzduch a studený vítr, který rty připravuje o přirozenou vlhkost. V suchém prostředí se během zimních měsíců pohybujeme i uvnitř, protože vytápění snižuje vlhkost vzduchu. V zimě máme navíc tendenci pít méně tekutin, a snáze si tak můžeme přivodit dehydrataci.

V zimě je důležité rtům vynahradit pobyt na suchém vzduchu. Používejte pravidelně hydratační balzám, který udrží rty jemné a vláčné – a to i jen preventivně! Do vytápěných místností si pořiďte zvlhčovač, který zabrání vysoušení vzduchu i rtů. 

V chladných měsících potřebují rty extra dávku ochrany. Chraňte je před nevlídným počasím šálou a nevystavujte je studenému větru. Pokud se chystáte na hory, vyměňte běžný balzám na rty za balzám s SPF, který pokožku ochrání před slunečními UV paprsky.

Jak na suché rty pomocí přírodních složek

Hledáte spolehlivé a šetrné řešení problémů s popraskanými rty? Sáhněte po přírodních ingrediencích, které rty přirozeně hydratují, zahojí, a navíc je při tom nepodráždí. Na popraskané rty můžete nanést přírodní oleje, másla, rostlinné extrakty a další složky, případně si můžete rovnou vyrobit vlastní balzám na rty! Pojďme se podívat, které přírodní složky poskytnou popraskaným rtům spolehlivou úlevu – a které naopak ne.

Co pomáhá na suché rty a čemu se vyhnout

Když vás trápí suché a popraskané rty, chcete vyzkoušet cokoliv, co vám může poskytnout úlevu. Ale občas při tom můžete narazit na přípravek, který nejenže vám žádnou úlevu neposkytne, ale také může stav pokožky rtů ještě zhoršit. Které ingredience vám při léčbě mohou pomoct, a na které byste si naopak měli dát pozor?

Tyto složky vám pomohou zklidnit, hydratovat a zahojit popraskané rty:

  • Kokosový olej
  • Bambucké máslo
  • Med
  • Aloe vera
  • Kakaové máslo
  • Mandlový olej
  • Včelí vosk
  • Heřmánek
  • Zelený čaj
  • Ricinový olej
  • Olej z konopných semen
  • Okurka

deNatura tip

Chcete podpořit zdraví rtů? Vyzkoušejte vitamínový komplex deNatura! Vitaminový komplex deNatura je prémiový multivitamín a multiminerál speciálně navržený pro potřeby žen se zaměřením na zdraví vlasů, nehtů a pokožky. Obsahuje 27 účinných složek, které postarají o váš dokonalý vzhled a podpoří správné fungování celého organismu. 

#produkty#/vitaminovy-komplex-kategorie-packy/

A kterým složkám byste se při popraskaných rtech naopak měli vyhnout? Obecně platí, že na suché a okoralé rty nepatří dráždivé látky, které mohou situaci ještě zhoršit. Při výběru přípravku na popraskané rty si dejte pozor na tyto složky:

  • Mentol
  • Parfemace
  • Kafr
  • Eukalyptus
  • Lanolin
  • Alkohol
  • Fenol
  • Kyseliny salicylová

deNatura tip

Přečtěte si také: Které jsou nejlepší vitamíny na vlasy?
Sníte o krásných, hustých vlasech bez lámání a roztřepených konečků? Mnohdy vám k tomu postačí jen ty správné vitamíny!

Michaela Gorčíková Nutriční poradce a vývoj produktů

Na starosti mám analýzu, testování a vývoj nových produktů. Mýma rukama projde každý produkt, který se snažím doladit do nejmenšího detailu. Jsem také nutriční terapeutka, proto je zdravý životní styl mou neodmyslitelnou součástí. Miluji jídlo, silový trénink a pohodu u sledování seriálů.