Doprava zdarma pro všechny objednávky nad 900 Kč

Jak vytvořit perfektní tvar obočí

Perfektní tvar obočí skutečně existuje! Jen je pro každý typ obličeje trochu jiný, a tak může být občas trochu složité ten správný tvar najít. Pokud vás navíc trápí příliš krátké, tenké nebo srostlé obočí, může se jeho úprava zdát jako nadlidský výkon. V tomto článku se proto podíváme na to, jak najít správný tvar obočí, jak vyřešit případné nedostatky i jaké trendy v úpravě obočí vládnou letošnímu roku. A na závěr pro vás máme šablonu, podle které obočí vytvarujete bez jediného zaváhání!

Jak zvolit tvar obočí podle obličeje

Pokud neberete úpravu obočí na lehkou váhu, pak jistě víte, že byste ho neměli vytrhávat a líčit, jak se vám zrovna zlíbí. Obočí totiž na vašem obličeji tvoří poměrně výrazný prvek. A zatímco šikovně upravené obočí, které k vašemu obličeji dobře sedne, může podtrhnout vaši přirozenou krásu, v opačném případě můžete skončit s obočím, které budí spíše nežádoucí pozornost. 

A přitom to není vůbec složité. Nejlépe na vašem obličeji totiž vypadá přirozený tvar obočí, který nijak výrazně neměníte. Pokud ale chcete tvar obočí přesto alespoň trochu upravit, připravili jsme jednoduchého průvodce, který vám pomůže najít ten správný tvar obočí pro váš obličej.

Jaký tvar obočí se hodí k vašemu tvaru obličeje?

Oválný obličej 

S oválným obličejem si můžete dovolit trochu experimentovat, protože vám sluší prakticky všechno. Ideální je mírně zaoblené obočí s přirozeným obloukem, který kopíruje tvar očí. Vyhněte se příliš tenkému obočí, které by obličej opticky prodloužilo.

Kulatý obličej

Pro kulatý obličej zvolte obočí s vyšším obloukem, který pomůže vytvořit iluzi užšího tvaru obličeje. Vrchní klenbu můžete jemně zvýraznit tužkou. Vyhněte se zaoblenému a rovnému obočí, tyto tvary váš obličej ještě více zakulacují.

Hranatý obličej

Zvýrazněte hranatý obličej mírně zaobleným nebo lehoulince klenutým obočím. Vyhněte se ale rovnému obočí, které obličej udělá ještě hranatějším, a ostré klenbě, se kterou budou vaše rysy vypadat příliš tvrdě.

Obličej ve tvaru srdce

Obličej ve tvaru srdce nejlépe podtrhne zaoblené obočí s mírným obloukem, který vyváží širší čelo a úzkou bradu. Nehodí se naopak tenké nebo vysoce klenuté obočí.

Podlouhlý obličej

Podlouhlý obličej vypadá nejlépe s rovným a plochým obočím jemně protaženým do stran. Naopak mu ani trochu nelichotí příliš klenuté obočí, které obličej jen prodlužuje. 

Najděte svůj správný tvar obočí

Aby byl tvar obočí skutečně bezchybný, je také potřeba vzít v potaz kromě tvaru obličeje i délku obočí. Začněte tedy vyznačením bodů, kde by vaše obočí mělo začínat a končit. Jejich nalezení je jednoduché:

1. Vezměte si dvě tužky (alespoň jednu z nich na oči nebo obočí).

2. Jednu tužku přimáčkněte ze strany k nosu – ani moc, ani málo. Tam, kde se potká s vaším obočím, udělejte čárku. Zde vaše ideální obočí začíná.

3. Pak tužku umístěte tak, aby procházela od koutku nosu přes vnější koutek oka a dál. V místě, kde protne vaše obočí, udělejte další čárku. Tady bude obočí končit.

4. Nakonec nakloňte tužku tak, aby od koutku nosu procházela vnějším okrajem zornice (dívejte se při tom přímo před sebe) a dále. Tam, kde se setká s obočím, by mělo mít obočí stříšku, tzn. nejvyšší bod.

Úpravy různých typů obočí

I když díky šikovnému vytrhávání, barvení a dokreslování můžete mít obočí přesně podle svých představ, někdy to může dát dost práce. Obzvlášť pokud vám u obočí genetika zrovna nepřála. 

Ne každý se totiž narodil s hustým, dlouhým obočím, které dokonale rámuje obličej – popravdě takové štěstí má opravdu jen málokdo. A tak je možné, že se potýkáte s obočím, které je o něco užší, řidší nebo světlejší, než byste si představovali. Díky deNatura séru na obočí podpoříte růst hustého a dlouhého obočí, klinické studie prokázaly delší a hustší obočí po 4-8 týdnech užívání. Následně upravujte dle svého typu obočí.

#produkty#/sera-na-oboci-denatura/

Jak si upravit obočí podle typu

Máme pro vás ale dobrou zprávu: ať má vaše obočí jakékoliv nedostatky, s drobnou úpravou může být naprosto dokonalé! Pojďme se podívat, jaké jsou nejčastější typy problematického obočí a jak si s nimi poradit.

#produkty#/serum-na-oboci-kategorie/

Krátké obočí

Pokud jste se zarazili nad naším návodem, jak najít svůj správný tvar obočí, protože vaše obočí tak daleko zkrátka nesahá, nezoufejte. Krátké obočí může opticky zmenšovat vaše oči a naopak zvětšovat čelo, ale s trochou snahy je možné tento nedostatek zakrýt.

Krátké obočí nejprve vyčešte nahoru, abyste viděli jeho přirozený tvar a délku, a tužkou nebo stíny obočí dokreslete. Vyplňte řídká místa a trochu ho protáhněte, aby působilo delší. Pokud vás trápí krátké obočí, měli byste se také vyhnout jakémukoliv vytrhávání.

Tenké obočí

Tenké obočí je často pozůstatkem módy předchozích dekád, která vyžadovala vytrhávání obočí do uzounkých proužků. Pokud vám obočí od té doby nenarostlo nebo jste se s tenkým obočím zkrátka narodili, napravte to opět trochou podbarvení. 

Tužkou na obočí nebo stíny vyplňte mezery a krátkým jemnými tahy nakreslete nové „chloupky“. Nemalujte příliš výrazně, aby obočí nevypadalo nepřirozeně. 

Světlé obočí

Možná se potýkáte s příliš světlým, až skoro neviditelným obočím. Tento problém má velmi snadné řešení. Pomocí tužky na obočí nebo stínů můžete obočí jednoduše podbarvit a zvýraznit. Dejte si ale pozor, abyste to nepřehnali. Světlovlásky by měly volit barvu obočí zhruba o dva odstíny tmavší, než je jejich barva vlasů.

Rovné obočí

Spoustu lidí trápí také to, že jejich obočí postrádá oblouk a působí mdle. Rovné obočí může způsobit, že i váš obličej vypadá trochu nevýrazně. Problém s rovným obočím má ale snadné řešení. 

Nejprve vyčešte chloupky směrem nahoru, aby byl vidět přirozený tvar obočí. Pomocí tužky vykreslete nad obočím jemný oblouk. Kreslete směrem od vnitřního koutku a směřujte oblouk postupně nahoru, až do bodu, kde by vaše obočí mělo být nejvyšší, pak pomalu klesejte. Krátkými jemnými tahy dokreslete chloupky, aby vyplňovaly váš nový oblouk, a pomocí stínů vytvořte jednotný vzhled obočí.

Spojené obočí

Pokud vás trápí naopak příliš husté obočí, které postrádá přirozenou mezeru, máme i pro vás řešení. Začněte vytrháním přebytečných chloupků nad kořenem nosu, na konci obočí a nad obočím. Chloupky, které jsou nejen husté, ale také nepřiměřeně dlouhé, můžete rovněž vytrhat. Pokud vám tak vzniknou řídká místa, dokreslete je jemně tužkou nebo stíny. 

Husté obočí jinak není potřeba žádným způsobem zvýrazňovat. Můžete jej ale zafixovat pomocí laku na vlasy, aby celý drželo tak, jak má.

Úprava obočí

Už víte, kde by vaše obočí mělo začínat a končit, který tvar je pro váš obličej ideální i jak vyřešit případné nedostatky? Pojďme se tedy pustit do samotné úpravy obočí! 

Jak si vytrhat obočí

Vytrhávání obočí je na první pohled jednoduchá součást beauty rutiny. Pomůže vám dosáhnout přesně takového tvaru obočí, který si představujete, a podtrhnout rysy obličeje – tedy v ideálním případě. Kdo už to někdy s trháním obočí trochu přehnal, ten dobře ví, že to vždycky tak snadné není. Nejdříve obočí načesejte jedním směrem pomocí deNatura kartáčku 2v1.

Abychom vám vytrhávání obočí co nejvíce usnadnili, sepsali jsme pár základních tipů:

      • Připravte pokožku – Očistěte obličej a odstraňte make-up i nečistoty. Zabráníte tak vzniku infekce.
      • Znecitlivte oblast – Pokud je pro vás trhání obočí bolestivé, použijte znecitlivující krém nebo ledový obklad.
      • Vytrhávejte obočí po koupeli – Teplá voda pomáhá otevřít folikuly chloupků, takže po sprše nebo koupeli je trhání obočí méně bolestivé.
      • Respektujte přirozený tvar obočí
      • Vytrhávejte ve směru růstu chloupků – Nejen že to bude méně bolet, ale také to zabrání zarůstání chloupků.
      • Vytrhávejte po jednom chloupku
      • Po vytrhávání pokožku zklidněte – Až skončíte, použijte jemné tonikum nebo gel z aloe vera, které má na pokožku zklidňující účinky. Také chvíli počkejte, než použijete hutné hydratační krémy nebo make-up.

Tip od deNatury:

Chcete obočí také nalíčit? Jak namalovat obočí: návod pro začátečníky i pokročilé

Jak na srostlé obočí

Pokud vás trápí srostlé obočí, pak je právě vytrhávání hlavní způsob úpravy, který vaše obočí vyžaduje. Jakmile to ale zvládnete, máte vyhráno – husté obočí obvykle není potřeba nijak zvýrazňovat ani barvit. Všechny zásady, které už jsme zmínili, platí i při vytrhávání srostlého obočí – jen je doplníme o pár extra tipů:

      • Určete si hranice obočí – Chápeme, že se chcete pustit do vytrhávání chloupků co nejdříve, ale začněte stejně jako všichni ostatní – určete si, kde by obočí mělo mít hranice. 
      • Soustřeďte se na symetrii – Pokud vytrháváte více chloupků, je snadné se nechat trochu unést. Proto si hlídejte, aby obě obočí vypadala stejně.
      • Udržujte obočí pravidelně – Abyste udrželi mezeru mezi obočími, počítejte s pravidelným vytrháváním 1–2krát týdně.

(Semi)permanentní metody úpravy obočí

Úprava obočí může být občas vyčerpávající. Pokud vás představa pravidelného vytrhávání a každodenního líčení obočí děsí, můžete zvážit také některou z profesionálních metod úprav obočí. Dobře si to ale promyslete – takové úpravy totiž vydrží i několik let. 

Laminace obočí

Velmi oblíbenou a jednoduchou úpravou obočí je laminace. Spočívá v narovnání chloupků a jejich zafixování. Vytvoří tak výraznější a plnější vzhled, který vydrží 4–6 týdnů.

Barvení obočí

Podobně jako na vlasy i na obočí můžete použít semipermanentní barvu pro jeho zvýraznění. Při barvení vlasů a obočí ale nevolte stejnou barvu – u světlých vlasů by obočí mělo být o 1–2 odstíny tmavší a u tmavých vlasů naopak světlejší.

Tetování obočí

Tetování je úprava obočí, která vám vydrží nejdéle. Princip je jednoduchý – do pokožky se nanáší barva, která vyvolává dojem hustšího obočí. Existují dva základní typy tetování obočí:

      • Pudrové obočí – U tohoto typu se do kůže tetují malé tečky, které zabarvují řidší místa. Pudrové obočí vydrží 2–3 roky.
      • Microblading obočí – Při microbladingu se netetují tečky, ale jemné linky, které připomínají chloupky obočí. Tato technika vydrží přibližně 1–1,5 roku.

Trendy v úpravě obočí 2023

Fluffy anebo moderní obočí je přirozené

Fluffy obočí patří k nejoblíbenějším trendům – hlavně proto, že nevyžaduje skoro žádnou úpravu. Po letech složitých úprav a vytrhávání letos totiž frčí přirozené, husté a plné obočí. Pokud tak vaše obočí přirozeně nevypadá, můžete si k fluffy trendu pomoci dokreslením, ztmavením a zafixováním.

Odbarvené obočí dá vyniknout make-upu

Letos jste si také mohli všimnout opaku, tedy zesvětleného obočí. To zjemňuje rysy tváře a dává vyniknout výraznému make-upu. 

Čárka v obočí je evergreen

Už překvapivě dlouho se mezi trendy drží také čárka v obočí. Princip je jednoduchý – pomocí pinzety nebo žiletky vyholíte v obočí čárku (typicky v poslední třetině obočí). A pokud je vám to málo, můžete jich klidně vytvořit několik.

Tenké obočí se vrací

Určitě jste si v posledních letech všimli, že se móda čím dál častěji vrací do devadesátek. A tak došlo k nevyhnutelnému – po crop topech, zvonáčích a džínových bundách si svou cestu zpět našlo i tenké obočí. Poučili jsme se ale z chyb, a tak je tenké obočí v roce 2023 mnohem umírněnější. 

Výrazné a veselé barevné obočí

Pokud chcete své obočí trochu rozjasnit, letošní trendy vám přejí. Od trendu přirozeného obočí se můžete vydat i k naprostému opaku a zvýraznit obočí duhovými barvami.

Šablony na obočí k vytisknutí

Obočí máte v požadované délce a hustotě díky séru na obočí dostatku vitamínů a potřebujete už jen pomoci s vytvořením perfektního tvaru? Tak právě pro vás jsme připravili šablony k vytisknutí, podle kterých si obočí vytvarujete raz dva.

Jak funguje naše sérum na obočí

Monika Matějková Profesionální kosmetička a testování produktů

Jsem profesionální kosmetička a v deNatuře pomáhám při testování a vývoji nových produktů. Kromě toho mne můžete vidět i na fotkách a videích, které tvoříme. Ve volném čase ráda sportuji, peču a hlavně zkouším různé nové kosmetické produkty.