SLEVA 20 % na výhodné balíčky pro maminku s dcerou s kódem denmatek20

Jak si vybrat správný typ šamponu podle typu vlasů a pokožky hlavy

Podle čeho vybíráte šampon a kondicionér? Berete v úvahu všechny specifické potřeby vašich vlasů a typ vlasové pokožky, nebo už roky používáte tytéž přípravky, protože hezky voní? V tomto článku se na výběr vlasové kosmetiky podíváme zblízka – proč je důležitý, jak identifikovat svůj typ vlasů a jaký šampon a kondicionér se právě pro vaše vlasy hodí. 

Proč záleží na výběru vlasové kosmetiky

Výběr toho správného šamponu a kondicionéru není radno podcenit. Mají totiž přímý vliv na vzhled vašich vlasů, zdraví vlasové pokožky i na to, jak náročný je styling a úprava vlasů. A aby toho nebylo málo, každé vlasy potřebují něco trochu jiného. Nestačí proto koupit prostě kvalitní vlasovou kosmetiku – potřebujete totiž kvalitní kosmetiku pro váš typ vlasů

Jen takové vlasové přípravky dokážou účinně řešit případné problémy, které vaši vlasovou pokožku trápí, a podporovat její celkové zdraví. Ale nebojte, my vás nenecháme výběr těch správných produktů zanedbat. Připravili jsme pro vás podrobného průvodce, se kterým ten správný přípravek spolehlivě najdete.

Jak správná vlasová kosmetika přispívá ke krásnějším vlasům

Výběr správného šamponu nebo kondicionéru se vám možná na první pohled nemusí zdát nijak důležitý. Ale věřte nám, že jakmile najdete ten pravý, uvidíte, že to za to stojí. Dobře zvolená vlasová kosmetika s vašimi vlasy totiž udělá přímo divy. Čeho všeho si všimnete?

Lepší textura vlasů

Kvalitní šampon a kondiconér vašim vlasům dodají přesně tu správnou dávku hydratace a živin, které potřebují, a to se okamžitě projeví na jejich textuře. Pečlivě sestavená směs vitamínů, minerálů a hydratačních látek působí synergicky na posílení vlasového stvolu, zlepšení pružnosti a změkčení povrchu vlasu.

Vlasy budou hladší, pevnější a poddajnější. Takové vlasy se lépe rozčesávají, reagují na styling a při úpravě jsou méně náchylné k lámavosti. 

Lesklejší vlasy

Vlasy jsou díky vyvážené kombinaci hydratace a výživy nejen příjemnější na dotek, ale také na pohled. Zdravé vlasy si na povrchu vytvoří ochrannou vrstvu, od které se poté ve větší míře odráží světlo. Vlasy jsou tak viditelně zářivější a lesklejší

Hydratované vlasy

Kvalitní šampon a kondicionér poznáte také podle toho, že vlasům dodává nezbytnou hydrataci. Vlasy jsou díky ní na dotek hebké a pružné, viditelně zářivější a především odolnější. Hydratované vlasy obvykle tolik netrpí krepatěním, třepením konečků a lámáním. Pro extra dávku hydratace hledejte přípravky s obsahem glycerinu, kyseliny hyaluronové a přírodních olejů. 

Zdravá pokožka hlavy

Dobře vybraný šampon a kondicionér dokáže nejen podpořit vlasy, ale také řešit konkrétní problémy vlasové pokožky. Pomáhá předcházet nebo se zbavovat problémů se suchou kůží, lupy nebo naopak nadměrnou mastnotou, udržuje zdravé pH pokožky a zklidňuje ji. A zdravá pokožky hlavy přirozeně znamená zdravé prostředí pro růst vlasů.

Méně lámání a vypadávání

Dostatek hydratace, výživa a podpora zdraví vlasové pokožky také přispívají k tomu, že jsou vlasy celkově silnější a odolnější. Kvalitní vlasová kosmetika může být navíc obohacena o vitamíny, proteiny a další posilující látky, které se právě na podporu odolnosti a zpevnění vlasů zaměřují. 

Snižuje tak náchylnost vlasů k lámání a posiluje vlasové folikuly. Z těch pak vyrůstají zdravější a silnější vlasy, které nemají tendenci vypadávat.

Co je při výběru vlasové kosmetiky důležité

Šampon nebo kondicionér, který si nemůže vynachválit vaše kamarádka, nemusí být nutně tím pravým i pro vás – a naopak. Každý máme jiný typ vlasů a vlasové pokožky, a tak každý vyžadujeme něco trochu jiného. 

Test elasticity vlasů

Vlasová vlákna jsou z 95 % tvořena proteinem a ze zbylých 5 % vodou a látkami, které jsou v ní rozpuštěné. Proto platí, že vlasům mohou ke spokojenosti chybět v podstatě jen dvě věci – buď protein, nebo hydratace. Anebo obojí, samozřejmě. 

Co chybí vašim vlasům?

To, jestli vašim vlasům jedna z těchto složek chybí, a případně která, se dá velmi snadno zjistit pomocí tzv. testu elasticity. Stačí, když budete postupovat podle následujících kroků:

  1. Vezměte vypadlý nebo vytržený vlas, který má délku alespoň okolo 10 cm. Test provádějte na mokrých vlasech. Vlasy v jednotlivých oblastech hlavy mohou mít odlišnou elasticitu, takže pokud chcete kompletní diagnostiku, opakujte tento test s vlasy z různých částí vlasové pokožky.
  2. Na jednom konci si vlas obmotejte kolem prstu.
  3. Za druhý konec zatáhněte a poté pusťte.
  • Pokud se vlas natáhne a po uvolnění opět smrskne, máte vyhráno. Vaše vlasy mají správný poměr živin.
  • Pokud se vlas přetrhne ještě předtím, než ho pustíte, nebo se roztřepí či zkroutí, pak mu jednoznačně chybí hydratace. 
  • Pokud se vlas bez problému natáhne, ale po puštění už se nesmrskne zpátky, potřebuje více proteinu.

Při výběru vlasové kosmetiky se můžete jednouše řídit výsledky tohoto jednoduchého testu a hledat produkty buď s obsahem hydratačních složek, nebo s proteiny.

Při výběru je proto nutné začít tím, že identifikujete konkrétní potřeby svých vlasů. Podle těch pak můžete hledat přípravky, jejichž složení bude pro vaše vlasy prospěšné. A pozor, ani potom nemusí být výběru konec – nezapomeňte pravidelně sledovat, jak se vašim vlasům daří, jak reagují na který produkt, a pokud výsledky nebudou podle vašich představ, nebojte se vyzkoušet něco jiného.

deNatura tip

Přečtěte si také náš článek: Které jsou nejlepší vitamíny na vlasy?

Jaký máte typ vlasů

Prvním krokem, který je při výběru toho pravého šamponu a kondicionéru potřeba podniknout, je určení vašeho typu vlasů – a případně konkrétních potíží, které vaše vlasy nebo vlasovou pokožku trápí. Pojďme začít tím, jaké typy vlasů existují.

Mastné, nebo suché vlasy?

Začněme nejčastějším rozdělením vlasů na mastné, suché a vše mezi tím.

Mastné vlasy a mastná pokožka hlavy

Tento typ vlasů se vyznačuje rychlejším maštěním. Vlasová pokožka běžně produkuje sebum, tedy kožní maz, jehož úkolem je chránit vlasy před vnějšími vlivy. Pokud je ale jeho produkce zvýšená, začnou se oleje hromadit u kořínků vlasů. Ty pak působí mastným dojmem, a to i při normální frekvenci mytí. 

Výhodou mastných vlasů je, že jim oleje poskytují vyšší míru ochrany, z estetického hlediska mohou ale mastné vlasy představovat problém. Vyžadují častější mytí, což je pak může dlouhodobě poškozovat. 

Suché vlasy a suchá vlasová pokožka

Opakem mastných vlasů jsou suché vlasy. Ty jsou způsobeny nedostatečnou produkcí kožního mazu, příliš častým mytím, stylingem nebo náročnými vnějšími podmínkami, jako je sluneční záření a extrémní teploty.

Suchým vlasům chybí hydratace, jsou matné, křehké a mají sklon ke krepatění. Suché vlasy se také snáze poškodí i při běžném česání a stylingu. 

Normální vlasy a pokožka hlavy

Vaše vlasy nejsou ani příliš mastné, ani příliš suché? Gratulujeme! Pak nejspíš máte takzvaně normální vlasy, které se pyšní zdravým leskem, vynikající pružností a jednoduchou péčí.

Kombinované vlasy a pokožka

Lidé s kombinovaným typem vlasů to nemají jednoduché. Jejich vlasy totiž vykazují znaky mastných i suchých vlasů zároveň. Mohou tak trpět zvýšenou mastnotou u kořínků, zatímco konečky vlasů jsou roztřepené, poškozené a suché. 

Kudrnaté vs. rovné vlasy

Při výběru šamponu a kondicionéru dělá rozdíl i to, zda jsou vaše vlasy kudrnaté, nebo naopak rovné.

Kudrnaté vlasy

Začněme těmi kudrnatými – ať se jedná o husté kadeře, nebo jemné kudrlinky. Tento typ vlasů je obvykle poměrně univerzální a nabízí široké možnosti stylingu. Zároveň ale může být náchylnější ke krepatění a vyžaduje náročnější péči. 

Rovné vlasy

Opakem jsou rovné vlasy. Ty mají hladký vzhled bez vln a kudrlinek. Snadno se o ně pečuje a snadno se upravují. Lidi s rovnými vlasy ale může trápit zplihlost a nedostatek objemu.

Jemné a husté vlasy

A v neposlední řadě záleží při hledání toho pravého vlasového produktu i na hustotě vlasů.

Jemné vlasy

Častým problémem mohou být příliš jemné a tenké vlasy, které mnohdy působí unaveně, zplihle a postrádají objem

Husté vlasy

Někteří naopak byli obdařeni hustými, silnými vlasy. Ty mají přirozeně větší objem a nabízejí mnoho možností úprav. A upřímně nemají oproti jemným vlasům příliš nevýhod – lidé, kteří mají od přírody husté vlasy, měli zkrátka štěstí. I přirozeně husté vlasy ale mohou vlivem nesprávné péče nebo geneticky podmíněného vypadávání vlasů o svou hustotu přijít.

Nejčastější problémy s vlasy

Kromě samotného typů vlasů je při výběru vlasové kosmetiky nutné vzít v potaz také případné problémy, které vaše vlasy trápí. Na většinu z nich totiž existují specificky navržené přípravky, které je dokážou účinně eliminovat nebo zmírnit. K nejčastějším problémům s vlasy patří následující:

  • Lupy – Lupy se objevují ve formě malých bílých šupinek v pokožce hlavy a může je doprovázet svědění. Obvykle jsou způsobeny kombinací suché pokožky, přemnožení kvasinek Malassezia v pokožce hlavy a podráždění. Ke vzniku lupů může vést např. spaní s mokrými vlasy, nošení turbanů po mytí vlasů a podobně.
  • Krepatění vlasů – Častým problémem jsou suché, roztřepené vlasy, které jsou při úpravě téměř nezvladatelné. Za krepatěním většinou stojí nedostatek hydratace.
  • Poškozené vlasy – Časté barvení, fénování, žehlení a spousta stylingových přípravků mohou vlasy výrazně poškodit a vést k nedostatku proteinů i hydratace. Pokud se tepelnému stylingu přece jen nedokážete vyhnout, používejte při něm termální ochranu vlasů.
  • Vypadávání nebo řídnutí vlasů – Nejen u starších lidí je častým problémem vypadávání vlasů. Může se jednat o vznik tzv. koutů, vypadávání vlasů na temeni hlavy nebo celkové řídnutí po celé ploše hlavy.
  • Citlivá pokožka hlavy – Další potíží, se kterou se můžete potýkat, je citlivá pokožka hlavy, kterou vlasové přípravky velmi snadno podráždí.
  • Barvené vlasy – Barvené vlasy samy o sobě nepředstavují problém. Barvení ale obvykle spočívá v aplikaci chemických přípravků, které vlasy mohou vysoušet a poškozovat.

deNatura tip

Podpořte zdraví svých vlasů speciálně navrženým vitamínovým komplexem deNatura. Obsahuje 27 biologicky účinných látek, které společně tvoří dokonalou kombinaci pro zdraví a krásu vlasů, nehtů a pokožky.

#produkty#/vitaminovy-komplex-kategorie-packy/

Ideální vlasová kosmetika pro váš typ vlasů a pokožky hlavy

Identifikovali jsme typ vašich vlasů a vlasové pokožky a případné problémy, které vás trápí. Na základě toho se nyní můžeme pustit do výběru toho správného šamponu a kondicionéru. 

Šampon a kondicionér pro suché a poškozené vlasy

Suché, poškozené vlasy, které trápí krepatění, potřebují hlavně hydrataci a regenerační složky. Vybírejte proto z následujících typů šamponů.

Hydratační šampon a kondicionér

Základem pro péči o suché vlasy je hydratační šampon a kondicionér. Hledejte přípravky, které obsahují arganový olej, bambucké máslo, kokosový olej nebo glycerin. Tyto složky pomáhají ve vlasech uzamknout vlhkost, obnovit jejich hydrataci a poskytnout jim výživu.

Regenerační a posilující šampon

Pokud jsou vaše vlasy výrazně poškozené, dopřejte jim složky jako keratin, proteinové komplexy nebo aminokyseliny, které mají schopnost obnovit a posílit vlasová vlákna.

Obnovující a vyživující šampon a kondicionér

Suché a poškozené vlasy také uvítají pořádnou dávku výživy. Ta jim pomůže k lepší hydrataci, posílí je a podpoří jejich zdraví. Ideální jsou šampony a kondicionéry s obsahem přírodních výtažků, vitamínů a olejů.

Přípravky bez sulfátů

Dejte si pozor na šampony, které obsahují sulfáty. Ty totiž vlasy zbavují přirozených olejů a vysoušejí je – pro už tak suché vlasy tedy představují úplnou pohromu.

Šampon a kondicionér pro mastné vlasy

Pokud vás trápí naopak mastnější vlasy, vaším cílem by mělo být odstranění nahromaděného oleje a regulace produkce kožního mazu. Vybírejte z těchto typů přípravků:

Vyrovnávací šampon a kondicionér

Úkolem vyrovnávacích šamponů a kondicionérů je regulovat produkci kožního mazu v pokožce vlasů a podporovat zdravé prostředí pro růst vlasů. Zároveň šetrně odstraňují nahromaděné oleje.

Šampon a kondicionér s tea tree olejem

Složkou, kterou byste u vlasové kosmetiky pro mastné vlasy měli hledat, je tea tree olej. Tea tree olej reguluje produkci oleje, zklidňuje pokožku hlavy a podporuje zdravé prostředí.

Objemové šampony a kondicionéry

Mastné vlasy, které jsou zatížené oleji, mnohdy postrádají objem. Můžete jim ho dodat pomocí objemových šamponů nebo kodicionérů, které je nadzvednou od kořínků a vytvářejí vzdušnější dojem.

Šampon a kondicionér pro jemné a zplihlé vlasy

Při problémech s jemnými a zplihlými vlasy se zaměřte na podporu objemu a nadzvednutí vlasů od kořínků. Pomohou vám s tím tyto typy šamponů:

Objemový šampon a kondicionér

Podobně jako mastné vlasy i ty zplihlé ocení extra porci objemu. Objemové šampony a kondicionéry je nadzvednou od kořínků a provzdušní je, aby vytvořily načechranější dojem.

Šampon a kondicionér pro zpevnění kořínků

Některé produkty se zaměřují specificky na vzpruhu vlasových kořínků. Když totiž vlasové kořínky podpoří a zesílí, pomohou vám k trvalému objemu.

#produkty#/doplnky-stravy-pro-vlasy-nehty-plet/

Šampony a kondicionér pro další problémy s vlasy

Místo chronicky suchých, zplihlých nebo mastných vlasů vás trápí konkrétní problém? I na něj velmi pravděpodobně existuje jednoduché řešení v podobě speciálního šamponu nebo kondicionéru. 

Šampon a kondicionér proti lupům 

Šampony a kondicionéry s obsahem složek, jako je pyrithion zinku, ketokonazol nebo kyselina salicylová, pomáhají bojovat proti plísním, které způsobují lupy, a mírní šupinatění pokožky hlavy.

Šampon a kondicionér proti vypadávání vlasů 

I vypadávání vlasů můžete zmírnit pomocí speciálního šamponu nebo kondicionéru. Vlasové přípravky s biotinem nebo kofeinem posilují vlasové folikuly a stimulují jejich aktivitu.

Šampon a kondicionér pro barvené vlasy 

Některé šampony a kondicionéry jsou speciálně vyvinuté tak, aby vám pomáhaly zachovat a chránit barvu vlasů. Kromě těch jsou pro barvené vlasy ideální také produkty bez sulfátů.

Šampon a kondicionér pro citlivou pokožku hlavy

Pokud vás trápí citlivá vlasová pokožka, která se snadno podráždí, vybírejte šampon a kondicionér opatrně. Hledejte takové produkty, které mají hypoalergenní složení, neobsahují agresivní přísady a naopak jsou vyrobeny ze složek se zklidňujícím účinkem na pokožku.

Laura Brázdová Správa sociálních sítí

Mým hlavním úkolem je plánování a tvorba obsahu na sociálních sítích a jejich denní správa. Tvořím zejména na platformy Instagram a Facebook, kde také odpovídám na vaše zprávy a komentáře. Miluju tanec, cestování a čas strávený s rodinou či přáteli!

Jste ze Slovenska?

Pak vás určitě potěší, že o přírodní kosmetice si nyní můžete přečíst i na našem slovenském webu!

Číst slovenský blog