Doprava zdarma pro všechny objednávky nad 900 Kč

5 chyb v péči o řasy: Děláte je i vy?

Na první pohled se může zdát, že řasy nevyžadují prakticky žádnou péči. To ale zdaleka není pravda! Existuje spousta faktorů, které o kvalitě a zdraví řas rozhodují – a co více, řadu z nich můžete ovlivnit i vy sama. Neděláte některou z nejčastějších chyb při péči o řasy?

1. Jdete spát bez odlíčení

Že je odlíčení a odstranění zbytků make-upu zásadní součástí beauty rutiny, už určitě víte. Přesto se vám ale nejspíš čas od času stane, že se vám večer do odličování zkrátka nechce, obzvlášť pokud přijdete domů pozdě, jste unavená a chcete jít co nejdříve spát. A občas možná lenost jednoduše zvítězí nad odličováním. Nebojte, nejste v tom sama – právě proto je tato chyba hned na prvním místě našeho seznamu. Pojďme se podívat, co se s řasami přes noc stane, když je zapomeneme odlíčit.

Řasy se pod tíhou řasenky postupně vysušují a ztrácejí pružnost. A protože se během spánku převalujete a nezřídka zaboříte tvář do polštáře, řasy mají mnohem více příležitostí se lámat, než je tomu ve dne. 

Kromě toho nemají řasy možnost si od nánosu řasenky chvíli odpočinout, což je může postupně oslabovat. Nemluvě o podráždění očí a riziku infekce, které hrozí, když se v noci dostanou částečky řasenky a bakterie, které se na nich přes den nahromadily, do oka.

Vždycky, vždycky, vždycky se odličujte!

Bez ohledu na to, jak moc jste unavená, nikdy nevynechávejte důkladné odlíčení! Za těch pár minut, které věnujete odstranění make-upu, se vám řasy velkoryse odvděčí. 

Používejte při tom šetrný odličovač, který nedráždí oční okolí, a omývejte tvář vlažnou vodou, ne horkou. Dávejte si také pozor na zbytečné namáhání řas a tahání za ně. A po odlíčení nezapomeňte obličej hydratovat pomocí pleťového séra a krému.

2. Zapomínáte na výživu řas

Stejně jako vaše pokožka nebo vlasy i vaše řasy potřebují ke správnému fungování dostatek výživy. A pokud ji nedostávají, velmi rychle se to na nich projeví. 

Když řasám chybí základní živiny, jako jsou bílkoviny a vitamíny, začnou slábnout a růst pomaleji. Nedostatek vitamínů také postupně způsobí jejich řídnutí a dokonce vznik mezer. A pokud jim nedopřáváte dostatek antioxidantů, které by je chránily před vnějším prostředím, můžete pozorovat jejich vypadávání

Jak zajistit řasám dostatek výživy

Řasy je potřeba vyživovat úplně stejně jako zbytek těla. Základem je zdravá, vyvážená strava bohatá na vitamíny, ze které mohou řasy čerpat to, co potřebují. Pokud jim ale chcete dopřát extra porci výživy nebo se snažíte o nápravu poškozených řas, můžete přidat i další zdroje.

Výživa pro řasy ve stravě

Vaše řasy potřebují dostávat především dostatek bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vitamínů a některých minerálů. Co přesně byste jim měla dodávat a v jakých potravinách to najdete?

Bílkoviny

Bílkoviny jsou důležité pro strukturu a pevnost vašich řas. Najdete je zejména v libovém mase, rybách, vejcích, mléčných výrobcích, ořeších a semenech.

Vitamíny A, C, E

Tyto vitamíny plní především roli silných antioxidantů, které řasy chrání před vlivy vnějšího prostředí a oxidačním stresem. Kromě toho se každý z nich podílí i na dalších procesech důležitých pro zdraví řas. 

  • Vitamín A najdete v mrkvi, špenátu, kapustě nebo meruňkách.
  • Vitamín C se nachází v citrusových plodech, jahodách, paprice nebo brokolici.
  • Vitamín E je obsažen v ořeších, semenech, špenátu, brokolici a také avokádu.

Biotin

Když přijde řeč na vlasy nebo řasy, nelze nezmínit biotin neboli vitamín B7, který se na jejich zdraví podílí ve velké míře. Pomáhá restrukturalizovat řasy a přispívá k jejich rychlejšímu růstu. Proto by ve vaší stravě neměla chybět vejce, ořechy (zejména mandle a arašídy) a semena.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny přispívají k celkovému zdraví řas a podporují jejich zdravý lesk. Najdete je v tučných rybách, jako je losos a makrela, lněných semínkách, chia semínkách a také ořeších. 

Železo

Železo je důležité pro přenos kyslíku do vlasových folikulů řas, což je proces nezbytný pro jejich zdraví. Obsahuje ho například červené maso, drůbež, čočka, fazole a špenát.

Video příběhy našich zákaznic

Výživa řas v doplňcích stravy

#produkty#/premiovy-vitaminovy-komplex-serum-na-rasy/

V případě, že máte poškozené řasy nebo se snažíte dosáhnout jejich rychlejšího růstu, můžete je podpořit extra dávkou výživy (kterou byste ale neměla nahrazovat plnohodnotnou stravu, protože bez té se řasy neobejdou!). 

Dopřejte jim například vitamínový komplex deNatura. Je specificky poskládaný pro potřeby vlasů, řas, pokožky a nehtů, ale díky svému komplexnímu složení podporuje také hormonální systém a správné fungování celého těla. Vašim řasám se díky němu dostane přesně těch živin, které potřebují k tomu, aby rostly rychleji a byly silnější.

Dalším způsobem, jak k řasám dostat všechny potřebné živiny a vitamíny, je používání séra na řasy – a to nejlépe našeho přírodního růstového séra. Je totiž pečlivě navrženo tak, aby obsahovalo vše, co řasy potřebují nejen ke zdraví, ale také k rychlejšímu růstu. Během několika týdnů tak vaše řasy viditelně prodlouží, zahustí a zvýrazní. Navíc máte jistotu, že jim dopřává dostatek výživy a podporuje jejich zdraví. 

3. Natáčíte namalované řasy

Natočené a nadzvednuté řasy dokážou dokonale zvýraznit váš pohled. Vzbuzují totiž dojem, že jsou oči více otevřené a „živější“, a snadno z nich udělají nejzajímavější rys obličeje. A proto řadě žen v koupelně nechybí kulma nebo kleštičky na řasy.

Pokud mezi ně patříte a natáčení řas je pro vás každodenní záležitostí, zpozorněte. Ne každá žena totiž používá kleštičky nebo kulmu správně. Největší chybou, které se při natáčení řas můžete dopustit, je natáčení až po nanesení řasenky. 

Jakmile řasenka na řasách zaschne, způsobuje, že jsou tvrdší a méně pružné. Pokud se je v tomto stavu pokusíte natočit, velmi pravděpodobně dojde k jejich zlomení a vy o ně přijdete. Řešením není ani natáčení před zaschnutím řasenky. V takovém případě se kleštičky nebo kulma mohou na řasy přichytit, a vy je tak při pokusu o odlepení můžete snadno zlomit nebo vytrhnout.

Jak správně natáčet řasy

Správný postup je u natáčení řas velmi jednoduchý – vždy nejprve použijte kulmu nebo kleštičky a teprve potom nanášejte řasenku.

4. Strháváte umělé řasy

Pokud používáte nalepovací řasy, pak vás dost možná láká sledovat, jak se celá umělá řasa postupně odlepuje od vašeho očního víčka. A i když je to uspokojivý pohled, doporučujeme si ho odpustit. 

Umělé řasy jsou navrženy tak, aby na vašich vlastních řasách pevně držely celý den. Pomáhá jim k tomu velmi účinné lepidlo. Takže pokud se rozhodnete umělou řasu prostě strhnout, velmi pravděpodobně strhnete i nezanedbatelné množství vašich vlastních řas.

Nejen, že tak přijdete o pár řas a možná pocítíte i trochu bolesti, ale neopatrné strhávání umělých řas může poškodit i řasové folikuly a narušit růstový cyklus řas. Vaše budoucí řasy kvůli tomu mohou být tenčí a slabší.

Jak na umělé řasy

Umělé řasy je ale možné sundat i bez poškození vašich řas. Začněte tím, že jemně uvolníte lepidlo. Namočte polštářek nebo vatový tamponek v odličovači a na 10–20 sekund ho přitiskněte k oku, aby mohl lepidlo pomalu rozpustit. Poté můžete umělé řasy opatrně setřít.

Dalším způsobem, jak šetrně odstranit umělé řasy, je vmasírovat čisticí olej na obličej na vaše oční víčko a nechat ho působit blízko linie řas. Lepidlo se tak uvolní a vy budete moci řasy opatrně stáhnout.

Náš tip:

Po stažení umělých řas své pravé řasy pořádně rozčešte pomocí oddělovače řas, aby se od sebe pořádně odlepily a mohly si dostatečně odpočinout.

5. Používáte nekvalitní řasenku

A poslední častou chybou, které se ženy v péči o řasy často dopouštějí, je používání nevhodných produktů, obzvláště řasenky. Ta totiž na vašich řasách drží celý den, a pokud pro ně není vhodná, může na nich za tu dobu nadělat spoustu škody

Nekvalitní řasenky mají mnohdy hutnou a nerovnoměrnou konzistenci, takže se na řasách mohou slepovat a vytvářet cucky. To pak vaše řasy zbytečně zatěžuje a oslabuje. Velmi pravděpodobně v jejich složení také nenajdete žádné vyživující látky, a tak vaše řasy nejen nepodporují, ale také pořádně vysušují. Řasy jsou pak slabší, křehčí a lámavější. 

Nemluvě o podráždění očí, které může způsobit nekvalitní složení nebo drsný kartáček s nerovnými štětinami.

Jakou řasenku používat

Abyste řasy nejen chránila před poškozením, ale také jim dopřála péči, kterou si zaslouží, doporučujeme používat kvalitní řasenku se složením, které vyhovuje vašim požadavkům. 

deNatura tip

Přečtěte si také: Jak vybrat správnou řasenku podle typu vašich řas

Skvělým příkladem kvalitní řasenky je naše objemová řasenka s příměsí růstového séra. Má přírodní složení, aby byla k vašim očím co nejšetrnější, a zastane tolik úkolů, na které byste jinak potřebovala několik řasenek naráz. 

Recenze našich zákaznic

 

#produkty#/objemova-rasenka-kategorie/

Dodá vašim řasám neodolatelný objem a zároveň je znatelně prodlouží. Aby váš pohled ještě trochu zvýraznila, obsahuje pigment pro ztmavení a je vybavena zahnutým kartáčkem, který řasy efektně natočí a nadzvedne. Navíc se nemusíte bát, že by se obtiskávala nebo rozmazávala – je totiž voděodolná, takže zůstane tam, kde má, za jakýchkoliv podmínek. A aby vašim řasám dopřála i něco extra, přidali jsme do ní několik složek z růstového séra, takže je zároveň vyživuje a podporuje jejich zdravý růst. 

Monika Matějková Profesionální kosmetička a testování produktů

Jsem profesionální kosmetička a v deNatuře pomáhám při testování a vývoji nových produktů. Kromě toho mne můžete vidět i na fotkách a videích, které tvoříme. Ve volném čase ráda sportuji, peču a hlavně zkouším různé nové kosmetické produkty.